ROZHOVOR: Roman Dubský

Roman Dubský, profesionálny SKYDIVER a BASEJUMPER, pričuchol k  parašutizmu ako teenager a odvtedy absolvoval viac ako 3000 zoskokov. V skydivingu a basejumpingu patrí k svetovej špičke o čom svedčia aj jeho nespočetné úspechy na medzinárodnom fóre.

Ako prvý si na Slovensku otvoril školu venovanú skydive a basejumpu, skočil z bratislavského mostu SNP a okrem iného ho môžeme poznať aj z reklamy na mobilného operátora, čo má rovnakú farbu ako pomaranč.

A keďže Roman pripravuje v spolupráci v Rasťom Hatiarom prvý slovenský dokument o basejumpingu, položili sme mu pár otázok.

 Roman, ako si sa k skákaniu padákom dostal? Čo ťa na tom lákalo + aké boli tvoje začiatky?

Od mala ma lákali výšky, do 16rokov som aktívne liezol a veľa času trávil v horách. Ide to ruka v ruke. Tak isto som chodil od mala na letisko, lebo môj otec začal rekreačné skákať a to nehovorím o dedovi, ktorý voľakedy lietal,  číže letectvo mám v krvi :)

Začiatky boli super. Absolvoval som klasický parašutistický výcvik a začal som skákať. O  rok na to, som sa dostal do reprezentácie SR. Toto ma nakoplo, aby som na sebe začal makať, chcel som jednoducho s týmto športom niečo dokázať.

 Vedel si už po prvom zoskoku, že to je to, čomu sa chceš venovať, alebo to prišlo až postupne?

Vedel som to tak z polovice ešte pred skokom. A po ňom som vedel, že som doma. Tak isto ako keď som si prvý raz skočil basejump.

 K čomu by si skydiveing prirovnal, respektíve čo ťa na ňom baví?

Na skydivingu ma baví všetko. Moja práca inštruktora, tandem pilota a samozrejme aj tréning freefly a canopy piloting, v ktorom som reprezentant. Ťažko sa to popisuje – na horách a vo vzduchu je život a svet krajší…

 Ľudia asi veľmi o skydiveingu nevedia, priblíž nám trochu tento šport.

Uf to je téma na niekoľko A4-iek :)

Skydiving je vlastne skákanie z lietadla, alebo po slovensky parašutizmus. Je to šport ako každý iný, usporadúvajú sa v ňom rôzne súťaže, ako napríklad Majstrovstvá sveta, kde existuje niekoľko disciplín. Vo vzduchu sú to napr. -4way, 8way, freefly, freestyle, skysurf, style a na padáku – CRW4, CRW8, accurancy landing, canopy piloting. Každá disciplína sa hodnotí inak a v každej sa robí niečo iné. Závody sa dajú rozdeliť na dve základné skupiny – na civilné a armádne a musím povedať, že konkurencia  je z roka na rok väčšia.

 Na tvojom webe som sa dočítal, že máš mnohé licencie spojené s parašutizmom. Ako taký parašutistický výcvik/kurz prebieha?

Ja ponúkam AFF kurz. V tomto kurze je predplatených 8 zoskokov z výšky 4000 m.

Na začiatku kurzu je jeden deň vyhradený na teoretickú prípravu, zvládanie zásad výskoku, voľného pádu a pristátia na padáku. Prvé 3 zoskoky skáče študent s dvoma inštruktormi, ďalších 5 zoskokov skáče už iba s jedným inštruktorom, kde prechádzajú krok po kroku pridelenú výcvikovú osnovu. Záverečný 8. zoskok, ak je študent pripravený, skáče sám – inštruktor musí ale usúdiť, že študent je dostatočne pripravený vykonávať zoskoky sám a je plne schopný riešiť kritické situácie. Až potom mu je povolený zoskok samostatne. Pri vyhodnocovaní jednotlivých skokov má inštruktor a študent k dispozícii aj video záznam. Ak toto všetko zvládne, ďalej si už len vychutnáva pocity a zdokonaľuje sa v zručnostiach tohto krásneho a zaujímavého športu.

  •   vo výcviku má študent k dispozícii celú parašutistickú výstroj
  •  na začiatku výcviku musí prejsť študent kompletnou lekárskou prehliadkou, na základe to sa mu pridelí a vybaví parašutistická licencia
  •   začať vo výcviku môže každý, kto dosiahol 15.rok života a je v dobrom fyzickom a psychickom stave

 V prihláške na kurz skydivingu je dosť dlhá sekcia venovaná zdravotnému stavu uchádzača. Je výborný zdravotný stav naozaj dôležitý a aké sú prípadné riziká?

Ak chce človek začať skákať sám a venovať sa tomuto športu tak áno, je nutné byť v  dobrom zdravotnom stave. Ten vám zisti letecky lekár priamo na to určený.

