13 trikov pre lepší spánok

Mnohí z nás už určite zažili niekoľko dňovú turistiku, kedy spíte vo vlastnom spacáku niekde v chate, útulni alebo najlepšie priamo pod hviezdnou oblohou. Často krát je to úžasný zážitok na ktorý ešte dlho spomíname, ale niekedy sa stane že celkový dojem nám pokazí nepohodlie, či skôr zima, ktorá sa nám v noci derie až do kostí. Pre všetkých nás, ktorý zažili chladné noci na horách, prinášam v článku nižšie pár tipov a trikov ako si v spacáku zvýšiť teplotu aby sme deň mohli začať s úsmevom a plní síl sa pustili do zdolávania ďalších kilometrov.

Asi hneď na začiatok musím upozorniť, že spací vak neslúži na to aby nám tvoril teplo. Jeho prvoradou funkciou je vlastne obmedziť rýchlosť s akou strácame teplo, ktoré pochádza z nášho vnútra – a je snáď nad slnko jasnejšie, že v spacáku z hypermarketu budete teplo strácať rýchlejšie, ako v kvalitnom vaku. Na druhej strane ani ten najkvalitnejší spacák neplní svoju úlohu, pokiaľ nie je používaný správnym spôsobom.

Preto existuje mnoho trikov, ktoré môžeme využiť k zlepšeniu nášho pohodlia a k zvýšeniu samotnej teploty v spacáku. Niektoré už boli určite spomenuté aj pred tým, ale ako sa zvykne hovoriť „opakovanie je matkou múdrosti“.

  • Hovorí sa, že pred spaním by človek nemal veľmi jesť, ale v tomto prípade platí pravý opak, pretože bez jedla nemôže byť ani energia (no food – no energy)
  • Je známe, že naša hlava stráca veľké množstvo tepla, preto sa ju snažme udržať v teple. Pokiaľ nemáme po ruke čiapku či kapucňu postačí aj nejaké tričko alebo uterák prehodený cez hlavu.
  • Je dobré si pretiahnuť okraj spacáku až cez hlavu alebo len cez ústa aby bol náš horúci  vzduch vydychovaný do jeho vnútra.
  • Zabudnite na extra hrubé ponožky, ak máte studené nohy prečítajte si pozorne predchádzajúce riadky 
  • Dôležité je aj pravidelné prevetrávanie vášho spacieho vaku.
  • Uistite sa, že máte dostatočnú izoláciu medzi vami a zemou či podlahou. Ani ten najlepší spacák vás neochráni bez dobrej izolácie.
  • Uistite sa, že vaša izolácia je všade rovnaká a siaha od päty oboch nôh až po hlavu.
  • Ak používate nafukovací matrac či karimatku, nie je vhodné ju nafúknuť príliš veľa. Musí byť trochu mäkká aby umožňovala rovnomerné rozloženie záťaže.
  • Odstráňte všetky pevné alebo obmedzujúce časti oblečenia, vrátanie hodiniek – v opačnom prípade sa zastaví prúdenie teplej krvi.
  • Používajte v zime dvojplášťový stan a snažte sa čo najlepšie uzavrieť vchod: zastaví sa tým prísun studeného vzduchu do stanu (dôležité je však pravidelné vetranie kvôli kondenzácii).
  • Dôležitý je aj správny výber miesta na kempovanie. Priestor medzi stromami je vhodnejší ako otvorená krajina, keďže stromy zachytávajú teplý vzduch – ale pozor na padajúce vetvy J
  • Nestavajte tábor na dne údolia kde prúdi studený vzduch – platí to hlavne na horách a v snehu
  • Najlepšie je stanovať vo dvojici, kedy sa môžete k partnerovi čo najviac pritúliť a vzájomne využívať svoje telesné teplo.

Daj si jeden na zahriatie…

A na záver musím s poľutovaním vyvrátiť tradičné slovenské krédo „daj si jeden na zahriatie“. 

Mýtus o tom, ako alkohol „zohrieva“ človeka sa traduje už od pradávna. Živený predstavou futbalového fanúšika uchlipkávajúc si z ploskačky počas prestávky zápasu, či takmer fantastická záchrana polomrtvého lyžiara z lavíny za pomoci bernardína s napostrádateľným súdkom rumu sa táto tradícia stala všeobecne prijatým názorom.

V skutočnosti alkohol z lekárskeho hľadiska spôsobuje rozšírenie krvného riečišťa, najmä kapilárnych ciev v podkoží a ostatných perifériách. Takého roztvorenie ciev a následne zvýšený prietok krvi v záujme ich plnenia vytvorí akýsi „nával“ a iluzórnu predstavu tepla. Tento pocit je však veľmi zavádzajúci, pretože maskuje skutočný a veľmi dôležitý fyziologický dopyt organizmu po teple. Krvný tok zodpovedný za toto „teplo“ je odvedený z telesného jadra, čo spôsobí odkrvenie dôležitých orgánov vo vnútri tela a len zvýši nebezpečenstvo hypothermie. Ďalej alkohol potláča triašku, ako jeden z hlavných signifikantných faktorov chladu. 

Z toho vyplýva, že lepšie ako si dať”jeden” je poriadne sa najesť a preto – JEDZME, JEDZME, JEDZME!!!