ROZHOVOR: Martin Grajciar

Maťo Grajciar, vystupujúci pod značkou „ManoFactory“, ako hovorieval jeho dedo – je prešporák a chalan, podľa ktorého nikdy nebolo lepšie. Minulý rok získal na festivale Hory a mesto cenu pre najlepšieho začínajúceho filmára / za film Phantom, Cima Grande/ a keďže má prsty v mnohých zaujímavých projektoch, položil som mu niekoľko otázok..

 Ako si sa k filmovaniu dostal?

Prvú kameru (starú analógovú) som uchmatol otcovi. Kúpil som mixážny pult a potom to už išlo. Bola to sranda manuálne robiť prechody, vyrábať titulky a robiť strih. Prvé krátke filmy, ktoré som spravil boli z našich klubových lezeckých výjazdov.

 Na čom momentálne pracuješ?

Momentálne pracujem na pár komerčných veciach a mám rozpracovaný film o prvovýstupe v masíve Dachsteinu.

 Minulý rok si na festivale Hory a mesto získal cenu pre najlepšieho začínajúceho filmára. Čo ti táto cena dala? Ak niečo vôbec Laughing

Každá cena určite poteší, ale aj kritika. Myslím, že tieto veci dokážu človeka posúvať ďalej.

 Považuješ túto cenu za svoj najväčší filmársky úspech, alebo je pre teba najväčším úspechom niečo celkom iné?

Ja som rád, že som sa nechal ukecať a  predstavil som svoje filmy verejnosti. Pre mňa je úspech, keď sa moje veci ľuďom páčia a potom ceny na festivaloch sú tá čerešnička.

 Ako sa pripravuješ na natáčanie – píšeš si nejaký scenár, alebo to nechávaš na náhodu, prípadne máš už toľko skúseností, že vieš čo treba natočiť a čo nie?

Svedomito. :-) Podľa toho o aký projekt ide, ale vždy mám niečo na papieri.

 Aké je tvoje technické zázemie? /čím natáčaš, v čom striháš/

Mení sa to, tak to nebudem ani vypisovať  :-D

 Ako spracovanie materiálu prebieha? Najskôr vyberáš hudbu a potom do nej striháš, alebo najskôr striháš a hudbu dopĺňaš až neskôr?

Je to rôzne. Ak ma netlačí čas, tak to nechávam všetko dozrievať, ako víno. Prezerám, pozerám, počúvam a je jedno v akom poradí, podľa nálady.

 Na tvojom facebook profile som si všimol, že si pomáhal s natáčaním markízackeho spotu pre festival Hory a mesto. Robíš aj komerčné natáčania, respektíve kam sa môžu prípadní záujemcovia o tvoje služby obrátiť?

Áno, robím komerčné veci rôzneho druhu. Na mojej stránke sa nájde nejaký ten kontakt.

 Ak by si mal začínajúcim filmárom povedať akých chýb sa pri točení, prípadne spracovaní natočeného vyvarovať, na čo si dať pozor, čo by to bolo?

Treba skúšať všetko a nechať si aj skritizovať svoju prácu. Človek sa učí aj tým, že niečo občas pokazí.


Zaujalo ťa Martinove video? Pozri si aj jeho ďalšie veci na našom webe:

Film Čertova svadbaFilm In ZillertalFilm Phantom, Cima Grande