Vďaka živým kamerám môžete sledovať medvede vo Veľkej Fatre

Správa Národného parku Veľká Fatra prináša pre všetkých milovníkov prírody nové zaujímavé projekty živých prenosov, ktoré môžete sledovať na ich stránkach. Účelom tohto projektu je poskytnúť návštevníkom možnosť sledovať zvieratá v ich prirodzenom prostredí z pohodlia domova, keďže nie každý má časové, zdravotné či už iné možnosti tráviť v lese dostatok času na to, aby uvidel divé zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Novinkou je, že kamera sníma aj zvuk, môžete tak počuť kedy je aktivita vtáčieho spevu najvyššia, tiež môžete zachytiť praskot konárov pod labami prichádzajúceho medveďa, či nočné húkanie sovy lesnej. Správa NP verí, že projekt vám pri sledovaní prinesie mnohé zážitky, poodhalí správanie zvierat a etológiu druhov a v konečnom dôsledku prispeje k pozitívnemu vnímaniu veľkých šeliem na území Veľkej Fatry.

IMG_9206

Asi najväčšiemu záujmu sa teší unikátny projekt – pohľad do interiéru starého bukovo – jedľového lesa nachádzajúceho sa na hrebeni Veľkej Fatry. A hlavne pravidelné návštevy medveďa hnedého či diviaka lesného. Okrem nich môžete sledovať aj návštevy jazveca, líšky či kuny a pred kamerou sa môže zjaviť aj plachý vlk, rys alebo mačka divá. Táto lokalita bola počas niekoľkých rokov monitorovaná ako migračná trasa veľkých šeliem. Pred samotným projektom živého prenosu slúžila na monitoring predovšetkým medveďa hnedého, ktorý prebiehal pomocou fotopascí.

meda2

Tento rok pre všetkých prichystali aj pohľad do hniezda našej najkrajšej sovy plamienky driemavej. Je to tzv. synantrópny druh, ktorého výskyt je viazaný na blízkosť ľudských sídel. Na hniezdenie využíva ľudské stavby, predovšetkým hospodárske budovy ako maštale, humná, povaly, senníky a tiež kostolné veže. Párik, ktorého hniezdenie máte možnosť sledovať, hniezdi v hniezdnej búdke inštalovanej pod štítom starého humna.

sova

Aktuálne samička sedí na 4 vajíčkach, z ktorých sa už vyliahol prvý prírastok. Plamienky driemavé v minulosti z Turčianskej kotliny takmer vymizli a v súčastnosti prežívajú len vďaka podpore reintrodukčných programov. 


Aktuálne živé prenosy z Liptova, Tatier a Veľkej Fatry