Fjällräven Polar 2017 – dvaja Slováci naprieč arktickou pustatinou na psích záprahoch

Cítiť dotyk slnka na tvári, vietor vo vlasoch, premrznúť na kosť a večer zaspávať so svalovicou. Myslieť si, že už nedokážeš spraviť ani krok a postúpiť o ďalšie dva…aj o tom je Fjällräven Polar.

Je nedeľa poobede, sedím s Danielom „Gogom“ Štrauchom na letisku v Štokholme, debatujeme o živote, babách a tak vôbec. „Švédsko je skvelé, podobný pocit som mal pri prvej návšteve Londýna a nebyť toho počasia, možno by som sa presťahoval“. Šimon Trnka, druhý zástupca Slovenska, na tom nie je inak. Dokonca si prebookoval letenku, aby mohol s ostatnými účastníkmi zostať ešte o deň dlhšie. Silné zážitky ľudí spájajú a presne o to na Polare ide. Ale vráťme sa v čase trochu späť…

Po prvý raz so Slovenskom

Je koniec roka 2016 a na Slovensku sa schyľuje k veľkej udalosti – po prvý raz sme ako samostatná krajina dostali možnosť byť súčasťou eventu s menom Fjällräven Polar. Že nevieš o čo ide? Nechce sa mi veriť, preto vysvetlím len v krátkosti.

gogo
Daniel “Gogo” Štrauch v akcii

Švédska outdoorová spoločnosť Fjällräven /názov sa dá preložiť ako arktická líška/ už od roku 1997 usporadúva jedinečnú akciu – 300 kilometrov na psích záprahoch arktickou divočinou. Koncept nie je postavený na dobrodruhoch naháňajúcich sa za sekundami a extrémnymi výkonmi, ale na obyčajných ľuďoch, ako si ty, alebo ja. Aby nám ukázali, že so správnym vybavením a znalosťami, nemusí byť prekážkou ani zima, ani chlad, ani odľahlosť civilizácie. 

18043073_120332000269099255_787721259_o
vysmiaty Šimon Trnka

Celé je to vlastne úplne jednoduché, stačí ak v určenom termíne vyplníš prihlášku a dostaneš najviac hlasov. Alebo aspoň zaujmeš porotu. Ako prvému sa to pred troma rokmi podarilo Petrovi Hollému a tento rok sa zo 70 prihlásených Slovákov za polárny kruh dostali Šimon a Daniel. Dvojica rozdielna ako noc a deň. Dano, známy youtuber /pozri GoGoManTV/má s horami minimálne skúsenosti, oproti tomu Šimon /pozri Simon Trnka PhotoAdventures/ lyžuje, prespáva na kopcoch, fotí. Tu na tom ale vôbec nezáleží, rozdiely vyprchali pri prvom podaní rúk.

_J4A1783
vybavenie pripravené na mieru pre každého účastníka
_J4A1899
školenie od Johana Skullmana, experta na pobyt vo voľnej prírode, priamo v teréne

„Bol som príjemne prekvapený, ten servis je fakt dokonalý. Prídeš sem iba so základnými potrebami, nemusíš nič vedieť a oni ťa na všetko vybavia a pripravia“, usmieva sa Dano a má pravdu. Ešte pred tým, ako sa 28 účastníkov z trinástich krajín sveta vydalo objavovať pláne severu, dostali okrem školenia aj kompletné vybavenie. Termoprádlo Aclima, topánky Hanwag, rukavice Hestra, varič a riad od Primusu a zvyšok, vrátane ikonickej bundy Fjällräven Polar Parka, od organizátora Fjällräven. Sčítané a podtrhnuté, celková suma vybavenia pre jednotlivca sa vyšplhala niekde k štyrom tisíckam eur!!!

3,2,1…štart!

V psoch od rána vrela nová sila, netrpezlivo mykali popruhmi, skákali, zavýjali a strihali ušami. Nepokoj sa prenášal od jedných saní k ďalším. Čakali len na to, kedy sa zasa rozbehnú. Na tento jediný účel sa narodili, nič iné pre nich nemá zmysel.

