Cam slider za pár korún

Priemerný Slovák je zručný, šikovný a rozhľadený človek. Má však jednu veľkú nevýhodu oproti národom ako sú Američania, Nemci, Japonci alebo oproti iným bohatým národom – slabú kúpyschopnosť. Preto mu nič iné ako byť domácim majstrom ani nezostáva.

Pre všetkých domácich majstrov, alebo tých, čo nechcú platiť zbytočne za niečo, čo si môžu spraviť sami, prinášame návod ako si za pár korún spraviť „kamerový slider“.


Vo co gou?

Určite ste si v rôznych dokumentárnych filmoch, alebo videách všimli „pohybujúci sa“ obraz, idúci zväčša zo strany na stranu, ktorý neskutočne dobre vyzerá. Áno, jednalo sa o zábery natáčané z kamerového slideru, alebo po slovensky – pojazdovej koľajnice, ktorá slúži na dynamizáciu statických záberov. Za normálnych okolností sa v profi prevedení jedná o celkom slušnú položku v príslušenstve filmára. Veď najlacnejšie varianty z webu proficams.eu začínajú na cene 325.00€ a šplhajú sa do astronomických, pre amatérskeho filmára, nedosiahnuteľných výšin.

Našťastie ale zafungoval sedliacky rozum a na internete som našiel množstvo návodov „ako na to“. Nie všetky ma ale presvedčili, že podomácky vyrobený cam slider bude naozaj funkčný. Na počudovanie, väčšina z týchto návodov bola vytvorená ľuďmi z podstatne bohatších krajín ako je Slovensko.

Čo teda funguje?

V prvom videu si týpek vyrobil cam slider z vodárenských PVC rúrok. Určite lacný variant výroby, cena uvádzaná vo videu nepresiahla sumu 20dolárov, ale neviem ako je to s kvalitou a prípadnou trvácnosťou slideru. Tak isto si nedokážem predstaviť, že by som si takýto slider zobral niekam do terénu.


Video č.2 mi príde ako podstatne lepšie riešenie. Základným stavebným kameňom je hliníková prechodová lišta, ktorá sa používa pri montáži plávajúcej podlahy namiesto prahu. Jej cena je v porovnaní s plastovými rúrkami vyššia, ale zato je zaručená lepšia prenosnosť slideru.

Ako najlepšie riešenie vidím použitie lineárnych vedení od firmy Igus. Hoci ide o najdrahšie riešenie zo všetkých uvedených, jeho kvalita je neporovnateľne niekde inde. Aj samotný výrobca na svojich stránkach uvádza ako jedno z možných využití lineárneho vedenia drylin® W“ kamerový slider.

Cena tohto vedenia je na vyžiadanie, ale podľa diskusných fór nepresiahne za kompletne zostavený slider (koľajnica + vozík) v dlhšej, 1000mm variante 100eur. Čo je tretinová cena oproti najlacnejšiemu predávanému slideru na webe proficams.eu

Viac o tomto sete nájdete na stránkach výrobcu IGUS