Sušené mäso Cruga biltong

Milujem zeleninu a ovocie, ale vegetarián zo mňa nikdy nebude. Na to mám mäso až priveľmi rád a tak sa nemožno čudovať, že som sa potešil možnosti otestovať sušené mäso /biltong/ a napísať o tom pár vlastných postrehov.

Sušenie patrí k najstarším spôsobom úpravy potravín pre dlhodobé skladovanie. Túto metódu poznali a využívali už starí Egypťania pri skladovaní mäsa, ovocia a ostatných potravín. V minulosti mäso jednoducho sušili na slnku.

Čo je to biltong?

Biltong je sušené mäso, ktorého receptúra pochádza z Južnej Afriky. Mäso je dochutené a konzervované originálnou zmesou korenia a soli z Afriky.

Biltong vznikol z receptu, ktorý do Južnej Afriky priniesli holandskí prisťahovalci v 17. storočí. Podnebie tu bolo teplé a potraviny sa rýchlo kazili. Preto potreba uchovávať potraviny pre dlhodobú spotrebu bola od začiatku veľmi dôležitá. Biltong bol preto ideálnym riešením tejto situácie.

Mäso z antilopy, gazely, pštrosa

Najčastejšie sa používa mäso hovädzie, ale obľúbené je tiež mäso z antilopy, gazely, pštrosie a hydinové. Biltong je významný zdroj proteínu a minerálnych látok, dôležitý zdroj energie vhodný pre aktívneho človeka, športovca.

Ako to vidím ja?

Na začiatku všetkého bolo modré ticho. Blúdil som medzi skalami a hľadal seba. Potom pocítil som novú chuť a vôňu – BILTONG mám teba! Asi takto by znela upravená verzia pesničky Srdce od skupiny Lucie, ak by sa spievalo o sušenom mäse…a tak nejako to vidím aj ja.

Za dobu čo chodím po horách som vyskúšal už rôzne druhy sušeného mäsa, ale nie vždy som bol spokojný. Niekedy bolo mäso veľmi tuhé, inokedy som bol po ňom smädný – a takmer vždy som ho bral iba ako akúsi „maškrtu“. Preto som sa tento raz rozhodol, že si skúsim, či ma dokáže zasýtiť pri celodennej námahe.

Fatranské testovanie

A tak sa v pondelok ráno, po ľahkých raňajkách, spolu s Dašou vyberáme na hrebeň Malej Fatry. Spoločnosť nám robia aj štyri balíčky mäsa – každý s inou príchuťou. Celý príbeh o prechode hrebeňa a víchrici ktorú sme tam zažili si môžete prečítať TU

A čo sa mäsa týka – musím povedať, že ma príjemne prekvapilo. Z pôvodných štyroch balíčkov sme za celý deň zjedli nakoniec iba dva. Nezdá sa to, ale 25g balíček mäsa v pohode stačí pre dvoch ľudí. Na hlavné jedlo to nebude, ale namiesto müsli tyčinky je to príjemná zmena.

Ako som už spomínal vyššie, sušené mäso niektorých značiek je fakt dosť tvrdé, alebo nakrájané na malé kúsky, ktoré musíte v nafúknutom sáčku doslova hľadať. Pre biltong od výrubcu Cruga to našťastie neplatí. Mäso aj napriek sušeniu zostalo pekne šťavnaté a vláčne, kúsky sú dostatočne veľké aby sa okrem brucha najedli aj oči.

A tie príchute……ťažko sa mi vyberá zo všetkých iba jedna. Chilli, Original, Smoked a Peppered sú všetky naozaj veľmi chutné a popravde – nie je, alebo aspoň ja ho necítim, medzi nimi zásadný rozdiel. Všetky mi prídu dosť podobné, čo sa mi ale páči je fakt, že všetky chutia po údení a to mi pripomína letné opekačky…

Sušené mäso má na celom svete veľa priaznivcov, je stále viac obľúbené či už pri outdoorových aktivitách, alebo ako pochutina k poháru vína, piva. A ani sa tomu nečudujem, niečo na tom biltongu predsa len bude. Ja ho môžem za seba jednoznačne odporučiť a ak sa chystáte na nejakú dlhšiu cestu, určite by medzi potravinami nemalo chýbať. 


Sušené mäso Cruga Biltong si môžete objednať priamo na webe www.doky.sk