Ako si správne zbaliť batoh

Na internete je snáď milión rád a návodov ako si právne zbaliť batoh do hôr. Nájsť sa dajú návody od úplne jednoduchých, až po obšírne, ktoré detailne menujú čo všetko by ste si so sebou na hory mali zobrať. Treba ale povedať, že niektoré sú úplne mimo.

Firma The North Face mi je sympatická z niekoľkých dôvodov, hoci som nikdy žiaden ich výrobok nevlastnil. Okrem toho, že všemožne podporujú aktivity v prírode, natáčajú a podieľajú sa na natáčaní tých najlepších dokumentov s horskou tematikou, podporujú aj úplne obyčajných ľudí a deti http://www.explorefund.org/

Tento raz opäť vybočili z radu a natočili video návod – ako si správne zbaliť batoh na hory. Rozmýšľal som, či ho sem mám pridať, nakoľko sa jedná už o celkom „prevarenú“ tému, ale ako sa hovorí – lepšie raz vidieť, ako 100x počuť.

V skratke len pridám pár našich postrehov:

  • nenesiem čo nepotrebujem
  • navrch ťažké veci, naspodok ľahšie
  • čo najmenej priviazaných, hompáľajúcich sa a vyčnievajúcich vecí, ktoré sa zachytávajú o porast (hoci výrobcovia predávajú turistickéfľaše aj s karabínkou, osobne si nedokážem predstaviť jej pripevnenie na vonok ruksaku, tak ako je to doporučené)
  • baliť sa tak aby boli podstatné veci ľahko dostupné (vysypávať vak v daždi pri hľadaní pláštenky určite nepoteší)
  • popruhy sú stiahnuté aby bol ruksak čo najkompaktnejší a čo najbližšie k zvislému ťažisku tela

Toľko všeobecné a prevratné postrehy, teraz sa pozrime na „profíkov“ ako balia oni: