Flying Fox XLL

Stojíte na vrchole kopca oblečený v špeciálnom obleku. Postroj máte  pripevnený k oceľovému lanu, ruky sa Vám napätím potia, nervy máte napnuté na prasknutie, adrenalín Vás bičuje. Nevnímate okolie, sústredíte sa iba na to jedno. V tom počujete odpočítavanie.  5, 4, 3, 2, 1 a ŠTART! Inštinktívne sa odrazíte a o niekoľko sekúnd už svištíte dole kopcom 130km rýchlosťou, desiatky metrov nad zemou.

V tom sa celý spotený zobudíte – bol to iba sen? Nie, práve ste zažili novú extrémnu disciplínu FLYING FOX XXL.

Krajina pôvodu? Južná Amerika.

Pamätáte si ešte na svoje detské roky a spúšťanie sa po oceľovom lane z kopca do rybníka? Ak ste to zažili, viete si predstaviť, aké to bolo zábavné a akú odvahu ste museli nabrať, aby ste sa spustili.

Tak toto je niečo podobné, ale vo veľkom štýle.

Flying Fox XXL, alebo z anglického prekladu „netopier kaloň“ je mnohými považovaný za jednu z najrýchlejších disciplín sveta. Na vrchole kopca je stanica, podobná tej lanovkovej, kde si na seba navlečiete špeciálny postroj a pripevníte sa popruhmi k oceľovému lanu. Na odpočítavanie skočíte, aby ste o niekoľko sekúnd bezpečne pristáli dole pod kopcom.

Trasa, ktorá by Vám po „svojich“ trvala aj niekoľko hodín, tu ubehne za pár desiatok sekúnd. Nenadarmo ho z počiatku využívali hlavne farmári v Južnej Amerike na prekonanie hlbokých roklín, údolí a riek. Títo odvážlivci sa prichytení k  oceľovým lanám  vrhali z kopcov, o stovky metrov nižšie, oproti svahu. Prvá jazda bola vždy považovaná za osobitnú skúšku odvahy a mladým mužom spečatila vstup do dospelosti.

Jedna z najdlhších dráh sveta je u našich južných susedov.

Nie, v Maďarsku by ste iba ťažko hľadali kopec, ktorý by spĺňal vhodné parametre. Ak myslím južných susedov, myslím tým Rakúsko a konkrétne Alpy. Lyžiarske stredisko Leogang okrem 200km zjazdoviek ponúka aj 1,6km dlhú trať pre Flying Fox XLL. Najvyššia možná dosiahnutá rýchlosť až 130km/h a výška až 140m nad zemou z nej robia naozaj príťažlivú a milovníkmi adrenalínu vyhľadávanú atrakciu. Plusom je, že nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti a schopnosti. Stačí Vám splniť základné podmienky, ako sú vek (min 14rokov), váha (od 35-120kg) a normálne fyzické a psychické zdravie. Ak sa už teraz začínate baliť a chcete vyraziť smer Leogang, vedzte že Flying Fox XXL nie je práve najlacnejšia zábava. Lístok na jednu jazdu bez zliav stojí až 79.00€

Ak Vás ani cena neodradila, viac informácií sa dozviete tu http://www.flying-fox-xxl.at/en/home/