Vábivé ticho

Bratislava, 18.5. 2012 – Nielen pre milovníkov alpinizmu bol natočený program plný adrenalínu, napätia a horolezeckých zážitkov, ktorý exkluzívne uvedie v sobotu 9. júna o 16:50 televízna stanica Viasat Explorer.

Dokument s názvom Vábivé ticho zavedie divákov na jednu z  najnebezpečnejších európskych stien švajčiarskej hory Eiger, kde zomrelo množstvo horolezcov.

Severná stena najvýchodnejšieho vrcholu horského masívu Jungfrau s prevýšením 1800 m je preslávená vysokým tzv. objektívnym rizikom, ktoré predstavujú kameňové lavíny a rýchlo sa meniace počasie.

Behom niekoľko málo minút sa sem totiž môže nečakane prihnať prudký vietor, sneženie či dážď, ktorý okamžite zmrzne. Tento masív je veľkou výzvou pre horolezcov, medzi ktorých patril aj Toni Kurz. Toho bohužiaľ výstup v roku 1936 na takmer štyri tisíc metrov vysokú horu stál život. Mladý nemecký horolezec zomrel za tých najhorších podmienok, kedy zostal visieť na konci lana.

Podobný osud stretol aj Joeho Simpsona, ktorý sa na horu Eiger vydal o päťdesiat rokov neskôr. Aj on tu zostal visieť a utrpel vážne zranenia, ktorým však našťastie nepodľahol. Na jeho láske k horám však ani tento otrasný zážitok nič nezmenil.

Pýtate sa, ako je možné, že aj po takom zážitku chce Joe stále liezť? Ako to na tomto nádhernom horskom masíve vyzerá a čo čaká na všetkých odvážlivcov, ktorí by chceli túto horu pokoriť?

Potom sa neváhajte vydať s televíznou stanicou Viasat Explorer tam, kde to všetko začalo – na severnú stenu či Nordwand, čo je nemecký originálny názov, ktorý býva práve kvôli častým úmrtiam často skomolený na Mordwand, teda vražednú stenu. Sledujte dokument Vábivé ticho 9. júna od 16:50 na Viasat Explorer.

Pre viac informácií o televíznej stanici Viasat, prosím, navštívte www.viasat.sk alebo http://www.facebook.com/ViasatCRaSK.