Craft 1000 miles adventure – 2.ročník

Dňa 1. júla odštartuje už druhý ročník nonstop ultramaratónu Craft 1000 miles adventure. Celková dĺžka trate by mala byť opäť cca 1000 míľ naprieč ČESKO-SLOVENSKOM. Druhou variantou bude kratšia verzia závodu, ktorá bude dlhá približne 500 míľ.

Craft 1000 miles adventures začal písať svoju históriu 3. júla 2011. Závod začal hromadne v najvýchodnejšom bode Slovenska, neďaleko hraníc s Ukrajinou, v dedine Nová Sedlica a skončil v Skalné u Chebu na západe Čiech. Na štart sa postavilo skoro 100 dobrodruhov z troch štátov, ktorí sa obávali hlavne počasia a slovenských medveďov. Viac info o prvom ročníku si môžete prečítať tu a samotné výsledky potom tu.  

Aby bol pretek zaujímavý, usporiadatelia sa rozhodli, že každý párny rok bude štart v Čechách a každý nepárny na Slovensku. Z toho vyplýva, že trasa druhého ročníka vedie opačným smerom ako tá prvá. Takže hromadný štart bude v najzápadnejšom možnom bode Čiech a cieľ potom v najvýchodnejšom bode na Slovensku.  

Závod je otvorený pre bikerov, bežcov, chodcov, kolobežkárov a pre všetkých, ktorí sa pohybujú vlastnou silou. Stanovený je len štart, cieľ a trasa prírodou, ktorú musia všetci pretekári dodržať. Kedy a kde spia, kedy a čo jedia, je už len na nich. Cielená podpora je však zakázaná.

Oproti Amerike, Aljaške, Austrálií či Ázií sú v Európe možnosti týkajúce sa veľkých priestorov a odlúčenosti obmedzené, i napriek tomu prinesie závod všetkým účastníkom veľkú dávku dobrodružstva, nečakaných príhodnového poznania. Sledujúcej verejnosti potom pri detailnom „priamom“ prenose na stránkach závodu prinesie intenzívny zážitok trvajúci 7-14 dní.

Ako znie motto druhého ročníka?

„Diel čie osobné víťazstvá, dosiahnutie svojho vlastného cieľa, seba prekonávanie, nabitie seba dôverou, pocity pokory, úcta k súperom, poznanie i seba poznanie, strach i eufória, radosť i bolesť…a hlavne veľké dobrodružstvo, to by mal byť hlavný motor pre každého účastníka závodu!“

Prečo cez Česko a Slovensko

„Narodil som sa ešte v Československu a srdcom som stále Čechoslovák. Verím, že spoločné zážitky nás opäť aspoň na chvílu zase spojí…“ hovorí zakladateľ tohto preteku Honza Kopka.