_J4A2765
orcherster zavýjania a štekotu

Nie je to ale žiadna prehliadka krásy, proste chudý, húževnatý typ psov so svalmi zocelenými neustálym pohybom v najťažších podmienkach. „Toto sú Aljašský Husky, ten Sibírsky, čo sa každému páči, bol vyšľachtený aby dobre vyzeral, nie aby dobre ťahal“, vysvetľuje mi Jano, jeden z mušerov, pôvodom z Popradu. „Chápeš, to máš ako s futbalovou jedenástkou. Ako by fungovalo, keby sa tréner Barcelony rozhodol, že postaví iba futbalistov čo vyzerajú dobre? Žiadno.“ A tak je to aj pri psom záprahu. Každý pes má svoju úlohu a nezáleží, ako vyzerá, ale či ju dokáže splniť. Prední dvaja sú vedúci, musia vedieť nasledovať, vybrať správnu stopu, udržať tempo. Druhí dvaja sú medzičlánok a poslední dvaja, najbližšie k saniam, sú vždy najsilnejší psi. Ich úlohou je len ťahať, nič iné.

Polárna žiara a hviezdy

Začína sa tradične v Nórskych horách, v Signaldalene a pre účastníkov býva práve tento prvý deň často najnáročnejší. Dlhá a členitá trasa, príchod neskoro večer, najskôr sa postarať o psov, postaviť stan a až potom navariť večeru pre seba samých. Zvyknúť si na psov, nutnosť pochopiť, že práve oni sú tým, čo stojí medzi úspechom a katastrofou, je základ.

_J4A2305
začiatok v nórskych horách
P1720749-3
polárna žiara je zážitok z kategórie TOP!!!

„Ja som čakal hlavne, že to bude obrovský zážitok. Vedel som, že tu bude zima, ale na tú som zvyknutý, takže toto som nejako neriešil. Ale zasa taká dovolenka to nie je, priznáva sa Šimon a ja vidím, že to myslí úprimne. Jeho krvou podliate oči sú toho jasným dôkazom. „Musíš sa starať sám o seba, o psov, takže makáš od rána od šiestej, do večera do ôsmej a až potom máš čas na seba. Ale to ideš väčšinou spať, lebo si zničený.“

Ráno to isté odznova. Keď si neroztopíš vodu, nemáš čo celý deň piť. A ani čo jesť. Balíček dehydrovanej stravy je ti bez vody na dve veci. Až keď chytíš rutinu, začneš si užívať krásu okolo seba. Kilometre a kilometre krásnej nedotknutej prírody, takže skôr iba rozmýšľaš nad svojimi vecami a tým, že nemáš mobil a neriešiš nič iné, je to totálny reset oproti tomu, čo máš normálne doma. Toto by som bral ako najväčšie pozitívum. Okrem večerov. Zahrabaný v snehu pozeráš na prekrásne, snáď najkrajšie kino na celom šírom svete a nechápeš. Nechápeš tie hviezdy. Alebo polárnu žiaru – to je zážitok, o ktorý len tak nezakopneš!

_J4A2330_J4A2137

Dobré jedlo, sauna a párty

Po štyroch nociach v stane sa už každý zo zúčastnených teší na horúcu sprchu, saunu a dobrú večeru. Servíruje ju šéfkuchár, tento rok sa podávala okrem iného polievka z homára, sushi z lososa alebo medajlóniky zo soba na víne. A keď už sme pri víne – ak niečo severania naozaj vedia, tak určite baviť sa! Záverečná párty so živou skupinou trvá do rána bieleho a traduje sa fáma, že Johana Skullmana, experta na pobyt vo voľnej prírode, ešte nikto vo výdrži netromfol. O dôvod viac na prihlásenie sa, nie?

_J4A4148
28 účastníkov, každý iný – ale túžba je spoločná

Fjällräven Polar je skvelá akcia, ktorá nemá v Európe obdobu. „Dosť utužuje vzťahy medzi ľudmi a dosť si uvedomíš základné hodnoty. Tak ako sme zdegenerovaní z toho pohodlia ktoré máme, tak toto ťa nakopne – že aha, toto sú základné veci, toto by som si mal vážiť. Lebo doma som niekedy lenivý spraviť raňajky, ale tu keď si niečo nespravíš, tak si v prdeli“, zakončuje svoje rozprávanie Daniel.

Prihlasovanie na ďalší ročník bude spustené tradične v novembri 2017 a samotný Fjällräven Polar uskutoční v apríli 2018, pre bližšie informácie sleduj polar.fjallraven.com alebo www.facebook.com/Fjallraven