Čo je to Slackline?

Pre niekoho možnosť vybitia prebytočnej energie, pre iného ideálny spôsob modernej meditácie. Pre väčšinu oboje.

Slackline je novodobý šport, ktorý si v tichosti razí cestu do povedomia verejnosti. Slackline, čiže chodenie po lajne vznikol iba nedávno a posilňuje zmysel pre rovnováhu a držanie celého tela.

Na konci 70. rokov ho začali prevádzkovať kalifornskí lezci v Yosemitskom údolí, krátiac si tak voľnú chvíľu v daždivých obdobiach medzi výstupmi. K prvým priekopníkom tohto športu patria napríklad Adam Grosowski, Jeff Ellington, Chong Tucker, Scott Balcom alebo Darrin Carter. Rakúsky horolezec a fotograf Heinz Zak potom tento šport spopularizoval aj v Európe.

Slackline v dnešnej podobe sa od klasického chodenie po povraze líši predovšetkým v použitých materiáloch. Namiesto oceľových lán okrúhleho prierezu, obľúbených u povrazochodcov, sa pri slackliningu medzi dva pevné body naťahuje najčastejšie polyesterový popruh šírky 25 mm (1 palec).

Jeho vlastnosti a dynamický charakter potom určili názov športu (slack = prehnutý, prevesený). Vďaka tomu sa na slacklajne dá nielen chodiť, sedieť alebo ležať, ale aj napríklad skákať saltá alebo”surfovať”.  Škála trikov je nepreberná a je len na vás, čo vymyslíte.

Slackline možno rozdeliť do niekoľkých kategórií podľa základných parametrov:

Trickline (čiže lowline)

Popruh je natiahnutý obvykle vo výške 1 metra a do maximálnej dĺžky 30 metrov. Práve na trickline sa vykonávajú najrôznejšie statické pozície, dynamické triky alebo ich zostavy.

Longline

Popruh dlhší ako 30 metrov je nazývaný longline a jeho skrotenie už vyžaduje poriadnu dávku obratnosti a úsilie. S pribúdajúcou dĺžkou sa totiž zväčšuje priehyb a tým pádom aj bočné výkyvy lajny. Do hry sa musia zapojiť takmer všetky svaly v tele a longline sa tak stáva právom stáva regulárnou silovo-vytrvalostnou záležitosťou. V súčasnej dobe drží svetový rekord v longline (384 m) Jerry Miszewski a Chris Rigby z teamu Ballance Community, Kalifornia, USA.

Highline

Kráľovskou disciplínou je však highline – popruh natiahnutý vo výške nad 10 metrov (od 2 do 10 m sa nazýva midline), kde je už nevyhnutné používať istenie, pretože prípadný pád by znamenal istú smrť. Svojou expozíciou kladie na schopnosti highlinera neuveriteľné nároky a jej zvládnutie si vyžaduje absolútne sústredenie.

Druhá najstaršia a vôbec najznámejšia highline vedie na Lost Arrow Spire, majestátnty žulový pilier v Yosemitoch, ktorá so svojou dĺžkou 17 metrov a predovšetkým výškou skoro 900 metrov nad údolím stále patrí medzi najväčšie výzvy pre každého, kto prepadol slackline.

Slackline zažíva v posledných rokoch mohutný nárast záujmu, vďaka svojmu potenciálu sa stal obľúbenou doplnkovou aktivitou v mnohých športoch vyžadujúcich perfektný balans. Iní v ňom naopak vyhľadávajú možnosť aktívnej relaxácie a oddychu od každodenných povinností a stresu.

KEEP IT BALANCE !!!