Hudba do videa a filmu zadarmo?

Ak sa zaoberáte tvorbou videí, na profi, alebo na amatérskej úrovni, povedzme si na rovinu – nájsť vhodnú hudbu do videa, alebo dokonca do filmu, je niekedy nadľudský výkon. Toto platí dvojnásobne, ak chceme aby hudba bola free a aby nás za ňu nemohol nikto napadnúť.

Na internete existuje niekoľko webov, ktoré ponúkajú hudbu zadarmo. Pri príležitosti spustenia novej služby na vimeo.com, sme sa na tie, ktoré poznám a hlavne tie, ktoré ma kvalitou hudby zaujali, bližšie pozreli.

VimeoMusicStore

Obľúbený video portál vimeo.com, pred pár dňami spustil novú službu – Vimeo Music Store. Táto služba by mala vyriešiť problém s nelegálne používanou hudbou vo videách. Pre všetkých filmárov je pripravených cca 45 000 skladieb rôzneho druhu, medzi ktorými sa dá ľubovoľne vyhľadávať (podľa žánru, tempa, nálady atď…)

Najzaujímavejšie na celej službe je to, že množstvo skladieb je prístupných FREE a teda si môžete skladbu stiahnuť zadarmo. Ostatné, dalo by sa povedať „lepšie“ kúsky, sa dajú kúpiť za 1,99 USD na osobné použitie a pre komerčné účely zaplatíte za rovnakú skladbu 98 USD. Väčšina ponúkaných skladieb je z archívu spoločnosti AudioSocket.com, ktorá vlastní cca 33 000 nahrávok, prevažne mladých a začínajúcich autorov. Vimeo plánuje do budúcnosti ponúknuť aj skladby známych umelcov, ale toto je zatiaľ iba v štádiu dohadov, keďže nová služba funguje iba pár dní.

FreeMusicArchive.org

FreeMusicArchive je interaktívna knižnica s tými najlepšími voľno-šíriteľnými nahrávkami. O fungovanie tohto webu sa stará WFMU, asi najpočúvanejšia hudobná stanica, založená na princípoch freeform,  v USA. Na tomto webe okrem výbornej hudby, ktorá je mimochodom všetka úplne zadarmo, nájdete aj ďalšie vychytávky ako sú blogy, články o hudbe, rozhovory s interprétmi, rebríčky počúvanosti a podobne. Samozrejmosťou je vyhľadávanie podľa žánrov, diskusné fórum a po prihlásení aj možnosť zostaviť si vlastný playlist, alebo mixtape. Pre mňa je práve tento web asi najlepšou alternatívou.

FreePlayMusic.com a live.freeplaymusic.com

Poslednou stránkou, ktorú by som Vám chcel predstaviť je web freeplaymusic.com

Táto má z pomedzi dvoch vyššie uvedených webov asi najviac zastaranú koncepciu. Ak Vás neodradí grafika, môžete tu nájsť tak isto množstvo hudby, rozdelenej do jednotlivých kategórií. K dnešnému dňu ich databáza obsahuje viac ako 7 200 skladieb, pričom všetky sú určené na voľné stiahnutie.

V súčasnosti sa pripravuje aj nová verzia webu – live.freeplaymusic.com, kde okrem hudby na voľné stiahnutie, nájdete aj hudbu spoplatnenú. Táto verzia ponúka tak isto vyhľadávanie – či už priamo podľa interpréta, nálady, použitých hudobných nástrojov atď.

Na všetkých vyššie uvedených weboch sa dajú nájsť výborné veci, je na to však potrebný kopec času – veď vypočuť si niekoľko tisíc hudobných motívov dá naozaj zabrať.

Ak viete o nejakej ďalšej stránke, ktorá ponúka hudbu zadarmo, nechajte odkaz v diskusii.