Pravda o počte medveďov

Keďže sa pri prebratom článku Medvede sa na Slovensku premnožujú, objavilo množstvo negatívnych reakcií, rozhodli sme sa osloviť odborníka na medvede, človeka, ktorý je okrem iného aj spoluatorom filmu Strážca divočinyErika Baláža, aby vniesol trochu svetla do týchto lajických názorov a povier.

 Erik, keď sme sa naposledy bavili, bolo to hlavne o Vašom filme Strážca divočiny. Keď som oslovil organizáciu VLK, aby vniesla odborný pohľad medzi všetky tie laické povery a povedačky o medveďoch, nenapadlo ma, že narazím práve na Vás – preto nám skúste v krátkosti predstaviť organizáciu v ktorej pracujete.

Lesoochranárske zoskupenie Vlk je mimovládna organizácia zameraná na ochranu prirodzených lesov a divokej prírody. Našou hlavnou snaha je ochrana území bez ľudských zásahov, ktoré považujeme za veľmi dôležité pre ochranu biologickej rozmanitosti a ekologickej stability krajiny. Myslíme si, že súčasťou našej krajiny by mali byť aj veľké šelmy, a tak sa snažíme aj o ich lepšiu ochranu.

 Snáď môžem pokladať otázky, ktoré budú zasahovať na všetky oblasti Slovenska, nie len do Tatier, ale zaujímalo by ma, čo je pravda na informácií, že medvede sú na Slovensku premnožené?

Keby sme sa opýtali ľudí, aký počet medveďov by bol na Slovensku optimálny, každý odpovie niečo iné. Tak je to aj s premnožením. Je to veľmi subjektívne. Medveďov je toľko koľko majú potravy a životného priestoru. Ak sa nám zdá, že ich je priveľa, možno by sme ich mohli prestať aktívne prikrmovať, ako to robia poľovníci. Z pohľadu ekológie určite nie sú premnožené. 

 Ako je to s napĺňaním kvót regulovaného odstrelu medveďov, vraj sa ich dlhé roky nedarí napĺňať a práve to je jeden z dôvodov ich premnoženia?

Kvóty sa plnia tak na 50%. Má to viacero dôvodov, napríklad čakanie na poplatkového hosťa. Keď príde hosť, medveď sa niekedy rozhodne neprísť a lov sa nevydarí.

Počet medveďov ale nie je podstatný. Podstatné je množstvo konfliktov. Ak by sme mali na Slovensku  povedzme 2000 medveďov a žiadne konflikty, nemusíme ich vôbec loviť. Regulačný lov ale konflikty  vôbec nerieši.

“Počet medveďov ale nie je podstatný. Podstatné je množstvo konfliktov.”

 A čo hovoríte na informáciu, že na Slovensku je rovnaký počet medveďov ako vo Fínsku, hoci má Fínsko má takmer sedem násobnú rozlohu a teda podstatne väčší životný priestor pre akúkoľvek divokú zver, medvede nevynímajúc?

Takáto fáma nemá žiadny reálny základ. Pravda je, že nik nevie koľko medveďov žije na Slovensku. Okrem toho si myslím, že medvede na Slovensku majú podstatne lepšie podmienky ako vo Fínsku.

 Sú na Slovensku vyslovene oblasti, kde je nebezpečné pohybovať sa? Viď množiace sa hlasy od ľudí z podtatranských dedín, ktoré medvede dosť často navštevujú za účelom hľadania potravy a teda aj rastúce obavy so stretu s medveďmi?

Riziko je pri všetkom čo robíme. Keď ideme autom do práce, je riziko zranenia alebo dokonca smrti asi 1000 krát vyššie v porovnaní s rizikom, že vás v lese napadne medveď. Pri kontajnerových medveďoch je toto riziko určite vyššie a problémy je potrebné riešiť. Tým riešením ale nie je odstrel. Odstreleného medveďa nahradí pri odpadkovom koši iný. Preventívne opatrenia sú omnoho účinnejšie a hlavne dlhodobejšie. Stačí zabezpečiť kontajnery. 

 Ako sa má bežný človek – turista, chovať v lesoch kde žijú medvede, aby sa s nimi nedostal do „krížku“?

