Peter Hámor vyrazil na Manaslu – ôsmu najvyššiu horu sveta

Popradský horolezec Peter Hámor vyrazil, asi pred mesiacom, na ďalšiu himalájsku expedíciu. Cieľom expedície Himalayadventure MMXV je výstup na ôsmu najvyššiu horu sveta – Manaslu (8163 m), ktorá sa nachádza v Nepále, v horskom masíve Gurkha. Spoločnosť mu opäť robí najúspešnejší rumunský horolezec Horia Colibasanu, s ktorým minulý rok vystúpil na Shisha PangmuHoria už na vrchole Manaslu stál v roku 2006, preto by chcel z vrcholu Manaslu tento krát zlyžovať. Ak pôjde všetko podľa plánu, chceli by vystúpiť na Manaslu do konca apríla. V máji by sa potom radi pokúsili o výstup aj na susedný vrchol – Manaslu North (7157 m). 

/photo by_Alexandra Smirnova/

Dvojica horolezcov podnikne oba výstupy ľahkým štýlom bez použitia výškových nosičov a umelého kyslíka.

Peter Hámor, vyrazil 12. marca z Viedne cez Istanbul až do Káthmandu. Odtiaľ po vybavení formalít na nepálskom ministerstve turizmu letel do Lukly a v údolí Solo Khumbu absolvoval dvojtýždňovú aklimatizáciu. Ani najstarší pamätníci si nepamätajú toľko snehu v doline koncom marca, no aj napriek tomu to bolo veľmi príjemné stretnutie s Mount Everestom a jeho susedmi. Úchvatný západ slnka na vrchole Kala Patharu i rozprávkové chvíle nad oblakmi na Gokyo Ri. Prvá časť tohtoročného himalájskeho dobrodružstva je úspešne za nami.”

Zľava Everest a Nuptse pri západe slnka.../photo by_Rasťo Hatiar/

Momentálne je už Peter s Horiom pod Manaslu, ktorá v miestnom jazyku znamená „Hora ducha” a patrí medzi najnebezpečnejšie osemtisícovky. 

“Za nami je zoznamovacie kolečko okolo Manaslu. Cesta do základného tábora je zatiaľ stále nepriechodná, tak sme využili pár pekných dní a pozreli sme sa sj na severné a západné svahy Manaslu. Tohto roku je hora mimoriadne krásna, ale rovnako mimoriadne nedostupná a nebezpečná. Lavíny sú spektakulárne, ak sa na ne pozeráte z dostatočného odstupu. Čas však začína hrať proti nám, a tak sa vraciame do Samagaonu a pokúsime sa preraziť do BC. Verím, že sa nám to tentoraz podarí,” napísal Peter na svojom blogu.

/photo by_www.photoplanet.cz/

Náš najúspešnejší slovenský horolezec má na svojom konte už dvanásť osemtisícoviek. K dosiahnutiu Koruny Himalájí mu chýba vystúpiť už len na Dhaulágirí (8167 m) a práve na Manaslu. Keď už nevyleziem na žiadnu, vďakabohu za to, čo som mohol prežiť v kopcoch a keď sa mi ešte podarí vystúpiť na niektorú, tak budem veľmi rád,” dodal. 

Držme teda Petrovi a Horiovi palce na ceste k ďalšej osemtisícovke a hlavne aby sa v zdraví vrátili domov. 

PETROVE ÚSPEŠNÉ VÝSTUPY NA OSEMTISÍCOVKY

1998 │ Mount Everest (8 848 m)                        

2006 │ Čo Oju (8 201 m)

2006 │ Annapurna (8 091 m)

2006 │ Broad Peak (8 047 m)

2007 │ Nanga Parbat (8 125 m)

2008 │ Gašerbrum I (8 068 m)

2008 │ Gašerbrum II (8 035 m)

2010 │ Annapurna (8 091 m)

2011 │ Makalu (8 465 m)

2012 │ Kančendžonga (8 586 m)

2012 │ K2 (8 611 m)

2013 │ Lhotse (8 516 m)

2014 │ Šiša Pangma (8 027 m)

Pozrite si aj krátky zostrih z českej expedície na Manaslu, z jesene minulého roku  


Aktuálne info z expedície môžete sledovať tu alebo tu