Oscarové Free Solo, lyžovanie v peruánskych Andách, Zabardast – taký bude prvý deň festivalu HORY A MESTO

Jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov a dobrodružstva HORY A MESTO sa začne už dnes – 27. marca 2019. Otváracím filmom je oscarový dokument Free Solo, ktorý zachytáva Alexa Honnolda, ako sa pripravuje uskutočniť svoj životný sen - zdolať legendárnu cestu Freerider na El Capitanovi v Yosemitoch bez lana, bez istenia. 

FREE SOLO2_rsz

Snažili sme sa pripraviť, tak ako každý rok, zaujímavý a čo najlepší program. Ale cítime, že to, čo sa nám podarilo práve na 20. výročie festivalu, je naozaj výnimočné. Staviame na 20-ročnej histórii, ktorá potvrdzuje, že festival dozrel nielen do rokov, ale aj do kvality. Prípravy celého festivalu sa konali v jubilejnej a radostnej atmosfére a veríme, že to je z programu cítiť,“ povedala dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

Päťdňový festival ponúkne 44 filmov, 15 hostí, 21 cestoklubových premietaní, 5 špeciálnych sekcií a množstvo sprievodného programu, ako napríklad fotovýstavy, lezecké preteky či atrakcie pre rodiny s deťmi.

03_46

Už v závere februára, po vyhlásení laureátov ceny americkej Akadémie filmových umení a vied, prestížnych Oscarov, oranizátori festivalu vyhlásili, že si ani nevedeli predstaviť veľkolepejšie otvorenie jubilejného ročníka ako dokumentom s tak vzácnou soškou na svojom konte. V kategórii najlepší dokument najviac presvedčilo dielo amerických tvorcov Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmyho China. Free Solo je pôsobivý portrét amerického horolezca svetového formátu Alexa Honnolda, ktorý bol pred šiestimi rokmi osobne hosťom festivalu, rovnako ako niektorí jeho spolulezci. Film otvorí festival zajtra o 19.00 hod. v kinosále IMAX.

V kinosále C sa začne program o 19.30 hod. vyhlásením Fotosúťaže Hory a mesto 2019. Ďalej príde na rad multimediálna prezentácia Roba Vrláka, ktorá ponúkne krátke videá a rozprávania z lyžovania na ikonických vrcholoch v peruánskych Andách. Prednáška Mira Peťa má názov NA LYŽIACH PO TATRÁCH A FATRÁCH a tvoria ju zážitky a rozprávania z najkrajších lyžiarskych túr v daných oblastiach.

rv_horyamesto

Program prvého dňa uzavrie víťazný film tohtoročného kanadského Vancouver International Mountain Film Festivalu Zabardast, intímny cestovateľský denník freeridovej expedície do jadra karakoramského pohoria v Pakistane od režiséra Jérômea Tanona.

Zabardast-Film-Review-Picture-Organic-Clothing-

Festival uzavrie v nedeľu večer vyhlásenie víťazných filmov v jednotlivých kategóriách, ich následné projekcie a dlho očakávaný film Dawn Wall, s osobnou účasťou amerického lezca Tommyho Caldwella.

PROGRAM festivalu je zverejnený na jeho oficiálnej stránke, aktuality pravidelne zverejňuje aj FB profil festivalu.