Na bicykli okolo sveta

Karol Voltemár, obyčajný, aktívne žijúci človek zo Slovenska, sa rozhodol pre sólovú expedíciu na bicykli okolo sveta. Naplánovaná trasa meria viac ako 80000 kilometrov, prechádza cez viac ako 80 krajín a na ceste bude viac ako 3 roky

Za vlastné, bez podporného vozidla

Za vlastné bez podporného vozidla splne naloženou batožinou prejdem cez hory aj púšte, cez nehostinnú krajinu, ale aj civilizáciu po celom svete. Chcem zdolať najvyššie horské sedlá prístupné na bicykli a vidieť tie najkrajšie miesta na svete. Začínam doma na Slovensku a cesta ďalej vedie cez Európu, ktorou prejdem na Blízky Východ, do Ázie, Austrálie, a krížom cez Južnú a Severnú Ameriku a cez Afriku naspäť do Európy. Cesta povedie cez všetky kontinenty okrem Antarktídy. Fascinuje ma kultúra a rozmanitosť sveta. Cestou navštívim známe miesta, mestá, ale aj cez opustené, málo navštevované, históriou dýchajúce miesta, pútnicke miesta,  …

Prejsť okolo sveta na bicykli viac ako 80 000 km za viac ako 3 roky . Znie to možno odvážne, ba možno to niekomu pripadá trošku nereálne. Asi sa pýtate, prečo sa chystám na túto nebezpečnú expedíciu sám. Hlavne z dôvodu, že je veľmi ťažké niekoho nahovoriť na takúto cestu. Človek musí opustiť svoj doterajší spôsob života, Slovensko a všetko, čo je mu blízke a to nie je vždy jednoduché. Zároveň musí mať predpoklady prekonať všetky prekážky a náročnú cestu

Na bicykli pôjdem na „ťažko“, t.j. všetko si budem niesť v taškách zo sebou. Na niektoré ťažšie úseky akými sú vyprahnuté púšte a opustené oblasti, budem musieť rozšíriť štandardnú výbavu o veľkú nádobu na vodu a väčšie zásoby jedla. Prípadne nejaké nemrznúce obaly. Spávať budem hlavne v stane alebo pod “širákom”. V niektorých oblastiach, kde budú nízke teploty využijem aj kvalitný spacák.

Štatistiky budem viesť pre každú etapu. Budú to nielen kilometre ale aj nastúpané výškové metre, teploty, najlepšie momenty etáp, …. Okamihy budem dokumentovať nielen pomocou multimediálnych nástrojov, ako sú fotky a videá, ale aj zápiskami do denníka. Určite sa nevyhnem nejakým negatívnym zážitkom a rôznym “failom”, samozrejme aj tie budú evidované v denníku.








Každá myšlienka, príbeh, začína v našej mysli

Každá myšlienka, príbeh, začína v našej mysli a ak sme dostatočne odhodlaní činmi, sa zhmotní do reality. Všetci máme sny a jeden mi už niekoľko rokov vŕta v hlave. Slová klasika hovoria jasne –  sny sa majú plniť, inak v nás začnú pomaly hniť a spôsobia nám len problémy. Mojím snom je cesta okolo sveta. A vôbec nie len taká obyčajná. Sadnúť na lietadlo a obletieť svet je príliš jednoduché, ísť po vlastných je naopak veľmi náročné na čas, a ten je veľmi drahý. Keďže som cyklista, rozhodol som sa spojiť príjemné s užitočným a absolvujem to na bicykli. Najväčšou výhodou tohto spôsobu cestovania je priamy kontakt s krajinou a ľuďmi.

Táto cesta, ale nie je len o bicykli, ten je iba dopravným prostriedkom. Hlavne je to o poznaní a nadobúdaní skúseností, ktoré cestou získam od ľudí z celého sveta.  Je to o spoznávaní seba, o tom, ako sa budem spoznávať s inými kultúrami a spôsobom života, o prekonávaní nielen technických problémov, o priblížení sa k prírode, ktorá nám akoby mizne pred očami, o návrate k našej ľudskej prirodzenosti mimo svet konzumu, voľnosti a snahe posúvať sa fyzicky aj duševne ďalej. Objaviť čo najviac tvárí sveta a pocítiť slobodu na vlastnej koži. Vážiť si pocit luxusu (sprcha, posteľ), ktorý si môžeme dopriať každý deň. Je to dobrodružstvo, kde sa budem spoliehať na svoje inštinkty a snažiť prežiť len z toho čo si nesiem zo sebou.

Ciele a plány

Chcem spoznať čo najviac tajomných a mystických miest, ale aj skryté zákutia ľudských duší. Chcem prijímať krásu sveta v akejkoľvek forme, ale hlavne dôjsť do cieľa živý a zdravý. Chcem spoznať samého seba a prežiť časť života vo svete, ktorý nevybudoval len človek.

Okrem cyklistiky sa budem cestou venovať aj rôznym iným aktivitám. Budú to treky na zaujímavé miesta. Skúsim si prejsť pekné miesta nielen na bicykli v Kaukaze, Pamíre, pod Himalájami, Karakorame, Tiaň Šian, Andách a pohoriach Severnej Ameriky. Moja cesta má viaceré výzvy. Okrem prekonávania najvyšších sediel, neosídlených a ťažko prístupných oblastí budem čeliť aj všetkým krásam tohto sveta. Scenérie, trasy, ľudí, kultúry, zvyky budem mať zachytené v takej podobe ako som to na ceste vnímal.

Mám v pláne ochutnávať miestne špeciality a následne spraviť vlastný prehľad a odporúčania na zaujímavé jedlá a nápoje, rovnako tiež zoznam atraktívnych kopcov, pláží, miest, ale aj ľudí, ktorí mi na ceste podajú pomocnú ruku alebo darujú úsmev. Poteším sa, ak mojím projektom pomôžem spopularizovať cykloturistiku ako alternatívny spôsob spoznávania nových krajín a aktívneho oddychu. Tým aj bicykel, ako ideálny ekologický spôsob dopravy a to nielen na krátke vzdialenosti. Po návrate budem mať dostatočné množstvo podkladov na vydanie knihy zachytávajúcej cestu a zaujímavosti z precestovaných krajín.

 Viac info o Karolovej expedícií sa dozviete na jeho webe: http://www.worldbiketravel.sk/