Tour d’Afrique – Afrikou na vlastný pohon

Od tajomných egyptských civilizácií k dúhovému národu, africký kontinent od nepamäti priťahoval a stále priťahuje pozornosť všetkých dobrodruhov s túžbou objavovať všetko nepoznané. I napriek chudobe, chorobám, suchu a nepokojom sa Afrika pýši množstvo úžasných prírodných krás, ktoré určite stoja za všetko to riziko.

Najdlhšie bikové preteky sveta

Tour d'Afrique je jedným z najdlhších a najťažších cyklistických pretekov a expedícií na svete. Uskutočňuje sa pravidelne každý rok od januára do mája. Začiatok je v egyptskom meste Cairo a cieľ v Kapskom Meste. Počas skoro 12 000 km dlhého závodu spoznáte okrem EgyptaJužnej Afriky aj Botswanu, Etiópiu, Keňu, Malavi, Namíbiu, Sudán, TanzániuZambiu. Väčšinu účastníkov tvoria jazdci – dobrodruhovia, ktorí idú každý deň svojim vlastným tempom, zastavujú sa v dedinách a kaviarňach, ktoré cestou stretávajú a snažia sa čo najviac priblížiť k miestnym obyvateľom a preniknúť tak do ich kultúry.

Závod je etapového charakteru a spolu ho tvorí cca 100 etáp a 20 dní odpočinku. Dĺžka jednotlivých etáp sa pohybuje od 40 do 200km. Organizátori pre všetkých účastníkov pripravia denne tri jedlá a zabezpečujú prepravu stanov a ďalšieho vybavenia jazdcov potrebného na prenocovanie.

Od pyramíd až do Kapského mesta

Táto transafrická odysea začína pri legendárnych pyramídach v blízkosti Káhiry a pokračuje pozdĺž Nílu na juh do Horného Egypta a Sudánu. Odchod z arabského sveta a tepla z východnej Sahary, prechod cez úžasnú etiópsku náhornú plošinu, cez Keňu a sme práve v strede tejto dlhej cesty – v Tanzánií. Tu majú všetci účastníci možnosť preskúmať kráter Ngorongoro, Serengeti s množstvom divokých zvierat či spestriť si cestu výstupom na Mt.Kilimanjaro. Cesta ďalej do Zambie vedie cez Veľkú africkú priekopovú prepadlinu, jazerá v Malavi až po nádherné Viktóriine vodopády.

Keďže trasa je navrhnutá a prepracovaná tak, aby zabezpečila, že jazdci zažijú každý druh terénu, cesta ďalej pokračuje cez rovinatú Botswanu, kde jazdcom robia spoločnosť slony, až po zvlnené a piesčité off-road, ktoré vedú k najvyšším piesočným dunám v Namíbii. Cesta sa nakoniec stočí do Južnej Afriky, kde sa môžu účastníci osviežiť vo vodách Atlantiku a zhruba po 100 dňoch končí v Kapskom Meste.

Lacná záležitosť? Ale kdeže

Každý, kto by sa chcel tohto preteku zúčastniť, musí počítať so zaplatením štartovného vo výške 9400eur. Môže Vás však tešiť, že časť z týchto prostriedkov využije Nadácia Tour d'Afrique na svoje projekty v Afrike. Takýmto spôsobom sa snažia pomáhať ľuďom na územiach, cez ktoré trasa Tour d'Afrique prechádza.

Afrika je nuda? Stačí si len vybrať

Koho neláka Africký kontinent môže si vybrať kontinent iný a uskutočniť svoj sen tam. V ponuke je jazda Severnou alebo Južnou Amerikou, Hodvábna cesta, alebo 12 000 km dlhý pretek zo Šanghaja do Istanbulu, alebo aj cesta naprieč celou Európou – stačí si len vybrať a vyraziť :)