7 epických a ťažkých stien, ktoré posunú tvoju lezeckú kariéru do nových výšok

Majestátne, obrovské a epické – sleduj sedem najväčších svetových stien, ktoré ležia mimo himalájskych velikánov. 

1. El Capitan, Kalifornia, USA

Najťažšie voľné lezenie na planéte si užijete v mekke lezenia, v Yosemitskom národnom parku. A asi najposvätnejšia hora, ktorá nesie na sebe podpis legiend horolezectva už od roku 1950, je El Capitan. 900m vysoká vertikálna skalná formácia a jeden z najpôsobivejších skalných útvarov. A cesta s názvom the Noise je jeho najznámejšia cesta – je to svätý grál lezenia, ktorý by chcel mať vo svojej zbierke asi každý lezec. 

A práve tu sa minulý rok podaril jeden z najvýraznejších počinov v histórii lezenia. Alex Honnold Ako vôbec prvý na svete vyliezol neistený a bez lán cestu Freerider 5.12d na slávnom El Capitane

1  CACDSC_3361A

2. Mt Asgard, Baffin, Kanada

Poloha Mount Asgard je neuveriteľná a prostredie neskutočne pôsobivé. Medzi fanúšikmi bondoviek a ski base filmov má Mt Asgard zvláštne miesto. Je to hora, ktorú legenda Rick Sylvester zlyžoval a následne zoskočil padákom. Bolo to v roku 1976, predtým, než sa tento šport stal slávnym. 

mount-asgard-in-canada-s-baffin-range-a-big-wall-climbing-area-of-world-renown
/© ALASTAIR LEE/POSINGPRODUCTIONS.COM/

V roku 2009, britský horolezec Leo Houlding viedol tím horolezcov v snahe o prvý voľný prelez severnej steny. Príbeh bol vyrozprávaný v ocenenom filme Projekt Asgard od Alastaira Leeho.

3. Tsaranoro, Madagaskar

Madagaskarský masív Tsaranoro je horolezcami považovaný aj za Yosemity Afriky. Obrovské žulové steny boli populárne medzi dobrodružnými horolezecami od konca 90. rokov. Útesy nie sú až tak dlhé – väčšina z nich je dlhá asi 400 m a je ich možné zdolať v jeden deň – ale jedna z jeho najslávnejších trás je Tough Enough, ktorý môže byť považovaný za jednu z najťažších ciest na svete.

• Madagaskar – lezecký sen

video-madagascar-2 video-madagascar-3

4. Trango Towers, Pakistan

Existuje niekoľko hôr na svete, ktorých meno vzbudzuje strach medzi horolezcamiTrango Towers je jedna z nich. Nápadná skupina týčiacich sa skalných pilierov je domovom pre najťažšie steny a najnáročnejšie lezecké cesty na svete, lákajúce tých najlepších svetových horolezcov. A nehovoríme tu len o horolezeckej obtiažnosti. Už len dostať sa na vrchol, je expedícia. Lezie sa vo výške viac ako 6000 m. 

Trango Tower

trango

5. Eiger, Bernské Alpy, Švajčiarsko

Severná (presnejšie severozápadná) stena Eigeru je s výškou viac ako 1800 metrov jednou z najvyšších európskych stien a kvôli svojej obtiažnosti aj veľkou výzvou pre všetkých skúsených horolezcov. Dalo by sa povedať, že je to jeden z najväčších alpských výstupov v Európe

• Severná stena Eigeru – prvé zopakovanie legendárnej cesty Metanoia

metanoia

6. Naranjo de Bulnes, Picos de Europa, Španielsko

Naranjo de Bulnes je vápencový vrchol, ktorý sa nachádza v severozápadnom Španielsku. V auguste 2009 španielski bratia Eneko a Iker Pou sa zúčastnili jedeného z ich najvýznamnejších výstupov vôbec. Podaril sa im prvovýstup 510m dlhej cesty Orbayu s obtiažnosťou 8c+/9a. Trasa patrí medzi najťažšie stúpania na svete.

7. Ulvetanna Queen Maud Land, Antarktída

Nie je ťažké pochopiť, prečo sú horolezci očarení pohľadom na antarktický Ultevanna. Vyčnieva z bielej púšte, ako majestátna prova lodi a ponúka vynikajúci výhľad pre každého, dosť odvážneho na výstup.
Ale horolezectvo na Antarktíde? To nie je pre slabé povahy. Holé ruky sú všeobecne najlepšie na lezenie na skale, ale v -25º C? V roku 2013 Leo Houlding s tímom viedol výstup až na nevylezený severovýchodný hrebeň.

sean-leary-a-lezenie-v-antarktíde
/© ALASTAIR LEE/POSINGPRODUCTIONS.COM/