9 extrémnych dobrodružstiev sveta

Máš rád výzvy? Tak toto sa ti určite bude páčiť. Od horských bicyklov až po najväčšiu jaskyňu sveta, pozrite si zoznam najťažších, najvyšších a najnáročnejších výziev, ktorý zostavil uznávaný portál National Geographic, pre všetkých milovníkov extrémneho dobrodružstva.

1. PORTAL TRAIL, mtb dobrodružstvo v Utahu

Moab v Utahu je známa “bikerská” lokalita s jedinečným charakterom a množstvom naozaj náročných prekážok. Jazda tu je skutočnou výzvou, ale najväčším adrenalínovým zážitkom je určite trail s názvom Portál. Táto tri a pol kilometra dlhá červená skalná trasa, je jednou z najtechnickejších v okolí. Šíria sa o nej zvesti, že je naozaj strašidelná, a nie je sa čo čudovať, keď počas jazdenia prechádzate značkou, ktorá vás varuje, aby ste zbytočne neriskovali smrteľné pády v blízkosti miesta, kde zomreli traja jazdci. Portál je súčasťou série trailov s názvom Mag 7. 

2. DENALI /6194 m/, na najvyšší vrch Severnej Ameriky

Všetci vieme, že Mount Everest je najvyšší vrchol na svete. Pri výstupe naň je potrebné prekonať 3500 výškových metrov, čo je vzhľadom na podmienky, ktoré tu panujú, poriadna porcia. Toto však hravo prekoná ďalší z velikánov, ležiaci na Aljaške, Denali, kde musíte prekonať prevýšenie až 5500 metrov. Zároveň sa vďaka svojej pozícii v blízkosti polárneho kruhu a oceánu, môže pýšiť najchladnejším a veľmi nestabilným počasím. Tieto faktory prispievajú k tomu, že výstup na Denali je veľmi náročný podnik a stúpanie zvyčajne trvá tri až štyri týždne.

/sleduj film Rasťa Hatiara o úspešnej expedícii na Denali s názvom Dotknúť sa Denali /

climbing-mount-denali
/foto od_MENNO BOERMANS, GETTY IMAGES/

3. SNOWMAN TREK, jeden z najvyššie položených trekov

Toto je pravdepodobne jeden z najťažších vysokohorských trekov, ale súčasne aj neuveriteľný zážitok pre každého, kto príjme túto výzvu. Úžasná nedotknutá krajina, skvelí ľudia a fascinujúca budhistická kultúra, to všetko je zárukou pre nezabudnuteľnú cestu do Bhutánu, jedného zo svetovo najviac vzdialených kráľovstiev.

Snowman trek je pomenovaný po šiestich horách nad 7000m, ktorými trek traverzuje. Cesta prekonáva deväť priesmykov vo výške 4500m. Jedná sa o jeden z najvyššie položených trekov a súčasne aj jeden z najnáročnejších na svete. Trvá obyčajne 25 dní, za ktoré prejdete 289 km.

4. EAGLE’S NEST, FLORIDA

Komplex jaskýň Eagle Nest ponúka neuveriteľné scenérie a jaskyne s hĺbkou viac ako 90 metrov. Je to taký Grand Canyon medzi potápačmi. Jeho vzdialená poloha a extrémna hĺbka zvyšujú nebezpečenstvo a keďže ide o extrémny ponor, je určený len pre skúsených potápačov. Najmenej 10 ľudí tu zomrelo od roku 1981 a miesto bolo uzavreté v rokoch 1999 až 2003. 

5. LA GRAVE, Francúzsko – európsky prašanový hardcore zážitok

Zabudni na Chamonix, ktoré je plné turistov a lokálov. Pravý raj európskeho freeridingu sa volá La Grave.  Lokalita je jemne sparťanská, takže veľa ľudí by ju ani nenazvalo rezortom. Je to jednoducho hora so staručkou lanovkou, ale za to plná bieleho prachu a poriadneho adrenalínového jazdenia. Mimo upravených zjazdoviek, tu na každého čaká terén nabitý dostatkom strmých skokov, útesov a korytnačiek

Mountain view in La Grave, France.
/foto od_© MATTIAS FREDRIKSSON/

6. INGA RAPIDS, rieka Kongo, Demokratická republika Kongo – najdivokejšie pereje na svete

Že ide o naozaj riadnu divočinu dokazuje fakt, že zatiaľ sa len jednému jedinému tímu podarilo úspešne splaviť túto mega divokú rieku. Mnoho ľudí pri svojich pokusoch zahynulo, vrátane aj celej posádky v roku 1985. Až v roku 2011 sa tím vedený Steve Fisherom podarilo tieto obrovské pereje, s prietokom až 45 000 metrov kubických za sekundu, skrotiť. Svoj pokus prežili so šťastím a natočili 80 minútový dokument.  

7. HANG SON DOONG, Vietnam – najväčšia jaskyňa na svete

Jaskyňa Hang Son Doong sa nachádza NP Phong Nha-Ke Bange a je jednou z najväčších na celom svete. Je taká veľká, že má svoje vlastné podnebie, rieku i džungľu. Aby ste sa dostali k jej ústiu, čaká vás 6 hodinový pochod džungľou. 

hang-son-doong-cave-vietnam.adapt.885.1
/foto od_CARSTEN PETER, NATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE/

Pozrite si toto krátke video Hang Son Doong, ktoré vás zoberie na cestu do tejto obrovskej podzemnej komory, a umožní vám tak nahliadnuť do tunajšieho podzemného sveta. Zábery sú z povrchu a od vchodu jaskyne a tiež z hĺbky 2,5 až 3,5 kilometra. Dĺžka jaskyne je 6,5 km, výška je 200 m, šírka je 150 m.

8. AIGUILLE DIBONA, Francúzske Alpy – najvzrušujúcejšia cesta pre peších vo výške 3000 metrov

Pablo Signoret, Rafael Bridi a Guilherme Coury, trio odvážlivcov, ktorí už vedia, aké to je mať hlavu v oblakoch. Podarilo sa im prejsť 200m-dlhý slackline, natiahnutý medzi vrcholmi Dibona 3 000m nad morom. A prečo si vybrali práve Dibonu? Lebo je poriadne odlišná od zvyšku vrcholov Francúzskych Álp: je veľmi úzka, strmá a obrovská. Táto lokalita je jedinečná. Je stratená v horách. Jednoducho dokonalé prostredie

pablo-‘the-kid’-signoret-hits-record-breaking-form
/foto od_PIERRE CHAUFFOUR/

Už len samotná cesta za týmto dobrodružstvom bola veľkou výzvou. Chalani museli šliapať viac ako päť dní, aby sa dostali na miesto, pričom po celom hrebeni so sebou vláčili poriadne ťažké batohy /25-40kg/.

9. SHIPSTERN BLUFF, Austrália – najťažšie vlny na skrotenie

Búrky na Južnom póle spôsobujú, že v tomto odľahlom úseku juhovýchodnej Tasmánie sa tvoria obrovské vlny. Ale prístup k nim nie je vôbec jednoduchý, zvlášť potom, čo sa čiastočne zrútil jeden z blízkych útesov. Surferi si v tejto časti sveta musia dávať bacha aj na veľké biele žraloky. Takže ak miluješ surf a poriadne výzvy, je to to pravé miesto pre teba. 

surfing-shipsterns-bluff-tasmania-australia.adapt.885.1
/foto od_SEAN DAVEY, AURORA/