Medvede poznajú turistické chodníky, takže na nich ich stretne len vzácne. Keď sa človek pohybuje mimo chodníkov, je pravdepodobnosť pozorovania medveďa vyššia. V žiadnom prípade z toho netreba robiť paniku. Len jedno z niekoľko tisíc stretnutí človeka s medveďom sa skončí konfliktom. Obyčajne sa to stane poľovníkom, ktorý pri poľovačke medvede vyprovokujú. Ak však medveďa nechcete stretnúť, treba sa rozprávať alebo si na batoh zavesiť malý zvonček.

 Zvončeky proti medveďom naozaj fungujú, alebo je to iba šikovný marketingový ťah? Niekde na US fóre som videl dokonca pomenovanie „dinner bell“, ktorým ľudia označovali tieto zvončeky – nakoľko medvede hlavne v Severnej Amerike si na zvuk zvončekov privykli a ich berú ich ako pozvánku k obedu…

Treba rozlišovať medzi kontajnerovými medveďmi a normálnymi. Kontajnorevé medvede to môže naozaj prilákať, pretože stratili plachosť a človeka aktívne vyhľadávajú. Normálne plaché medvede, akých je na Slovensku drvivá väčšina, začujú zvonček alebo iný zvuk a utečú.

“Normálne plaché medvede, akých je na Slovensku drvivá väčšina, začujú zvonček alebo iný zvuk a utečú.”

 Znaky prítomnosti medveďa. Všetci vieme o tzv. „medvedích stromoch“, ale aké sú ďalšie znaky?

Sú to hlavne stopy a trus. Stopy sú ľahko rozoznateľné a ťažko sa dajú s niečím pomýliť. Trus je väčší ako u väčšiny našich zvierat a rastlinná potrava v ňom nie je strávená dokonale. Takmer vždy sa preto v truse medveďa dajú pozorovať zvyšky rastlín.

 Ktorým miestam – pri stanovaní / bivakovaní vo voľnej prírode by sme sa mali vyhnúť a ako sa pri stanovaní / bivakovaní niekde na hrebeňovkách správať?

Osobne som prespal  stovky dní v území s výskytom medveďov pod obyčajnou celtou a nikdy som nemal problémy. Normálne medvede sa človeku vyhýbajú a nedokáže ich prilákať ani slaninka v batohu. Bivakovanie môže byť rizikové v okolí horských sídiel alebo chát, kde sa nachádzajú kontajnerové medvede. Tie sa niekedy môžu pokúsiť získať potravu aj od ľudí prespávajúcich vonku.

 Tak isto sa veľa napísalo o správaní človeka pri stretnutí s medveďom. Vy ako odborník máte určite veľa skúseností, ako teda postupovať?

Keď stretnete medveďa, obyčajne hneď utečie a vy nemusíte robiť vôbec nič. Ak ste od medveďa dosť ďaleko, aspoň 50 metrov, môžete ho pokojne pozorovať. Ak sa medveď priblíži viac (obyčajne preto, že o človeku nevie), treba na seba upozorniť hlasom. Medveď potom utečie. Ak je to náhle stretnutie na bezprostrednú vzdialenosť, treba sa snažiť zmierniť napätie – nekričať, nestrieľať, nepozerať sa priamo na medveďa a pomaly ustúpiť smerom odkiaľ ste prišli.   

 A čo prípad, ak sa útoku medveďa už nedá vyhnúť a medveď zaútočí – čo v takom prípade? Ako sa správať? Asi len veľmi málo ľudí nespanikári, keď sa na nich rúti 200 kg medveď.

Väčšina útokov medveďa je len predstieraná. Medveď sa môže na človeka rozbehnúť a pritom revať, potom však zastane a pomaly cúvne. Ak naozaj zaútočí, pretože nemá kam utiecť alebo medvedica potrebuje získať čas na odvedenie mláďat, treba po prvom útoku zostať ležať na zemi a nehýbať sa. Boj s medveďom alebo snaha o opakované vstávanie, môžu predĺžiť dĺžku trvania útoku a tým aj zhoršiť zranenia. Takto sa dá vyhnúť vážnym zraneniam. Najhoršie je ak je medveď postrelený alebo inak zranený.


Erikove slová o tom, že plaché medvede, akých je na Slovensku drvivá väčšina, začujú zvonček alebo iný zvuk a utečú, potvrdzujú aj videá nižšie.


foto: internet