odfoť niečo na tému OUTDOOR

Určite ste si všimli, že v termíne od 14.4. – 4.5.2012 prebiehala na našom webe fotosúťaž s názvom – „odfoť niečo na tému OUTDOOR“. Súťaž prebiehala v spolupráci s e-shopom outdoorsport.sk v rámci „osláv“ prvého výročia spustenia nášho webu.

Do súťaže poslalo fotku 66 účastníkov a bolo by ich viac, ak by sme nemuseli odmietnuť asi desať ďalších fotiek, ktoré prišli až po uzávierke.

V hre bolo päť cien, jednak pre súťažiacich, ktorí poslali svoju fotku, ale aj pre tých, ktorí sa zapojili do hlasovania o najlepšiu fotku na facebooku.

Víťazstvo a nehynúcu slávu získavajú

Stala sa vec, v ktorú sme nedúfali, ale ktorá potvrdila, že fotka zvolená odbornou porotou je naozaj tá najlepšia. Celkovým víťazom, ale aj víťazom internetového hlasovania – pre fotku s najvyšším počtom lajkov sa stala fotka od autora Michala Suchého – Latiborská.

Michal Suchý – Latiborská

Fotka získala 230 lajkov na facebooku a traja z piatich porotcov ju označili ako najlepšiu. Autorovi za víťazstvo v oboch kategóriach pripadli prvé dve ceny – poukážka na nákup vybavenia v e-shope outdoosport.sk v hodnote 50 € a aj 30 €


Ďalšie tri ceny budú doručené ľuďom, ktorí lajkovali fotky na facebooku a sú to títo:

3. cenupoukážku na nákup v hodnote 10 € + USB kľúčik získala: Miška Malá

4. cenu – DVD „Trabantem napříč Hedvábnou stezkou a Afrikou“ + USB kľúčik získal: Mišoo Závodský

5. cenuDVD „Trabantem napříč Afrikou“ + USB kľúčik získal: Matej Vyšňa

Pozn: uvedené mená sú odpísané z facebook profilov a teda sa nemusia zhodovať s realitou


Ako to videla odborná porota?

Pavel Chrenčík: víťazná fotka: Juliana Dombrovská – Snežná planéta

No dalo mi to zabrať, aj keď prvé dve miesta som mal jasné, ostatné bol boj a bolo viac adeptov na miesta 3-5. Krajinky a pod som teda odsunul nižšie, pretože v prvom rade je dôležité zachytiť pohyb v prírode a vieme, že to je oveľa ťažšie ako krajinkárčenie. Preto som vybral Julianinu fotku, ktorá má dynamiku, atmosféru, kompozíciu, pre mňa do plusu je aj čierno biela farba.

Peter Kračmer: víťazná fotka: Drahoš Horváth – odpočinok na skale

Prečo som vybral ako najkrajšiu fotku Odpočinok na skale?  Prosto mi padla do oka a hory navôkol mi pripomínajú Dolomity, ktoré sú podľa mňa najkrajšie hory na svete.

Jozef Dovičin: víťazná fotka: Michal Suchý – Latiborská

Napísal by som k tejto krásnej fotke to čo Martin Kochaník- pravý zmysel slova outdoor :) Tiež mám najradšej na horách východy a západy slnka.

Juraj Lukáš: víťazná fotka: Michal Suchý – Latiborská

Som rád, že sa do súťaže zapojilo také množstvo ľudí. Fotku Miša Suchého som dal na prvé miesto, lebo hneď ako som ju uvidel, bola pre mňa jedným z favoritov. Atmosféra fotky vo mne evokuje všetko čo mám tak rád.

Miroslav Moško: víťazná fotka: Michal Suchý – Latiborská

V prvom rade by som chcel napísať, že hodnotenie fotografie je vyslovene individuálna záležitosť. To, že som vybral práve jednu, ktorá sa mi pozdáva najviac, ešte neznamená, že by som chcel naznačiť, že ostatné fotky nie sú dobré. Každý autor má spomienky spojené s vyhotovenou fotografiou a to je niečo, čo vám nikdy nikto nezoberie. Radosť spojená s tým má omnoho väčšiu hodnotu ako prvé, piate alebo žiadne miesto.

Pre mňa víťazná fotka nie je ani technicky dokonalá, ani námetom veľmi originálna, ale to najhlavnejšie (aspoň podľa mňa) obsahuje. Nepíšem to ako výčitku, práve naopak. Mám rád spontánnosť a radšej uprednostním autenticitu pred racionálnou a strohou dokonalosťou fotky. A tento pocit vo mne daná fotka vyvoláva. Prešiel som si viackrát všetky prihlásené fotografie a pri každom ďalšom prezeraní mi práve táto vždy opätovne udrela do očí. Zobrazuje to, čo ja pokladám za ducha outdooru. Pokoj, intímna chvíľa samoty a krásna scenéria. Autor po technickej stránke (či už vedome, alebo nevedome) zvládol kompozíciu a jemné vyváženie expozície, ktorá je taká dôležitá pri podobných svetelných podmienkach, aby sa nestratili jemné detaily v tieni alebo v prepale.

Kompletná tabuľka s prvými piatimi miestami odborných porotcov je TU

Pár slov na záver

Všetkým, ktorí sa zapojili patrí veľké poďakovanie za podporu, víťazom samozrejme gratulácia a na všetkých ostatných sa tešíme pri nejakej ďalšej súťaži.