Radíme: Ošetrovanie obuvi

O dôležitosti správneho výberu topánok na rôzne outdoorové aktivity počúvame z každej strany. Samozrejme, že je to veľmi dôležité, ale viete aj ako sa o topánky správne starať aby vám vydržali čo najdlhšie? Naozaj kvalitné turistické topánky stoja pomerne dosť, je to skrátka investícia, investícia do veci, ktorú nekupujeme každý deň a očakávame, že vydrží slúžiť prinajlepšom niekoľko rokov a pritom si udrží svoje vlastnosti. Ako teda dosiahnuť čo najdlhšiu životnosť? Dodržujte zopár základných postupov…

gallery-02

Udržujte svoje topánky čisté

Na očistenie topánok vám postačí studená mydlová voda a handrička, poprípade kefka. Myslite na to, že aj topánka potrebuje dýchať, a ak je špinavá má upchaté kanáliky, ktoré zabezpečujú priedušnosť, ale aj impregnáciu. Najväčším strašiakom je prach a mastnota, preto ak môžete, udržujte obuv čistú. Aj takáto banalita predlžuje ich životnosť…

Poriadne vysušenie topánok je základ

Ak máte topánky mokré, odporúčam vybrať z nich vložky. Vo väčšine prípadov bývajú práve oni najviac mokré a pokiaľ ich nevyberiete, bránite sušeniu výstelky pod nimi. Topánky sa neodporúčajú sušiť napríklad pod radiátorom, ako to určite robia mnohí z vás, pretože môže dôjsť k poškodeniu vonkajšieho materiálu. Skúste radšej topánky vyplniť papierom, ktorý saje vlhkosť a nechať voľne vysušiť. Prílišne rýchle sušenie obuv len poškodzuje a tento problém sa netýka iba kože.

gallery-10

Správna impregnácia obuvi

Pomocou impregnácie na obuv ochránite svoje outdoorove topánky pred vonkajšími nečistotami a zaistite ich dlhšiu životnosť. Impregnácia zaistí, že tekuté nečistoty sa nevsiaknu – ale skotúľajú sa z povrchu topánky a tuhé nečistoty k povrchu nepriľnú a dajú sa ľahko odstrániť. V zimnom období ochráni obuv aj pred účinkami solí z posypov. Impregnácia nielen na textilnú obuv sa vyrába v podobe voskov, sprejov alebo gélov.

im

Mnohí z nás sú často presvedčení, že topánky je potrebné naimpregnovať po každej väčšej záťaži. To je však chyba. Topánky stačí postriekať impregračným sprejom približne raz za 2 až 3 týždne v závislosti od ich používania, alebo po veľkom daždi až lejaku. Nezáleží na fakte, či turistické topánky obsahujú membránu alebo nie. Základným poslaním impregnácie je zabezpečiť, aby voda nevsiakla do topánky, ale skĺzla po jej povrchu dole. Ak totiž zvršok príliš nasiakne vodou, tá sa neskôr pretlačí membránou a to spôsobí, že topánka premokne. Jednoduchšie a pohodlnejšie je topánky impregnovať a kvalitná impregnácia na obuv je oveľa účinnejšia ako ich sušiť podľa postupu vyššie.

Koža verzus syntetika

Topánky sa podľa zvršku rozdeľujú na dva druhy: celokožené a syntetické, ale niekedy kúpite aj kombináciu týchto dvoch materiálov. Pri syntetickej alebo kombinovanej obuvi sú vhodné zväčša impregnačné spreje. Pokiaľ si vyberiete topánky kožené, ocitáte sa v zložitej situácii pretože si musíte uvedomiť či vaše topánky sú z kože brúsenej alebo hladkej. Pokiaľ ide o brúsenú verziu (nubuk) použijeme sprej, vosk, poprípade roztok. Najlepším riešením sú vosky, s ktorými sa však o trochu horšie manipuluje. Aby vosk vnikol do štruktúry, je vhodné aby bola obuv nahriata. Kozmetickým dôsledkom je aj zmena vzhľadu

30073500_10155485774588494_8633458650356778391_o

Pri koži hladkej (suede) by ste mali používať iba sprej alebo roztok. Jednoznačne sa vyhnite olejom alebo voskom, pretože môže dôjsť k znehodnoteniu topánok.

A nezabúdajte, každá topánka je od výroby naimpregnovaná a je ideálne použiť čo najviac blízky prípravok. Je dobré sa už pri kúpe informovať, ktorý prípravok je obuvi čo najviac príbuzný.