Lietajúci dron Lily – hoď a bež

Niet pochýb o tom, že lietajúce drony sú stále viac a viac populárne, hlavne kvôli tomu, že vďaka nim máte možnosť zhotoviť zábery, ktoré by v minulosti bez veľkého rozpočtu neboli možné. Čoraz viac sa drony objavujú v rukách nielen profesionálnych, ale aj amatérskych filmárov. A niet sa čo čudovať. Ceny týchto lietajúcich zariadení klesli natoľko, že si ich môže dovoliť takmer každý. Tie najmenšie a najjednoduchšie kúsky kúpite už okolo 100 eur. Cena tých väčších a sofistikovanejších dronov sa však stále pohybuje na hranici niekoľko tisíc eur. A rovnako je oveľa zložitejšie aj ich ovládanie.

Firma Lily Robotics všk prichádza s novinkou, ktorá vám vyrazí dych. Nedávno predstavila dron s názvom Lily, ktorý nemusíte pracne ovládať zo svojho mobilného zariadenia. Stačí ho vyhodiť do vzduchu a utekať.

Nepotrebuje žiadneho pilota

Ako je to možné? Autonómny dron Lily totižto k svojmu fungovaniu nepotrebuje žiadneho pilota. Ovláda sa sám, používateľ len nastaví režim sledovania. Dron sa zapne prostým vyhodením do vzduchu, kedy sám aktivuje vrtule a udrží sa nad zemou. Minimálna letová výška je 1,75 metra, maximálna je potom 15 metrov.

Maximálna rýchlosť akou sa môže pohybovať je 40 km/h. Od užívateľa môže byť vzdialený od 1,75 metra do 30 metrov. Sleduje ho pomocou vysielača /GPS trackera/, ktorý musí mať užívateľ pri sebe – pripevnený na ruke, vo vrecku, či v ruksaku.

Dron je vybavený softvérom, ktorý ho dokáže nasmerovať tak, aby bol používateľ priamo v zábere. Navyše, sledovacie zariadenie nahráva aj zvuk, ktorý sa synchronizuje s natáčaným videom z drona. Niečo, čo iné zariadenia tohto typu neponúkajú, keďže hluk rotorov by prehlušil všetko ostatné.

Full HD video a 12 megapixelov

Kamera dokáže natáčať Full HD video 1920 × 1080 pixelov pri 60 progresívnych snímkach za sekundu, v HD rozlíšení 1280 × 720 pixelov zvládne dokonca 120 fps. Videá ukladá do MP4 formátu s kodekom H.264. Statické snímky môžu mať rozlíšenie 12 megapixelov.

Dron je vybavený akcelerometrom, barometrom, GPS modulom, trojosým gyrosenzorom a senzorom magnetického poľa. K zariadeniu je dodávaná 4GB microSD karta. Jeho rozmery sú 26,1 × 26,1 × 8,18 cm a váži len 1,3 kilogramu. Li-Ion batéria vydrží na 20 minút letu a nabíja sa 2 hodiny. Dron je vodotesný, čo znamená, že môže bez akýchkoľvek problémov pristáť na vode, alebo z nej vzlietnuť.

Nevýhody a cena?

Nevýhodou ale je, že vstavanú batériu nie je možné vymeniť a domyslené zatiaľ nie je ani vyhýbanie sa prekážkam, ako sú napríklad stromy alebo skaly. Lily tak musíte momentálne používať len v otvorených priestranstvách.

A koľko bude táto novinka stáť? Dron Lily sa má predávať za 999 dolárov, no v predobjednávkach ho môžete získať len za 499 dolárov. Ideálny darček pre nadšencov adrenalínových športov. Čo poviete? Viac info tejto technickej hračke nájdete na stránke výrobcu.