9 najnebezpečnejších turistických destinácii

V minulosti sme už v článku riešili zoznam najlepších horských prechodov v Európe, ktoré stoja za váš čas i energiu. Aj desať najlepších jednodňových túr na svete, ktoré ponúkajú nové dobrodružstvo, a je len na vás či vyrazíte popri rieke, cez púšte, údolia či do hôr,všade vás čakajú tie najkrajšie miesta. A snažili sme sa vám dať pár tipov na 10 trekov sveta, ktoré vás nabijú energiou. Teraz sme sa zamerali na najnebezpečnejšie miesta na svete. A toto je zoznam tých najzaujímavejších…

1. Údolie smrti, USA

Ak je Zem našim domovom, potom je Údolie smrti jeho horúca pec. Táto ohromujúca púšť drží rekord pre najvyššiu teplotu zaznamenanú na našej planéte 56,7 °C. Bez ohľadu na to, aký veľký ste, horiace slnko a vyžarujúce teplo vás veľmi rýchlo vyčerpajú. Bez vody tu môžete vydržať len 14 hodín.

38541146335_a62d4bbab0_k
/foto: russellstreet, licensed under CC BY/

2. Púšť Danakil, Eritrea

Teploty, ktoré často prekračujú 50 °C, početné aktívne sopky, gejzíry, ktoré chŕlia toxické plyny – je ťažké si predstaviť brutálnejšiu krajinu ako africkú púšť Danakil. Väčšina ľudí by pravdepodobne považovala toto hrozné miesto za doslova “peklo na zemi”, ale stále priťahuje veľa statočných dobrodruhov z celého sveta. Majte ale na pamäti, že návšteva púšte Danakil bez skúseného sprievodcu je prísne zakázaná.

34034679505_66426d8bc4_k
/ foto: Ian Swithinbank, licensed under CC BY/

3. Sopka Sinabung, Indonézia

Jedná sa o aktívnu sopku nachádzajúcu sa na indonézskom ostrove Sumatra. Kvôli jej častým erupciam zostávajú tisíce ľudí bez prístrešia alebo živobytia. Neďaleké mestá a dediny boli už niekoľkokrát úplne pokryté lávou a popolom: v rokoch 2010, 2013, 2014 a 2015. Pri poslednej explózii, 27. februára 2016, sa smrteľný oblak sopečného plynu, kameňov a popola dostal až do 2500 metrov. A nikto nevie, čo a kedy sa tam stane opäť.

15620283507_ddcab37131_k
/foto: Peter Nijenhuis, licensed under CC BY/

4. lha da Queimada Grande /Hadí ostrov/, Brazília

Skrytý niekde mimo pobrežia Brazílie, tento ostrov je všeobecne uznávaný ako najnebezpečnejšie miesto na planéte. Dôvod je pomerne jednoduchý – toto miesto je totiž domovom jedného z najjedovatejších hadov na svete, krovinára. Na tom by nebolo nič, ide ale o to, sa ich tu vyskytuje veľké množstvo. Výskumníci odhadujú, že na ostrove žije asi päť hadov na meter štvorcový

5. NP Madidi, Bolívia

Na prvý pohľad vyzerá toto miesto veľmi malebne. Ale zdanie niekedy klame. Prečo? Pretože je to domov najjedovatejšej a najagresívnejšej fauny na svete: kontakt s akoukoľvek rastlinou rastúcou v tomto parku môže spôsobiť vážne svrbenie, vyrážky a závraty. Akýkoľvek rez, alebo dokonca malá rana, sa môže hneď nakaziť tropickými parazitmi.

4975134526_4180d10085_b
/foto: Joe Lazarus, licensed under CC BY/

6. Údolie smrti, Kamčatka – Rusko

Kamčatský polostrov, na ruskom Ďalekom východe, má tiež vlastné údolie smrti. Nachádza sa neďaleko známej doliny gejzírov. Vysoké koncentrácie toxických plynov nachádzajúcich sa v tejto oblasti predstavujú vážnu hrozbu pre každú živú bytosť: rastliny a zvieratá zomierajú rýchlo, zatiaľ čo ľudia sa čoskoro začnú cítiť veľmi zle a dostávajú horúčku, závrat.

7. Bikini atol, Marshallove ostrovy

Stratený niekde v oceáne, tento ostrov vyzerá ako raj, nie? Ale Bikini, môžeme označiť za tropický raj s temnou minulosťou. Totižto v 40. a 50. rokoch dopadlo na tento ostrov až 67 atómových bômb, ktoré ho zmenili na rádioaktívnu pustatinu. Obyvatelia boli nútení opustiť svoje domovy, a dokonca ešte aj dnes zostáva naďalej nebezpečným pre všetky živé organizmy.

6891372851_bddcc8d834_o

8. Afar Depression, Etiópia

Sopka Erta Ale, v regióne Afar v Etiópii, je jednou z najnebezpečnejších sopiek na svete. Regiónom neustále otriasajú malé zemetrasenia a vytvárajú množstvo hlbokých priepastí. Stáva sa to preto, lebo v kráteri sopky Erta Ale sú dve lávové jazerá. Množstvo lávy v nich sa neustále mení, čo spôsobuje, že sa zemský povrch otriasa.

32458411104_4fe824261e_k
/foto: Thomas Maluck, licensed under CC BY/

9. Jazero Natron, Tanzánia

Jazero Natron vyzerá na fotke úplne neškodne. Ale až dovtedy kým si neuvedomíte, že kôra alkalických solí na jeho povrchu je taká nebezpečná, že všetky živé tvory, ktoré s ním prídu do kontaktu, uhynú. Zo zrejmých dôvodov je plávanie v tomto jazere prísne zakázané a silný zápach sírovodíka pochádzajúci z povrchu jazera vás nenechá obdivovať ohromujúcu scenériu moc dlho.

2773987645_28ae0e31fa_b
/foto: Marc Veraart, licensed under CC BY/