Prvá via ferrata konečne aj vo Vysokých Tatrách

Tak sme sa dočkali, aj Vysoké Tatry budú mať prvú zaistenú cestu, vo svete známu ako via ferrata alebo klettersteig. Prvá zaistená cesta vo Vysokých Tatrách pre náročnú turistickú verejnosť by mala byť otvorená 1. júla.

Pôjde o cestu v náročnom horskom teréne, ktorá je vybavená istiacimi fixnými lanami, železnými stúpačkami alebo ďalšími umelými pomôckami. Jej cieľom je zvýšenie bezpečnosti prechádzajúcich osôb a sprístupnenie ťažšieho terénu návštevníkom, ktorí nemajú skúsenosti s náročnými horolezeckými výstupmi.

„Je to novinka, ktorá zatiaľ vo Vysokých Tatrách ani na Slovensku nie je. Bude to prepojenie Sedielka a Priečneho sedla,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Vybavujú sa povolenia

Oblastná organizácia už absolvovala rokovania s mestom Vysoké Tatry a aj so Štátnymi lesmi Tatranského národného parku a Správy TANAP.

„Je tu Návštevný poriadok TANAP a platia tu určité pravidlá, ktoré treba rešpektovať. Obe strany sa vyjadrili pozitívne. Nemajú s tým problém, aby sa takáto via ferrata postavila,“ uviedla Maťašovská.

V súčasnosti Oblastná organizácia cestovného ruchu rokuje s krajským úradom životného prostredia, keďže na výstavbu takejto cesty treba povolenie. Náklady na výstavbu via ferraty sú odhadované na 30 000 €.

„Vítam tieto iniciatívy. Je to krok, ktorý by prispel k atraktivite Vysokých Tatier, určite sa však netreba obávať, že tam budú chodiť davy ľudí “ uviedol horolezec a horský vodca Róbert Gálfy.

Horská služba sa zatiaľ nevyjadrila

Zriadenie zaistenej cesty – via ferrata má však podľa neho aj druhú stránku.

„Ten, kto chce niečo také robiť, musí si uvedomiť, že takáto trasa musí mať svojho majiteľa, ktorý sa bude o cestu starať a bude za ňu zodpovedný,“ povedal Gálfy.

Veľmi dôležitá je tiež bezpečnosť turistov na takejto zaistenej ceste. Horská záchranná služba sa zatiaľ oficiálne nevyjadrovala k tomuto projektu. V prípade úspešného zvládnutia povoľovacieho konania by chcela Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry otvoriť prvú zaistenú cestu vo Vysokých Tatrách 1. júla 2013, hoci otvorenie závisí od mnohých faktorov.

Po roku fungovania sa celý projekt vyhodnotí a podľa ohlasov na prvú via ferratu sa rozhodne, či sa vybudujú aj ďalšie cesty.

Fakty

Priečne sedlo (2 352 m n. m.) umožňuje prechod z Malej Studenej doliny do Veľkej Studenej doliny (teda v podstate spája Téryho a Zbojnícku chatu), vedie cez neho od 16. júna do 30. októbra jednosmerný (z Malej do Veľkej Studenej doliny) značený turistický chodník.

Sedielko (2 372 m n. m.) umožňuje prechod z Malej Studenej doliny zo Zadnej Javorovej doliny, teda cez hlavný tatranský hrebeň. Vedie cez neho od 16. júna do 30. októbra obojsmerne značený turistický chodník.

Priečne sedlo a Sedielko spája hrebeň, ktorý vrcholí Širokou vežou (2 462 m n. m.). Tento hrebeň je pre bežnú turistiku neprístupný, sedlá spája v letnej sezóne zeleno a žlto značený turistický chodník cez záver Malej Studenej doliny, resp. Kotlinky pod Sedielkom.


zdroj: sme.sk