Islandská sopka

Island – cestovateľský sen mnohých z nás, mňa nevynímajúc. Krajina gejzírov, ľadu a ohňa, ale aj vulkánov a sopiek. Tých je v tejto krajine až 33, pričom najvyššia z nich Öræfajökull meria ústyhodných 2119 m.n.m.

Určite ste zaregistrovali začiatkom apríla minulého roku informáciu o výbuchu sopky. Sopky, o ktorej hovoril takmer celý svet, ale nikto nevie vysloviť jej meno – Eyjafjallajökull.

Sopka, ktorá je klasifikovaná ako stratovulkán, vybuchla dva krát v priebehu štyroch týždňov a vytvorila mračno sopečného prachu, kvôli ktorému bola zastavená letecká doprava vo veľkej časti Európy. Vulkanológovia v Reykjavíku poukazovali na to, že posledná erupcia vulkánu v roku 1821 trvala až dva roky. Pritom sa striedali fázy so silnejšou, slabšou alebo žiadnou aktivitou.

Dnes už vieme, že najhoršie obavy odborníkov sa nepotvrdili, napriek tomu sa táto sopka – aspoň na krátky čas stala hlavným artiklom všetkých spravodajských štábov.

Americký sen…

Sean Stiegemeier, americký filmár a fotograf si povedal – „dosť bolo priemerných fotografií a videí, takáto udalosť si žiada niečo lepšie“. A tak sa vybral na Island. Lenže ako bolo už vyššie spomenuté, kolaps leteckej dopravy zapríčinil, že sa do miesta výbuch dostal až po štyroch dňoch peripetií a nekonečného čakania na letecké spojenie.

Po príchode na miesto ho čakal ďalší z „klenotov“ Islandu – počasie. To mu znemožnilo pracovať nasledujúce 4dni a umúdrilo sa až 1,5dňa pred odletom späť.

Napriek všetkým nástrahám sa mu podarilo natočiť výnimočné timelapse video, ktoré dokonale vystihlo atmosféru Islandu a vyčíňanie tohto prírodného živlu.