Čech zasypaný lavínou nemal poistku, zaplatí 12-tisíc EUR

Prípad českého turistu z tohto týždňa je jasným dôkazom, že sa do hôr bez poistky chodiť nemá. O obrovskom šťastí môže hovoriť 41-ročný český turista, ktorý v stredu krátko popoludní odtrhol pod sebou lavínu v Nízkych Tatrách. 

Muž bol súčasťou päťčlennej skupiny, ktorá sa rozhodla prejsť z Chopku cez Ďumbier až na Čertovicu. V oblasti Lukovského kotla jeden z nich spadol s lavínou, jeho kolegovia nahlásili udalosť na horskú službu. 

Horská záchranná služba zorganizovala rozsiahlu pátraciu akciu, do ktorej sa zapojilo 30 profesionálnych horských záchranárov, 15 dobrovoľníkov, päť psovodov ako aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby s lekárom.

Nezvestného českého turistu hľadali záchranári za veľmi nepriaznivých podmienok. Okrem zlej viditeľnosti to bolo aj stále hroziace nebezpečenstvo pádu ďalších lavín. 

Podľa predbežných údajov lavína mala okolo 170 metrov. Výška odtrhu bola okolo dvoch metrov a šírka 50 až 100 metrov. „Muž mal veľké šťastie, že odtrhol lavínu tam, kde spadol. Ak by bol len o pár metrov ďalej, mohol prepadnúť cez skalné steny,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede v Jasnej náčelník Oblastného strediska Horskej záchrannej služby Michal Matoš. 

Záchranná akcia trvala 5 hodín

Po viac ako päťhodinovom pátraní objavili záchranári nezvestného muža v úplne inom žľabe pod ďalším veľkým snehovým prevejom. „Kedykoľvek sa mohol prevej odtrhnúť a on mohol spadnúť s ďalšou lavínou,“ dodal Matoš. Záchranári sa pri pátraní brodili aj viac ako metrovým snehom.

Muža následne dostali záchranári do bezpečia do Domu Horskej záchrannej služby v Jasnej. Podľa záchranárov muž mal obrovské šťastie, keďže v lavíne sa viezol na povrchu a neutrpel v podstate žiadne zranenia. Veľké nasadenie ľudí a prostriedkov na záchrannú akciu však nebude úplne bez následkov pre tohto turistu. 

Nemal poistku, bude musieť zaplatiť 12-tisíc eur

Podľa predbežných vyčíslení stála stredajšia záchranná akcia okolo 12-tisíc eur, ktoré bude horská služba vymáhať od českého turistu, nakoľko muž nebol poistený

Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu skupina českých turistov podcenila situáciu v horách pri vyhlásenom treťom stupni lavínového nebezpečenstva. Práve vtedy dochádza podľa záchranárov najčastejšie k lavínovým nešťastiam. 

Dvojka je ešte v pohode, pri štvorke už ľudia rešpektujú upozornenia horskej služby, ale pri treťom stupni si ľudia neuvedomujú, že už tu reálne existuje nebezpečenstvo lavín a často podcenia situáciu,“ dodal Janiga. 

Video z inkriminovanej akcie pripravil RESCUEproject