Príbehy tatranských štítov

Prvé dva dokumentárne filmy Pavla Barabáša o histórii a súčasnosti tatranských štítov. Na pozadí majestátnych tatranských štítov sa odvíjajú príbehy ľudí, ktorí na nich zanechali trvalú stopu.

Dá sa zachytiť atmosféra a majestátnosť tatranských štítov? Dá sa zachytiť vnútorná pokora človeka pred ich vznešenosťou? Pozrime sa na rozprávanie hôr samotných, na zábery z ťažko dostupných štítov, kde sa stretneme s históriou a intímnymi výpoveďami horalov. A ak prekonáte vlastný strach z expozície, dozviete sa aj ďalšie príbehy ľudských osudov odohrávajúce sa na ich vrcholoch.

Prvý diel: SÚBOJ VELIKÁNOV 

Kriváň, Ľadový a Gerlachovský štít. Ktorý z nich je najvyšší, dnes už vie každý školák, ale v polovici 19. storočia spišskí lokálpatrioti nedali dopustiť na ich Lomnický štít. Poliaci na severe Tatier obhajovali Ľadový štít. Na Liptove všetci verili, že Tatrám môže kraľovať jedine Kriváň. Výškový rekord Gerlachovského štítu potvrdili až trigonometrické merania jelšavského lesníka Ľudovíta Greinera v roku 1838. To spôsobilo, že štít začal meniť názov podľa záujmu tej ktorej doby – štít Františka Jozefa I., Štít legionárov, ale i Stalinov štít.

Proti tejto ideovej dočasnosti však stojí ďaleko hlbšia a mystická sila vrcholov, ktorá oveľa silnejšie a navyše aj nezmazateľne vnútorne poznamenala ľudské osudy a ich duše… 

Druhý diel: SNY O SLOBODE

Ganek, Žabí kôň a Vysoká sú ďalšie tri vrcholy, ktorým sa budeme venovať v druhej časti dokumentárneho cyklu. S horskými vodcami urobíme veľkolepý výstup na Ganek. S horolezcami vylezieme na Žabieho koňa, aby sme sa dozvedeli viac nielen o prvovýstupoch naň, ale i o prvej tragédii športového typu v Tatrách. Nakoniec sa dozvieme, kto v stalinských časoch umiestnil na vrchole Vysokej železný kríž. 

Nadýchnite sa s nami sviežeho tatranského vzduchu a nasýťte sa neopakovateľného výhľadu z najzaujímavejších štítov Tatier, na ktoré by ste sa inak veľmi ťažko dostali. 

Vysielanie: 5.2.2012 o 20:00 hodine na Dvojke

Charakteristikou dokumentárneho seriálu o najkrajších štítoch Vysokých Tatier je nakrúcanie na ich hrebeňoch i vrcholoch, na ktorých sa odohrávajú vlastné príbehy. Kamera nezlieza do dolín, ale koncentruje divákovu pozornosť na pohyb v extrémnom teréne, kde sa nakrúcajú dobové hrané scény a zaznamenávajú intímne výpovede. To tvorí aktívnu zložku dokumentu popretkávanom historickými faktami a vzácnymi archívnymi zábermi. Odkrýva sa tak málo známa tvár Vysokých Tatier, čo môže napomôcť pochopeniu širších súvislostí v historickom kontexte ich objavovania. 

text: stv.sk

foto: k2studio.sk