Mountainbiking pred prácou

Už naši starí otcovia využívali bicykel ako častý dopravný prostriedok do práce. Fabriky sa každé ráno zaplnili plejádou najrôznejších „vehiklov“, hoci dôvod, prečo bol bicykel v dobách nedávno minulých taký obľúbený, bol v mnohom prozaický. Áut bolo ako šafranu, veď kto už by si ho mohol dovoliť, MHD nefungovala tak ako dnes a keď nechcel sústružník za budovaním vlasti dochádzať pešo, kúpil si bicykel.

Ak sa dnes ráno na malú chvíľu zastavíte a pozriete sa ako Vy a Vaši kolegovia dochádzate do práce, bicykel bude mať medzi dopravnými prostriedkami iba malé zastúpenie. Áno, rána bývajú už poriadne chladné, ale ak sa aj vrátite v mysli o niekoľko mesiacov späť, do slnkom zaliatych dní, čo sa na tom zmení? Iba málo.

Dnes sa z bicykla stala predovšetkým módna záležitosť. V žiadnom prípadne to ale neznamená, že by sa dnes bicyklovalo menej ako v minulosti, skôr naopak. Len sa bicykel využíva trochu iným spôsobom ako kedysi.

Napriek tomu ešte existuje stále hŕstka ľudí, čo do práce dochádzajú na bicykli. Jedným z nich je majiteľ švajčiarskeho filmového štúdia Filme von Draussen, ktorý má bicykel rád ako málo čo iné. Jeho filmy o bicykloch a bicyklovaní, hoci časovo krátke, sú vždy plné lásky k tomuto dopravnému prostriedku a dokážu aj nezaujatého diváka pohladiť na duši. Presne taký je aj jeden z jeho posledných filmov, 90 Minutes until Work.