Cesta hrdinov SNP – najdlhšia pešia trasa na Slovensku je zážitok na celý život!

Sen mnohých “bláznov”, ktorí tajne snívajú, že raz prejdú pešo cez celé Slovensko, od Dukly po Devín – tzv. – Cestu hrdinov SNP. Najdôležitejšiu turistickú magistrálu na Slovensku, siahajúcu zo severovýchodu krajiny (Dukliansky priesmyk) až na západ po Bradlo. Odtiaľ pokračuje na Devín ako Štefánikova magistrála. Cesta hrdinov SNP prechádza väčšinu významných oblastí Slovenska, ktoré zohrali dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania, alebo počas oslobodzovania krajiny v rokoch 1944 až 1945.

mapa_co_je_chsnp
zdroj: cestasnp.sk

Celý čas po červenej značke

Červená značka vás bude sprevádzať počas celej cesty hrdinov SNP, pričom celková dĺžka je cca 750 km /770 vrátane vrcholových odbočiek/ a v priemere sa zvláda za 25 – 28 dní. Z krajinárskej stránky je veľmi rôznorodá, čo vyplýva z jej dĺžky, ako aj skutočnosti, že neprechádza len horstvami, ale na určitých úsekoch zasahuje aj do obývaných kotlín a tamojších sídel. Celkovo však trasa prechádza najmä horami a miestami kopíruje aj horské hrebene.

“Na Dukle ticho, iba vánok v korunách bukov mäkko sviští,
hrdinov padlých tuhý spánok, október cúva zlatolistý.” /Dukla/

foto: Andrej Hrubša

Zaujímavosti cesty

  • postupne prejdete Ondavskú vrchovinu, Čergov, Šarišskú vrchovinu, Volovské vrchy, Nízke Tatry, Veľkú Fatru, Kremnické vrchy, Žiar, Strážovské vrchy, Biele Karpaty a Malé Karpaty
  • najvyšším vrchom celej cesty je 2043 metrov vysoký Ďumbier v Nízkych Tatrách
  • prevýšenie je viac ako 30 000 metrov
  • pri ceste budete prechádzať aj symbolickým stredom Európy – Svätojánskym kostolom v Krahuliach
  • celá trasa sa dá, vďaka sieti útulní, prístreškov a chát, absolvovať aj bez stanu – treba tomu ale podriadiť harmonogram a počítať s určitým nepohodlím
  • na jednom mieste, Bielych Karpatoch, trasa prekročí štátnu hranicu, aby viedla 26 km územím Českej republiky
foto: Pavol Láštic

Tipy na vybavenie – čo si zobrať a čo nechať doma

Kamarát Tomáš Lehocký prešiel cestu hrdinov SNP v máji 2015 a toto sú jeho tipy na vybavenie:

  • Vodný filter - Tento malý zázrak vám zabezpečí úplnú nezávislosť a dostatok tekutín uprostred horúcich letných dní a tiež na večerné varenie. Odporúčam Care Plus Water Filter - kompaktný, malý a ľahký filter na vodu. 
  • Pevné polovičné topánky - vhodné modely sú z kategórie "Aproach". Tieto topánky majú tvrdšiu podrážku, pogumovanú špičku a vydržia aj dlhodobú záťaž. Prejdete v nich aj skalnaté úseky a moja rada znie - vysoké topánky nechajte doma.
  • Turistické paličky vám pomôžu pri dlhých stúpaniach a klesaniach s naloženým batohom. Vyberte si ľahší a jednoduchší model turistický paličiek bez zbytočných technických vychytávok.
  • Ľahký stan - čím ľahší, tým lepší. Na túto cestu odporúčam stan do 2,5kg a dobrá voľba je MSR Elixir 2
  • Spacák - v lete vám bude stačiť aj tenší ľahký spacák - napríklad Millet Baikal 750 (teplotný komfort 10/5). Pokiaľ sa vyberiete na jar alebo na jeseň, zvoľte teplejší Millet Baikal 1100 (teplotný komfort 5/0). Pri dobrom spacáku dokážete ušetriť aj pol kila váhy.
  • Batoh - pred odchodom si batoh naložte záťažou. Hlavne aby vám dobre sedel a nikde netlačil.

"Ty, ktorý vchádzaš sem, odožeň bôľ a súcit, nech kropky tvojich sĺz nezvonia o mohyly za hrdosť človeka, za život ľudstva súci, za tvoju jasnú tvár my smrť sme podstúpili. " /Slavín/

DSC_7306
foto: Pavol Láštic

Ako to vidí Matúš Lašan?

