Expedícia Amundsen: 28. Febr – 3. Mar 2013

Na počesť slávneho nórskeho polárnika Roalda Amundsena, ktorý ako prvý človek planéty dobil južný pól, sa každoročne v jeho rodnej krajine konajú preteky s názvom Expedícia Amundsen.

S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že je to len ťahanie saní dňom i nocou. Amundsen Race je však úžasné dobrodružstvo a závod ako žiadny iný. Silu zážitku umocňuje i fakt, že trať vedie cez najväčšiu náhornú plošinu v Európe cez Hardangerviddu, ktorá môže byť v jednom okamihu krásna a idylická, ale v ďalšom nebezpečná a divoká. Každý sa musí pripraviť na náročné zimné podmienky s množstvom snehu a s málom času na odpočinok, a preto sú to hlavne nezlomná vôľa a silné svaly, ktoré každému pomôžu vydržať až dokonca.

Prečo práve Hardangervidda?

Roald Amundsen sa spolu s bratom Leonom pokúsil prekonať práve Hardangerviddu v rámci prípravy na svoje polárne expedície. Bolo to v roku 1896 a Amundsen túto mini expedíciu zhrnul slovami:

Táto expedícia v sebe zahŕňala rovnaké nebezpečenstvá a útrapy ako moje expedície v Arktíde. Tento prechod bol súčasťou mojej prípravy, keď som sa chcel stať polárnym prieskumníkom. Tréning bol nakoniec ťažší ako skutočná polárna výprava. Bola to síce len príprava, ale bol to takmer i koniec mojej cesty…

Sane sú dôležité

Závod je možné absolvovať samostatne alebo ako súčasť menšieho či väčšieho tímu. Každý si však svoje 40 kilové sane musí ťahať sám a zanechať tak v snehu svoju vlastnú stopu pri prekonávaní 100km dlhej trate, od Haukeliseteru na juhu až po Garen na severe. Na trati sú 3 kontrolné stanovištia a všetci musia na svojej ceste k cieľu, v Eidfjorde, dodržiavať presnú trasu, ktorá usporiadatelia stanovili.

Počas trvania preteku sa stane stan vaším druhým domovom a sane predĺžením vašich rúk a nôh. V okamihu ako pretnete cieľovú pásku v Garene, vaša pravá palička práve urobila 100 000-ci otlačok v snehu. Vaše sane sa stanú vašim najbližším priateľom a nebudete sa s nimi chcieť rozlúčiť.  Keď miniete cieľovú čiaru, budete robiť presne to isté ako Roald Amundsen robil  14 decembra 1911, zapichnete vlajku!

Všetci účastníci, ktorí dokončia Expedíciu Amundsen v maximálnom čase 66 hodín budú v cieli odmenení. Ak nejaký tím alebo jedinec dokáže prekonať trať za 55 hodín dostane sa navyše na stenu slávy “Wall Of Amundsen”.

A čo vy? Trúfli by ste si na podobné dobrodružstvo? Ak áno, tak vás to bude stáť slušný balík peňazí, veď najnižšie štartovné je 3250 NOK, čo je okolo 440 eur. Tí odvážnejší sa môžu do Hardangerviddy vypraviť i na vlastnú päsť a tí menej odvážni to môžu skúsiť radšej niekedy v lete a užiť si túto krásnu, divokú a drsnú nórsku prírodu. Inšpiráciou vám môže byť i tento time-lapse.