Najdesivejší visutý most

Máte strach z výšok? Tak sa nepozerajte dolu!

Najdesivejší a najvyšší visutý most na svete bol otvorený vo výške 457 metrov nad ľadovcom, v známom lyžiarskom stredisku Titlis, vo Švajčiarskych Alpách.

Stavebné práce na moste trvali 5 mesiacov a prebiehali v naozaj  extrémnych podmienkach. Pre inžinierov to bola skutočná výzva. Napriek neustále sa meniacim poveternostným podmienkam, ktoré ovplyvňovali ich pracovný čas, si myslím, že sa im podarilo postaviť naozaj majstrovské dielo. Most, ktorý sa nachádza takmer 3050 metrov nad morom, je dlhý 100 metrov, pričom jeho šírka je len 3 metre. Celkové konštrukčné náklady sa vyšplhali na sumu 1 milión libier.

Impozantný most na hore Titlis bol postavený pri príležitosti 100. výročia otvorenia lanovky, ktorá spojila mestá EngelbergGerschnialp už v roku 1913. Počas slávnostného otvorenia sa prehnala snehová búrka, ktorá znížila viditeľnosť iba na niekoľko metrov, čo účastníkom znemožnilo naplno si vychutnať úžasný výhľad a nemali tak ani presnú predstavu o tom, čo sa skrývalo pod nimi. I tak bol tento zážitok super dobrodružstvom a určite si prechádzku po tomto moste, nedá ujsť žiadny návštevník tejto lyžiarskej oblasti.