Matúša Lašana asi netreba nikomu predstavovať. Jeho séria časozberných videí "Somewhere in Slovakia" musí byť známa každému milovníkovi slovenských hôr. Skromný chalan z Košíc, sa na cestu hrdinov SNP vydal tesne po štátniciach na medicíne s pocitom, že naša príroda mu veľa dala a chcel ešte raz zažiť niečo, čo sa už možno opakovať nebude.
"Ľudia si často myslia, že krajinkársky fotograf toho musí mať veľa prejdené, často je to však naopak. Naháňanie sa za dokonalými zábermi vo mne na dlho potlačilo akúkoľvek chuť k bežnej turistike, no postupne sa niečo začalo meniť. Aj keď vzhľadom na svoju povahu najradšej pracujem sám, bolo mi od začiatku jasné, že toto by bolo príliš ťažké sólo a nakoniec sme sa dali dokopy práve s Palim Lášticom a Majkou Prokipčákovou, s ktorými sme spoločne vyrazili na SNPčko s plnými batohmi, nie len outdoorového, ale aj fotografického vybavenia..."

foto: Matúš Lašan
  
 Prekvapila ťa niečím trasa?

Mnoho etáp som považoval iba za "tranzitné etapy" kedy sa prepravím medzi jednou peknou oblasťou ku ďalšej a bol som veľmi rád, že som sa mýlil. Každý deň som objavil niečo nové, o čom som ani len netušil, že sa na danom mieste skrýva. Výhľady, lesy, krásne lúky... Bolo toho mnoho a som šťastný, že som to všetko mohol zažiť a vidieť a zdokumentovať. Najväčšie prekvapenia som však neočakával od krajiny, lebo o jej kráse viem už dávno, ale od seba. Vydať sa na tento trek, naviac po vyčerpávajúcom roku kedy som nemal čas ani na turistiku ani fotografovanie, bol pre mňa absolútny skok do neznáma. Boli dni zlé a boli dni ešte horšie. Telo bolelo a vzdorovalo extrémnej záťaži ale aj práve preto som sa na to dal - hľadať a posúvať vlastné limity. 

 Aký ťažký si mal batoh a zobral si si zo sebou aj niečo, čo si nepotreboval? Respektíve - chýbalo ti na ceste niečo čo si nechal doma?

Môj batoh mal okolo 20kg, záležalo samozrejme od toho, kde sme dopĺňali zásoby. Asi 5Kg tejto váhy predstavovala fototechnika s ktorou som sa snažil zdokumentovať celý trek. Zo začiatku som trochu podcenil počasie, čakal som teplé letné noci, no teplota často klesala pod 10 stupňov. Doma v Košiciach som preto (aj keď s ťažkým srdcom) pribalil ešte páperovú vetrovku, merino tričko s dlhším rukávom a CGčka (ceple gače). Taktiež pribudla čiapka, tunel a rukavice. Všetko sa mi mimoriadne počas cesty hodilo. Už by som to doma nikdy nenechal. 

DSC_7896
foto: Pavol Láštic

 Čo ti samotná cesta dala?

Zistil som, že na takéto trasy netreba mať v nohách, ale hlavne v hlave. Samozrejme som to vedel aj predtým, no čo som nevedel je, že aj keď človek vie, že ho brzdí hlava tak nastaviť ju do správnej hladiny "alfa" je niekedy mimoriadne ťažké. Našťastie mi cesta dala aj výborných parťákov ktorí mi podobné krízy pomáhali preklenúť a samozrejme sme stretli ďalších skvelých ľudí. A aj o tom to je, nie len o chodení, ale aj o ľuďoch. Opäť sa mi potvrdilo, že na horách stretneš len tých dobrých :)

Matúš postupne s jeho tímom pracuje na dokumentárnom filme o prechode Cesty hrdinov SNP, kto by teda rád išiel, ale nevie nájsť dostatok času alebo nemôže z akéhokoľvek dôvodu, tak sa zatiaľ môže stať súčasťou "ich" dobrodružstva prostredníctvom fb stránok MLandscapes alebo Palov Láštic Creative ;)

DSC_4619-2
foto: Pavol Láštic

Čím skôr vyrazíte, tým lepšie

Cesta hrdinov SNP je výzva, akých je na Slovensku veľmi málo. Na opísanie zážitkov sa len ťažko hľadajú slová, ale jednu vec vám poradím - zabudnite na zaužívané stereotypy a choďte do toho. Je to oslobodzujúce...