Outdoorová kamera – EGO Full HD

Keď som dostal mail od spoločnosti M-LINK, s ponukou na otestovanie športovej kamery EGO Full HD, od výrobcu Liquide Image, veľmi som sa potešil.

Ako to už býva, nerozmýšľal som nad tým, že športová kamera má využitie hlavne pri športových aktivitách, ktorých počas upršaného novembra až toľko nie je a tak keď mi jedného dňa doniesol kuriér kameru, začal som až potom rozmýšľať čo s ňou. Našťastie som si spomenul na slová Rasťa Hatiara, ktorý v jednom zo svojich príspevkov na facebooku spomínal, že s GoPro2 by sa dal „s trochou nadsázky“ natočiť celý film. Preto som bol zvedavý, či je to možné aj s EGOm.

Ako výrobca udáva, EGO je najmenšou športovou kamerou na svete. Jej veľkosť je porovnateľná so zápalkovou škatuľkou, je teda dostatočne malá, aby nezavadzala pri extrémnych športoch – ale je aj dostatočne výkonná? Popis od výrobcu nájdetu TU a všetko čo je napísané nižšie, je len môj názor. Preto vopred upozorňujem, že nie som profesionálny filmár, som amatér na slovo vzatý a moje názory a pocity nemusia vystihovať skutočný stav.

Porovnanie veľkosti so zápalkovou škatuľkou

Dva režimy videa

To čo robí kameru kamerou je možnosť zaznamenávať video a to čo oddeľuje dobré kamery od tých priemerných je kvalita videa. Preto som bol zvedavý, čo sa za módmi 1080p resp. 720p skrýva a či v tom nie je, malými písmenkami napísaný, háčik.

V zásade tam žiaden nie je, aj keď jeden malý sa predsa našiel. Kamera /aspoň môj testovací model/ nebol prispôsobený pre európske štandardy. Podporoval iba NTSC riadkovanie, používané výlučne v USA a JPN – 30fps resp. 60fps, bez možnosti zmeny, čo nie veľmi šťastné a praktické riešenie. Hoci pri publikovaní videa na nete, na YouTube alebo Vimeu, s tým problém mať nebudete, kombinovanie záberov z kamery, ktorá točí v režime PAL a záberov z kamery EGO môže zbytočne zaťažovať Váš PC. Inak to, aspoň z môjho pohľadu, vôbec nevadí a nevidím v tom vážnejší problém.

Svetlosť objektívu

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše a bez okolkov poviem, že EGO rozhodne nie je kamera na natáčanie v zhoršených svetelných podmienkach. A teraz nehovorím o tme, alebo šere, širokouhlý objektív, ktorý inak zaznamenáva dianie v úctyhodných 136°, má problém aj počas bieleho dňa – napr. v tieni, alebo ostrom slnku.

V tieni kamere chvíľku trvá, pokiaľ si zvykne, potom je všetko už ok, horšie je to – ak sa Vám podarí nastaviť kameru čo i len trochu smerom na slnko – celý obraz stmavne a ľudia sa premenia na siluety. Niekedy to môže byť ok, ale väčšinou je to na škodu veci. Je to však outdoorová kamera a preto by bolo chybou očakávať výkon, ako majú jej väčší príbuzní a tak sa dá aj tento nedostatok prepáčiť.

Kamera sa ovláda iba dvoma tlačidlami

Action Connect

Pri outdoorových kamerách je zrejme najväčším problémom absencia displaya a problém s tým spojený – neviem čo točím a podľa toho video niekedy aj vyzerá.

Liquid Image našťastie na tento problém nezabudli a vyriešili ho viac ako elegantne – aplikáciou Action Connect pre iOS alebo Android, pomocou ktorej sa z vášho smarthphonu stane plnohodnotný display s reálnym náhľadom. Táto super vychytávka funguje cez zabudované wifi a poslúži ako na kompletné ovládanie kamery, tak na základné nastavenia fotoaparátu. Môžete meniť rozlíšenie, vyvažovať bielu, upravovať kontrast a mnoho ďalších vecí, z ktorých už nebudete mať pocit, že v ruke držíte hračku, ale naozajstnú kameru.

Fotoaparát

Práve fotoaparát ma prekvapil asi najviac – v pozitívnom slova zmysle. Ponúka snímky v rozlíšení až 12Mpx, ktoré má napr. pri GoPro3 až model Silver Edition za cca 350,- €. Ak si zoberieme, že EGO stojí 185,- € je to polovičná cena oproti GoPro s podobnými parametrami.

Veľmi sa páči rýchla uzávierka, ktorá „nerozmazáva“ rýchlo pohybujúce sa objekty – povedzme si otvorene – pri športovej kamere by to bol asi dosť veľký prešľap, napriek tomu ma skutočnosť, že všetko funguje ako má, potešila. EGO okrem klasického jednotlivého snímania dokáže aj kontinuálne fotenie, ktoré sa výborne hodí na timelapse.

Príslušenstvo obsahuje: držiak, ochranný kryt, USB kábel a doštičku na nalepenie

Použité materiály

Celkové prevedenie kamery je veľmi dobré, použité materiály pôsobia odolne, objektív, ako aj celú kameru je možné chrániť priloženým ochranným krytom. Kamera je vodotesná a bez problémov znesie dážď, prach a nevadí jej ani mráz. Na ponor pod vodu je však potrebné použiť vodotesné puzdro – toto ale nie je súčasťou základného balenia a priplatíte si zaň asi 30,- €

Páči sa mi, že v spodnej časti kamery je ¼“ závit, ktorý poslúži pri montáži na statív, slider, alebo akýkoľvek držiak. Ak máte doma držiaky z predchádzajúcich rád GoPro, bez problémov ich využijete aj na EGO.

Tak oplatí sa kúpiť, alebo nie?

V poslednom období som nemal toľko času, aby som EGO otestoval v takom rozsahu, ako by som si želal, počas dvoch týždňov, bez použitia v reálnej akcií, to nie je ani celkom možné – ale aby som sa dostal k odpovedi na Rasťovu nevypovedanú otázku – je teda možné EGOm natočiť kompletne celý film? Samozrejme sa to dá, ale bolo by to veľmi náročné a výsledný efekt je otázny.

Napriek tomu, že EGO má niekoľko múch si myslím, že je celkom slušná kamera, kde za polovičnú cenu 185 € oproti GoPro3 Silver /350 €/ dostanete maličkú kameru, ktorá môže nájsť využitie všade tam, kde sa veľká kamera nehodí, alebo nezmestí.


Plusy:

dobrý fotoaparát

možnosť kontinuálneho fotenia

dobrá cena

odolnosť voči nárazom, dažďu, prachu a mrazu

Mínusy:

video neprispôsobené európskym štandardom

obmedzené použitie v zhoršených svetelných podmienkach