Lezecká oblasť Hrádok – nenechajme ju zničiť

V septembri sme sa na horolezeckom zraze na Pílach dozvedeli o prípravách ťažby v lokalite Hrádok v Bystričianskej doline. Sedenie prebehlo už vo februári minulého roku, ale žiadne informácie von neprenikli. Je odvtedy už takmer rok a žiadne periodiká, ani internetové portály sa o tom vôbec nezmieňujú, ani horolezecké, ani turistické, ani ochranárske, ani urbárske, asi sa to nikoho vlastne netýka.

O čo vlastne ide?

Na Slovensku máme nádherné prírodné miesta. Lezecká lokalita Hrádok JV stena 662 m. n. m. je jednou z nich. Nachádza sa v Bystričianskej doline v pohorí Vtáčnik. Je to skalná oblasť, ktorú tvorí impozantná až 100 m vysoká andezitová stena. Hrádok je po Tatrách druhá najväčšia lezecká lokalita na Slovensku, je označovaná už v starých českých sprievodcoch, ako najkrajšia skalka na území Československa, lezie sa tu už cez štyridsať rokov a je tu vybudovaných cez sto zaistených ciest rôznej obtiažnosti. Nikde, okrem Tatier nenájdete sto metrové kolmé steny na tri dĺžky lana. Každoročne ju navštívi niekoľko tisíc lezcov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, ale aj z iných krajín Európy a sveta. Začatie ťažby v DP Bystričany by znamenalo koniec lezeckej oblasti Hrádok, ktorá patrí medzi jedinečné oblasti Slovenska. 

Je zaujímavé, že, nás lezcov ochranári buzerovali na každom kroku, či sa jednalo o táborisko, či sa jednalo o lezenie, či sa jednalo o vstup autom do doliny a v tomto prípade, keď firma chce začať ťažbu a prakticky zlikvidovať celú lokalitu, tak vlastne nemali žiadne priame výhrady, len si prakticky zabezpečili robotu na dva roky.

Ťažba blízko lokalít s najvyšším stupňom ochrany

Neodradí ich ani skutočnosť, že celá ťažba by mala prebiehať na území, ktoré je celé umiestnené v CHKO  Ponitrie. Ani keď je to cca 500 m od steny ťažby po hranice NPR Veľká Skala /5. stupeň ochrany/ a 200 m od výjazdu na komunikáciu v Bystričanskej doline od hranice NPR Veľká Skala. Aj keď je to 900 m od hranice PP Končitá /4. – 5. stupeň ochrany/. Aj keď je to 1000 m od hranice PR Makovište /5. stupeň ochrany/. Aj keď sa nachádza priamo na Hrádku Archeologické nálezisko.

Bystričianska dolina je najkrajšia dolina v tejto oblasti pohoria Vtáčnik, a nech mi nikto netvrdí, že tie náklaďáky ktoré budú jazdiť spodnou časťou doliny, kde dnes dávajú pokuty za vjazd osobných aut, nebudú mať vplyv na prírodu. Keď sa kameň drví, je to počuť na kilometre ďaleko a keď sa strieľa, to ani nehovorím. Budú sa musieť preložiť žltá a modrá turistická značka, ktoré idú dolinou. Koľko ešte tá príroda znesie, však za chvíľu si budeme pripadať, že žijeme na smetisku.

Kto všetko bude mať z toho osoh? My nie ani naši nasledovníci, len firma ktorá zarobí devastáciou lokality a možno pár úradníkov si polepší bakšišom, už ani nenadávam, však u nás je to realita, pre firmu investícia a pri tých sumách je to smeť, a že takto prejdú aj veci čo by inak nemali – nuž to je dnešná realita na Slovensku.

Preto sme sa rozhodli bojovať a prostredníctvom petície povedať STOP ťažbe v pohorí Vtáčnik. A ty môžeš urobiť to isté. Podpísať petíciu a tým vyjadriť nesúhlas s absolútnym zničením tejto oblasti.