Polárna žiara – krásny zabijak

Tí, čo polárnu žiaru videli na vlastné oči, tvrdia, že je to zážitok na celý život. Hra svetiel vysoko na obzore je skutočne neopakovateľná. Podľa vedcov je však aj poriadne nebezpečná a dokonca smrteľná. Pre celú našu planétu!

O čo vlastne ide?

Fenomén polárnej žiary je vedcom dobre známy. Vzniká vlastne ďaleko od našej planéty priamo na Slnku. Nerovnomernosťami v magnetickom poli našej najbližšej hviezdy vznikajú známe slnečné škvrny a mohutné erupcie častíc známych ako slnečný vietor. Ten je tvorený protónmi, elektrónmi a alfa časticami, ktoré sa šíria do okolia a letia aj smerom k Zemi.
Na Zemi nás chráni magnetické pole našej planéty a odrazí ich. Časť častíc však v magnetickom poli uviazne a špirálovito sa pohybuje smerom k magnetickým pólom. Tento jav poznáme ako polárnu žiaru.

Aké nebezpečenstvo na nás číha?

To, čo sa však javí ako nádherná hra svetiel je však obrovský zdroj energie z vesmíru, ktorý nás poriadne ohrozuje. Vesmírne búrky nedávajú vedcom spať už dlhé roky. Môžu totiž poškodiť či dokonca úplne vyradiť satelity alebo dopravu na obežnej dráhe Zeme.

Nech je nebezpečenstvo akékoľvek, polárna žiara stále priťahuje množstvo obdivovateľov, fotografov a filmárov. Veď kto by si už robil starosti o našu planétu, keď to čo sa odohráva na oblohe je také krásne?

Začiatkom roka 2011, sme mohli byť svedkami jednej z najväčších polárnych žiar posledných rokov. Odohrala sa v nórskom národnom parku Kirkenes, na hranici s Ruskom. Tento zážitok si pochopiteľne nemohol nechať ujsť Terje Sorgjerd, možno najlepší time-lapse filmár sveta a opäť pre nás pripravil lahôdkové video.

Tak sa pekne usaďte, obraz prepnite na full screen a nachvíľu zabudnite na nebezpečenstvo ktoré so sebou „aurora borealis“ prináša.