O rizikách si ja nedovolím hovoriť, nie som lekár ale reálne môže hroziť aj vážne poškodenie organizmu nezlučiteľné so životom.

 Ty a medzinárodná scéna – si veľmi úspešný, mne však ako laikovi nejde do hlavy – v čom spočívajú MS v skydiveingu? Ako sa posudzuje kto je lepší?

No ako som hore uviedol je niekoľko disciplín a  každá sa inak. Hodnotenie je  tvrdé, pravidlá nekompromisné, na všetko dohliada niekoľko rozhodcov a technika!

Ja súťažím teraz hlavne v canopy pilotingu v ktorom sa hodnotia disciplíny ako accurancy, speed, distance a freestyle.

So vzratajúcou popularitou basejumpingu sa žačína aj v ňom. Zatiaľ sú iba dve disciplíny  – lietanie na wingsuite a skoky z budov. V druhej z nich som už získal titul  vicemajstra sveta :)

 Čo je to ten canopy piloting?

Canopy piloting je lietanie na vysoko výkonných padákoch, kde pristávacia rýchlosť presahuje až 100km/h.

 Aká je konkurencia na Slovensku v BASE a SKYDIVE? Máš vôbec nejakých súperov? :)

Na Slovensku je konkurencia slabá. V BASE je mojím najväčším súperom môj vlastný žiak, ktorý sa ale ešte stále iba učí :)

A skydiving je tiež slabota, tento rok som ostal v reprezentácii úplne sám. Ale to je jedno, lebo aj keď som sám nebol, chalani skákali inú disciplínu ako ja :)

 B.A.S.E. jump – človek musí mať asi dosť naskákané z lietadla, aby sa mohol pokúsiť o B.A.S.E. Ako to vidíš ty?

Samozrejme, basejump je už vyšší level a nepísané pravidlo je mat minimálne 200-300 jumpov z lietadla.  Záleží to ale aj od človeka, lebo zatiaľ čo niekomu stačí 200 zoskokov, inému nestačí ani 1000 :) A to nehovorím o lietaní na wingsuite, to je už top :)

 Baví ťa viac skydive, alebo B.A.S.E.?

Obe odvetvia ma veľmi bavia, každé je iné a prináša iné skúsenosti a zábavu.

 Dá sa aj na Slovensku skákať B.A.S.E.? Ak áno tak kde?

Skákať sa na Slovensku BASE dá, ale hlavne z antén, komínov a budov. Skál je tu málo aj keď práve rozbieham nejaké projekty, ale uvidíme až časom, či to bude aktuálne:)

 Založil si prvú BASE jump a skydive školu na Slovensku. Ako sa jej darí?

Tak darí sa jej veľmi dobre, nemôžem sa sťažovať. Všetko ide ako má :)

 Skydiveing je podľa cien vybavenia v tvojom e-shope, alebo cien za jeden zoskok celkom nákladným športom. Ako je to so záujmom verejnosti, respektíve kto tvorí tvoju hlavnú klientelu?

Áno, je to nákladný šport ako aj iné letecké športy resp. motorizmus, bohužial. Pritom záujem verejnosti je veľký, ale kvôli financiám ho nerobí veľa ľudí. Skôr sa nájdu taký, ktorí si prídu skočiť raz tandem – pre ten zážitok a pocit.

A klientela je rôzna – od mladých nadšencov ktorí si len tak naškrabú peniaze na zážitok až po milionárov :)

 Diváci outdoorových filmov ťa mali možnosť vidieť vo viacerých filmoch, hlavne z českej produkcie. Nechystáš nejaký dokument aj ty sám?

No krátkometrážnych filmíkov mám dosť a tento rok sa dostane medzi ľudí aj nový, čislo slovenský dokument z prostredia basejumpu. Réžie sa ujal môj dobrý kamarát Rasťo Hatiar a ľudia ho budú môcť vidieť na festivaloch horských filmov kade tade :)

 Zrejme sa jedná o film Exit. Priblíž nám trocha na čo sa diváci môžu v tomto filme tešiť?

No hlavne na mňa a Roba Gabriša, ktorý je môj kvázi žiak :)

Dej filmu sa bude odohrávať v tých najlepších lokalitách po celej Európe, ale hlavne v Nórsku. Ostatné si nechám pre seba a ako prekvapenie pre divákov :)

 Kedy má tento film presný dátum vydania?

Presný termín nie je stanovený, chceme však, aby stihol všetky dôležité festivaly v roku 2012.

 A posledná otázka – Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

Hehee, že som ešte stále na žive :) Na jednej strane je to zábavné na strane druhej, čistá pravda.   Hlavne keď si uvedomím koľko mojich kamarátov už nie je medzi nami…

A taktiež si cením odvedenú pracú v tomto prostredí a samozrejme každý úspech čo dosiahnem a poteším ním ľudí dookola.