Radíme: Ako si vybrať správnu turistickú obuv

Takmer každý pozná ten pocit, že napriek krásnemu počasiu a skvelej partii si nedokážeme vychutnať naplno krásy turistiky. Problémom je nesprávna obuv, ktorá nás buď tlačí alebo sa nám vyzúva. Výsledkom sú boolestivé otlaky, prípadne pľuzgiere.

Ako teda správne vybrať topánky na turistiku?

Základom je zhodnotiť kam najčastejšie vedú vaše kroky. Je veľký rozdiel či obľubujete vysokohorskú turistiku po exponovaných terénoch alebo vychádzky do lesa. Dôležité je zodpovedať si otázku či budete chodievať aj s ťažkým batohom. Turistické topánky sa rozdeľujú do viacerých kategórií. Jedným z menej používaných rozdelení je označenie podľa tvrdosti podrážky (písmenami A- mäkká podrážka, B, C, D – horolezectvo prípadne alpinizmus). Výpovednejšiu hodnotu a prehľadnejšie rozdeľovanie topánok je podľa aktivity na akú sa budú využívať. 

Rozoberme si jednotlivé kategórie:

HIKING – využívajú sa na ľahšiu turistiku prevažne v lesnatom teréne po upravených chodníkoch. Túto obuv je možné používať aj na bežné nosenie či už v lete alebo v zime.

TREKKING – topánky s tvrdšou podrážkou, ktorá je potrebná na vysokohorskú turistiku. Vhodná na kamenistý terén. Vďaka odolným a trvácnym materiálom, je o niečo ťažšia ako obuv v predchádzajúcej kategórií. Ak zháňate univerzálnu topánku, odporúčame si vybrať z tejto sekcie.

APPROACH – topánky určené na ferraty, prípadne na menej náročné lezenie. Vyznačujú sa veľmi pevnou podrážkou a pevnou špičkou, ktorá sa označuje ako Climbing zone. Šnurovanie topánky je potiahnuté viac k špičke, čo zabezpečuje lepšie sťahovanie a cit v obuvi.

BACKPACKING – najtvrdšia kategória topánok. Uplatnenie má u ľudí, ktorý chodia na viac denné túry s ťažkým batohom po skalnatom teréne. Oproti ostatným druhom topánok bývajú spravidla vyššie. Tento druh topánok sa neodporúča na každodenné nosenie do mesta.

MOUNTAINEERING – expedičný druh topánok určených na vysokohorskú turistiku. Funkciou sú podobné kategórií approach, ale sú vyššie, aby lepšie zabezpečovali fixáciu členka. Keďže ide o veľmi technickú topánku väčšiu časť materiálu tvorí textil, ktorý je extrémne oderu odolný a ľahší ako koža.

Ak ste si zvolili kategóriu topánok o aké máte záujem, ďalším veľmi dôležitým krokom je vybrať si správny strih a veľkosť topánok

Postup pri výbere správnej veľkosti a strihu topánok?

–  topánky skúšajte na ponožky, ktoré budete nosiť na turistiku

–  vždy ich skúšajte obe a poriadne si ich zašnurujte

–  poprechádzajte sa v nich najprv po rovine, nesmú sa Vám vyzúvať, ani Vás nesmú tlačiť

–  využite šikmú rovinu, ktorá by nemala chýbať v žiadnom kvalitnom outdoorovom obchode

–  keď pôjdete smerom hore nesmie sa vám topánka vyzúvať a keď pôjdete smerom dole nesmú sa vám prsty              dotýkať v prednej časti topánky.

Starostlivosť o topánky

Keď si vyberiete svoje vysnívané turistické topánky, je potrebné sa o ne starať, aby boli vašim verným partnerom po dlhé roky.

UMÝVANIE

Základným ošetrením je pravidelné umývanie. Nikdy nenechávajte svoje topánky dlhodobo zablatené alebo znečistené posypovou soľou. Umyť ich môžete klasicky pod tečúcou vodou pomocou handričky alebo hubky. 

IMPREGNÁCIA

Ak máte topánky s Gore-Texovou membránou používajte len prostriedky určené na tento druh topánky. V opačnom prípade sa Vám môže membrána upchať, čo spôsobí zníženie priedušnosti obuvi. Impregnáciou predlžujete životnosť membrány, keďže znižujete tlak vody, ktorá na ňu pôsobí. Pri kožených topánkach je obzvlášť dôležitá pravidelná impregnácia, aby nedošlo k vysušeniu kože a tým k jej popraskaniu.

Druhy impregnácie

• Impregnácia vo forme spreja  – výhodou je ľahšie nanášanie na obuv. Nevýhodou je nižšia životnosť impregnácie      na topánke. Je vhodný na všetky typy obuvi 

• Impregnácia na vodnej báze – výhodou je dlhšia životnosť impregnácie na obuvi oproti sprejovej forme. Balenia sa    rozlišujú podľa materiálu z akého je obuv vyrobená. Napr. Nikwax koža/textil, Nikwax Nubuk

• Impregnácia voskom – využíva sa na celokožené nubukové topánky. Jeho výhodou je, že okrem samotnej                  impregnácie kože ju aj vyživý, čím predĺžite životnosť Vašej turistickej obuvi.

Pri kúpe turistických topánok je dôležité myslieť na to, že vás nohy nosia celý život a že si topánky nekupujete na 1 alebo 2 roky. Preto je dobré zainvestovať do kvalitnej obuvi, aby bola vašim partnerom na túrach a nie dôvodom prečo na hory pozeráte iba z hotela či z penziónu.