Aplikácia Horská záchranná služba – tvoj vreckový záchranár

Často sa stáva, že úplne neskúsení turisti sa vydajú na túru bez poriadnych informácii a potom ich prekvapí terén, počasie, dĺžka pochodu či zastihne tma. Ale aj keď ste pripravení sebe lepšie, nikdy neviete aké nástrahy vám príroda pripraví, alebo či nebudete musieť pomôcť druhým v núdzi. Keďže je mobilný telefón už našou neoddeliteľnou súčasťou nie je na škodu mať v ňom aj nejaké dôležité aplikácie, ktoré nám môžu pomôcť, keď to budeme potrebovať. Celkom dobrým nástrojom môže byť aj aplikácia Horská záchranná služba

hzs_2

Tvoj vreckový záchranár, ktorý ti pomôže, aby si sa z hôr vždy bezpečne vrátil domov. S aplikáciou Horská záchranná služba si v prípade núdze privoláš pomoc jedným tlačidlom, zdieľaš svoju polohu so záchranármi a máš prehľad o počasí, výstrahách a teréne. Aplikácia spoľahlivo funguje nielen kdekoľvek na Slovensku od Tatier až k Dunaju, ale aj v Česku, Maďarsku a Rakúsku /stiahni aplikáciu/

Táto aplikácia je výraznou pomocou aj pre samotnú Horskú záchrannú službu. Z jej štatistík vyplýva, že počet zásahov z roka na rok pribúda, pričom najčastejšie ide o prípady, keď sa turisti stratia v horách. „Za posledných 10 rokov evidujeme 182 %-ný nárast žiadostí o pomoc, z čoho takmer štvrtinu tvoria zablúdenia alebo uviaznutia ľudí v horskom teréne, čo je alarmujúci stav. Bez moderných nástrojov by pomoc bola veľmi náročná, hlavne z časového hľadiska,“ upozorňuje Jozef Janiga z HZS. 

Čo všetko táto aplikácia dokáže?

Privolať pomoc

Pomoc si privoláš jedným tlačidlom. Stlačením tlačidla odošleš núdzovú správu a zároveň si prepojený na dispečing Horskej záchrannej služby. Okrem GPS polohy zdieľaš zdravotné údaje, špecifikáciu problému, kontakty na blízke osoby a ďalšie dôležité informácie, ktoré urýchlia pomoc.

hzs_1

Varovania a výstrahy

Nespoliehaj sa na to, že sa ti nič nestane, spoľahni sa radšej na aplikáciu, ktorá ti pre oblasti slovenských hôr zobrazí výstrahy na daný deň i lavínové nebezpečenstvo, a ty sa tak vrátiš v poriadku domov. Ak nie si profík, máme pre teba aj pravidlá pohybu v horách, horské záchranné „desatoro“, základy prvej pomoci vrátane interaktívneho návodu na resuscitáciu.

hzs_4

Elektronická kniha vychádzok a túr

Opatrnosti v horách nikdy nie je dosť, preto si svoju túru dôkladne naplánuj. Pomôže ti v tom elektronická kniha vychádzok a túr, kde vyberieš oblasť pohybu, štart a cieľ túry a jej časové trvanie, navyše dostaneš aj varovania a výstrahy pred živelnými alebo inými život ohrozujúcimi udalosťami v danej oblasti. Ak budeme mať o tebe tieto informácie a ty sa nám po návrate z túry neozveš, prídeme ti na pomoc.

hzs_6

Miesta záujmu

Aplikácia podľa tvojho GPS určí, kde sa nachádzaš, a ukáže ti oblastné strediská Horskej záchrannej služby, najbližšie záchranné zdravotné stanice, databázu automatizovaných externých defibrilátorov (AED), horské chaty, meteostanice s aktuálnymi informáciami o počasí vrátane webových kamier.

hzs_5

Funguje aj v zahraničí

Jedným tlačidlom si privoláš pomoc aj v Česku, Maďarsku a Rakúsku, kde sa tiesňový hovor a núdzová správa presmerujú na záchrannú zdravotnú službu alebo na horskú službu danej krajiny. Jedna aplikácia ti tak pomôže vo viacerých krajinách bez nutnosti sťahovania lokálnej appky.

hzs_3