Dokumentárna udalosť sezóny. RTVS uvedie počas letných piatkov 10 filmov Pavla Barabáša

Už ste to počuli? RTVS na záver aktuálnej televíznej sezóny pripravila pre divákov veľkú dokumentárnu udalosť. Počas desiatich večerov uvedie Dvojka dokumenty Pavla Barabáša doplnené o zamyslenia s názvom Dialóg s planétou. Séria výnimočných dokumentov odštartovala v piatok 14. júna a vyvrcholí 15. septembra televíznou premiérou nového dokumentu RTVS Tieň jaguára.

21. júna: Omo – cesta do praveku

zamyslenie druhé: Dialóg s planétou – Miznúce tradície

Takmer pred dvomi desaťročiami splavili prví Slováci nedotknutú rieku Omo v Etiópii. Zdokumentovali unikátne prírodne kmene, ktoré žili v symbióze s riekou. Dnes však títo ľudia bojujú nielen o vodu z Oma, ale i o svoje posledné tradície.

28. júna: Amazonia vertical

zamyslenie tretie: Dialóg s planétou – Stratený svet

Zdá sa, že už na našej Zemi všetko poznáme. Avšak je tu tajomný svet venezuelských stolových hôr. Na ich povrchu žijú organizmy, ktoré ešte nie sú popísané. Väčšie prekvapenie však čaká objaviteľov pod ich povrchom.

12. júla: Pururambo

zamyslenie štvrté: Dialóg s planétou – Zamrznutý čas

V tmavých a hlbokých údoliach Novej Guinei žili malí Papuánci ešte donedávna bez dotyku s civilizáciou. Dnes sa niekoľko kilometrov od nich nachádza najväčšia a najmodernejšia baňa sveta na zlato.

19. júla: TEPUY

zamyslenie piate: Dialóg s planétou – Tajomstvo podzemia

V mohutnom podzemí venezuelských stolových hôr slovenskí bádatelia nachádzajú mohutné tajomné chodby. Ale s novými objavmi sa vynára viac otázok ako odpovedí.

26. júla: Mongolsko – v tieni Džingischána

zamyslenie šieste: Dialóg s planétou – Hranice slobody

Lákadlá moderného sveta dorazili aj do odľahlých stepí strednej Ázie, kde nomádi kočujú a pasú svoje stáda. Ako dlho je ešte ich ekologický spôsob života udržateľný?

2. augusta: Pygmejovia – deti džungle

zamyslenie siedme: Dialóg s planétou – Hľadanie pokoja

V Afrike žili ešte donedávna unikátne prírodné kmene. Ukrytí pod nepriehľadnou zelenou hradbou pralesa niektoré z nich dodnes hľadajú záchranu a pokoj dávnych dôb.

9. augusta: Trou de Fer – železná diera

zamyslenie ôsme: Dialóg s planétou – Živá voda

Voda je živel. Voda nám dáva energiu. Voda nás očisťuje. Ako vnímajú tento zázrak tí, ktorí zasvätili najväčším vodopádom sveta svoj život?

16. augusta: Neznáma Antarktída

zamyslenie deviate: Dialóg s planétou – Na póloch Zeme

Je prvý deň bezvetrie. Zradné slnko svieti nepretržite deň-noc. V ušiach desivé ticho. Priteká zovšadiaľ, doslova bolí. A zima. Bolí taktiež. Ozajstná až nepredstaviteľná. Všade, kam oči dovidia, nedozerná biela púšť. Sneh a obloha. Nič iné len dve farby: biela a modrá. A hlavne – čisto. V hlave, pod nohami i navôkol. Neprenosná skúsenosť. Dvadsaťštyri miliónov štvorcových kilometrov ľadu a oni. Sami, kdesi uprostred najchladnejšieho kontinentu. Rozhodli sa, že pôjdu pešo od hraníc antarktického kontinentu až na jeho najvyšší bod.

15. septembra: Tieň jaguára

zamyslenia desiate: Dialóg s planétou – Posledný odkaz

Štyria priatelia sa vybrali proti prúdu amazonských riek na neistú cestu. Prešli cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostali sa tak do ich sveta. Do sveta založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu. /Tieň jaguára/

_vyrp13_65Spirit-of-Jaguar-IX