Smrť Deana Pottera pri wingsuit nehode v Yosemitoch

Známy horolezec a extrémny športovec Dean Potter (43), zomrel v sobotu v Yosemitskom národnom parku v Kalifornii, spolu s ďalším mužom pri BASE jumpingu.

Podľa hovorcu parku sa obaja muži pokúšali o zoskok zo skalného výbežku Taft Point, v nadmorskej výške 2 300 metrov.

Padáky neboli otvorené!

Po tom, čo Potter a jeho spoločník Graham Hunt (29) zoskočili, ich pozorovateľ s nimi stratil kontakt a informoval správu parku. Začala sa pátracia akcia, ktorá sa skončila v nedeľu ráno, kedy našli telá oboch mužov v Yosemitskom údolí. Ich padáky neboli otvorené.

Kto bol Dean Potter?

Deana Pottera je možné charakterizovať ako kreatívnehoodhodlaného a výzvy podstupujúceho. Začal liezť ešte ako dieťa a postupne sa mu podarilo vyliezť na Half Dome a El CapitanCerro Torre a Fitzroy.

Bol duchovne založený, robil to čo cítil, že je správne a peniaze mu boli cudzie. Nepáčilo sa mu smerovanie súčasného lezenia, v ktorom rebelov a stratené existencie nahradili chlapci ženúci sa za slávou.

 We are the last of the Wild. If we keep excluding the next most-wild-creature, sooner or later there will be nothing left. 

On bol prvým, kto za jeden deň vyliezol na El Capitan a Half Dome bez istenia, ale v poslednej dobe ho bavil aj slackline a BASE jumping – ktorý sa mu nakoniec stal aj osudným. Len pripomeniem, že BASE jumping je v Yosemitskom parku zakázaný.

R.I.P. Dean, česť tvojej pamiatke…