Supermesiac

Uplynulý víkend, presnejšie v noci z 5.-6.mája nás čakalo mimoriadne vesmírne predstavenie. V hlavnej úlohe sa predstavil Mesiac v splne, vesmírne teleso, ktoré bdie nad nocou na Zemi už od nepamäti.

Vesmírna mechanika, keď Slnko zájde za horizont a Mesiac vyjde nad obzor, bola však tentoraz predsa len ojedinelá, výnimočná.

Mesiac v splne narástol do vzácnych rozmerov a krásy, takzvané „perigeum“ dosiahlo maxima a mesiac bol najväčší za posledných takmer dvadsať rokov.

“Tak veľký a jasný spln, kedy bol Mesiac tak blízko k Zemi sme naposledy pozorovali v marci 1993,” uviedol Geoff Chester z US Naval Observatory vo Washingtone DC. ” A myslím si, že tí čo ho pozorovali, to neoľutovali, lebo Mesiac v perigeu je o 14 % väčší a o 30 % jasnejší v porovnaní s tým, keď sa objaví v apogeu. K tomuto javu dochádza približne každých 18 rokov,“ vysvetlil Chester.

Ak ste tento jav spozorovať nestihli, nemusíte zúfať. Po celom svete ho pozorovalo množstvo ľudí a niektorí aj s fotoaparátom, alebo kamerou. Výsledky ich pozorovania si môžete pozrieť vo videách nižšie.