Medveď v Poloninách pravdepodobne zabil človeka

Podľa informácií na obľúbenom poľskom webe tatromaniak.pl, sa v Poloninách počas víkendu odohrala tragická udalosť…

Záchranári GOPR /poľská záchranná služba/ v nedeľu dostali oznámenie o nezvestnom mužovi a počas pátracej akcie narazili na medveďa. Zviera bolo zranené, správalo sa agresívne a na záchranárov zaútočilo. Našťastie sa záchranárovi podarilo vyskočiť z štvorkolky, na ktorej sa pohyboval a medveďa odohnať.

foto: Marcin Nawrocki

Včera /20.10.2014/ sa pokračovalo v pátraní po nezvestnom turistovi, bohužiaľ, 60-ročný muž bol nájdený mŕtvy. Na jeho tele boli viditeľné známky útoku medveďa. Nie je známe, či sa jednalo o priamu príčinu smrti, výsledok bude známy až po pitve.

Medveď nezabíjal, jednalo sa o vraždu

Aktualizované: 24.10.2014

Pitva bola vykonaná v stredu v Krakove, na oddelení súdneho lekárstva. Odborníci našli na rukách, nohách a zápästiach bodné rany, pričom muž mal aj veľa zranení hlavy. “Kompletné výsledky pitvy ešte nie sú známe, ale už teraz je jasné, že smrteľné rany, ktoré sa našli na mužovom tele, neboli spôsobené zvieratami. Boli spôsobené nejakým nástrojom, čo znamená, že ide o vraždu” – hovorí Maria Chrzanowska, vedúca prokuratúry Lesko.
“Na mužovom tele sa tiež našli stopy po zvieratách, ale išlo skôr o malé zvieratá. Nemožno vylúčiť, že niektoré stopy zanechal aj medveď, ale určite človeka nezabil.

Aj záchranári klebetia

Fámu o údajnom zabití človeka medveďom vypustil záchranár horskej služby GOPR, potom, ako ho medveď napadol pri jazde na štvorkolke. Domnienku spôsobilo telo nájdené v blízkosti miesta, kde medveď napadol príslušníka horskej služby. Vzhľadom k správaniu medveďa a stopám na tele mŕtveho muža, dostal podozrenie, že medveď mohol muža napadnúť a zabiť.

Od utorka prehľadala špeciálna skupina, zložená z lesníkov, poľovníkov, záchranárov GOPR a hasičov vyše 1000 ha,  no medveďa sa im nepodarilo nájsť. 


zdroj: tatromaniak.pl a gazeta.pl