Fotíme panorámu, časť.2

Po minulo týždňovom úvode do sveta panoramatických fotografií, sa dnes bližšie pozrieme na jeden z programov na spracovanie nafotených fotografií.

Na nete je množstvo programov na voľné stiahnutie. Ja som ich vyskúšal niekoľko a ako najlepší sa mi javil program od softwarového giganta Microsofu – program Microsoft Image Composite Editor, alebo v skratke Microsoft ICE. Jedná sa o veľmi jednoduchý, inutuitávny program, ktorý umožňuje aj menej skúsenúmu užívateľovi spraviť“dokonalú panoramatickú fotografiu”.

Ako postupovať

1. Krok – spustiť program, z menu vybrať možnosť NEW PANORAMA /obr. 1 a 2/

obr.1 - úvodná obrazovka po spustení programuobr.2










2. Krok – označte všetky fotky, ktoré patria do jednej panorámy a stlačte OPEN /obr.3/ – ak si nie ste istí, ktoré fotky do panorámy partia, je lepšie vybrať fotiek viac a nechať na program výber tej najvhodnejšej..

obr.3 - výber fotografií

3. Krok – po chvíľke spracovávania sa vám objaví obrázok ako z náhľadu obr.4 – neobzeraný

obr.4 - neobrezaný náhľad vygenerovaný programom

4. Krok – tu máte na výber – buď si zvolíte AUTOMATIC CROP /na obrázku označené ako A./, pre automatické obrezanie panorámy, alebo si ju môžete obrezať ručne

5. Krok – kvalitu treba nastaviť na 100 – /B./ – toto vidím ako jediný nedostatok programu, kvalitu treba znova nastavovať vždy pri každom spustení programu..

6. Krok – posledným krokom je vyexportovanie panorámy EXPORT TO DISK /C./

kroky č.4,5 a 6

Ak ste spravili všetko správne, mali by ste mať na HDD uloženú panoramatickú fotku, ktorú ste odfotili. Napríklad takúto.

vygenerovaná fotka, bez úprav

Aby fotka vyzerala tak, ako niektoré wallpapery, čaká na vás ešte dlhá cesta upravovania v ďalších softwéroch na to určených – napr. Adobe Photoshop.

To už je ale úplne iný príbeh a tak si zatiaľ pozrime parádne panorámy od profíkov v galérií.

Ďaľšie možnosti

Program Microsoft ICE ponúka aj ďalšie možnosti – ako napr. nahrať svoju panorámu priamo na web s možnosťou zdieľania medzi kamarátmi a podobne. Alebo funkcie – panoramatické video a štruktúrovanú panorámu, ktoré ja osobne považujem pre bežného používateľa za zbytočné.

Želám veľa štastia a dobré oko pri fotení.


foto: internet