VYSOKÉ HORY NITRA 2019 – outdoorové a cestovateľské menu opäť v Nitre

Tretí novembrový víkend bude v Nitre už po štrnástykrát patriť tradičnému festivalu. Pre priaznivcov hôr, prírody a cestovania pripravuje organizátor festivalu, Nitriansky horský spolok, prehliadku filmov a prezentácií od viacerých  osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov. Stretnutie s nimi sa uskutoční pod záštitou primátora mesta Nitry Mareka Hattasa na obvyklom mieste, na Mestskom úrade v Nitre v sobotu 16. novembra od 9:00

10_VHN 2015_autor P.Michalík

Outdoorové a cestovateľské menu sa bude „podávať“ v 5 blokoch. V programe nebudú chýbať kvalitné a oceňované filmy. Z dielne Rasťa Hatiara to bude film Vrcholová príťažlivosť, ktorý získal Grand Prix na MFHF 2018 v Poprade a nedávno Grand Prix na festivale v poľskom Zakopanom. Film predstavuje horolezecký a životný príbeh himalájistu Petra Hámora. Diváci uvidia dokument Pavla Barabáša Tieň jaguára ocenený na festivaloch doma a v zahraničí. Zachytáva objavnú cesta 4 priateľov cez neprebádanú amazonskú džungľu, ktorá vyvrcholí stretnutím s prírodnými indiánmi. Ich jednoduchosť bytia, spiritualita a symbióza s okolitou prírodou je silným kontrastom s našim ponímaním sveta.

2_Jan Dungel (archív JD)

Účastníkom tejto expedície, okrem režiséra filmu, bol i český prírodovedec, maliar a ilustrátor Jan Dungel (ČR).  Od r.  1992 pravidelne navštevuje Južnú Ameriku, kde maľuje zvieratá a rastliny v ich prirodzenom prostredí. Práve on bude jedným z hlavných hostí festivalu. Ďalším bude Róbert Gálfy. Má za sebou množstvo prvovýstupov, horolezeckých expedícií a takmer 10 rokov patril v Európe k skialpinistickej špičke. Liezol v Tatrách, Alpách, na Pamíre, Aljaške, Patagónii alebo Himalájach. Okrem toho sa venoval i extrémnym zjazdom.

1_Róbert Gálfy (archív RG)

Tento rok si pripomíname nedožité 85. narodeniny a zároveň 35. výročie úmrtia vynikajúceho horolezca Jozefa Psotku. Porozprávať o ňom, pamätnej expedícii Himaláje´84 Sagarmatha, v rámci ktorej spolu so Zoltánom Demjánom vystúpil bez kyslíka na vrchol Mt. Everestu, tiež o jeho Memoriáli, prídu horolezec, účastník expedície Vladimír Launer a jeho syn Ján Psotka.

Pacifickú hrebeňovku (PCT), 4 280 km dlhú diaľkovú turistickú trasú vedúcu pozdĺž západného pobrežia naprieč celými USA od Mexika až do Kanady s celkovým prevýšením až 150 km, predstavia Pavel Sabela (ČR)Miloslav Daníšek. Ich prechod bol prvým slovenským, resp. prvým česko-slovenským prechodom PCT.

74495406_501376777112754_8608299846387892224_o
/Miloslav Danisek – PCT/

V krátkom filme Viliama Bendíka Bicykel (prológ) sa diváci presvedčia, že aj kus železa môže mať svoju dušu. Tradične dostanú v programe priestor Nitrania. Tento rok to budú Ivan Breský s videom o prírodných krásach juhozápadu USA a Ľuboš Kanás s videom o zákutiach hôr a prírody nad NitrouProgram festivalu obohatia prezentácia Kristiána Šodora z Prahy o rodinnom putovaní spod Mt. Blancu po Matterhorn, video Pavla Medoviča o tom, ako byť duchom neustále na horskom bicykli a dva zahraničné filmy.

IMG_2354
/BICYKEL prológ – Viliam Bendík/

Sprievodnou akciou festivalu je výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. K festivalu už neodmysliteľne patrí „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl. Je zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Už siedmykrát sa uskutoční poznávací výlet do Zoborských vrchov. Tento rok s výkladom archeológa Petra Bistáka o Hradisku Zobor, v závere so zastávkou v areáli Zoborského kláštora. Výlet sa bude konať v prípade priaznivého počasia v nedeľu 17. novembra so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

Festival je populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich. Jeho hlavnými partnermi sú mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj, Dynamik Nitra a Northfinder. Vstup na festival je vďaka partnerom a sponzorom voľný. Viac informácii o ňom je možné nájsť na web stránke festivalu a FB stránke.

12_VHN 2017_nedeľný výlet_autor Boris Doman

O festivale:

Festival sa po prvýkrát uskutočnil v r. 2006 a hneď zaznamenal značný ohlas  verejnosti. Navštívilo ho približne 700 ľudí. Podobný záujem nielen stále trvá, ale sa aj zväčšuje. Z toho je evidentné, že i na „dolniakoch“ je záujem o filmy, fotografie dokumentujúce prírodu, hory v SR i zahraničí, aktivity ľudí v nich, rovnako aj o cestovanie. Festivalu sa doteraz zúčastnilo mnoho významných hostí. Boli to napr. Krzysztof Wielicki, Piotr Pustelnik (Poľsko), Marek Holeček (ČR), František Kele, Peter Hámor, Ivan Fiala, Michal Orolin, Zoltán Demján, Ivan Kluvánek, Ivan Lehotský, Tomáš Hulík,  ďalej Martin Gablík, Vladimír Linek, Peter Šperka, Igor Koller, Marián Šajnoha, Ivan Bulík, Rasťo Hatiar, Miloslav Končok, Peter Valušiak, Peter Becko Ondrejovič, Miloslav Whisky Láber, Miro Dušek, Erik Baláž a Pavol Barabáš. Na festivale sa od 2. ročníka odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia festivalové filmy a prezentácie. Doterajšími víťazmi sa stali Jozef Kopold, Z. Demján, Viktor Beránek, Robert Rajchl s E. Balážom. Dvojnásobnými držiteľmi tejto ceny sú P. Hámor, T. Hulík,  P. Barabáš a R. Hatiar. Od r. 2015 sa udeľuje i Hlavná cena festivalu. Jej držiteľmi sú zatiaľ P. Pustelnik, P. Ondrejovič, M. Holeček a K. Wielicki.

VHN 2019_PROGRAM