Cestou necestou na jeseň prinesie inšpiráciu do šestnástich miest

Cestovateľský festival Cestou necestou sa na jeseň rozbieha do mnohých miest po celom Slovensku. Príďte sa inšpirovať na svoje ďalšie cesty a vypočuť si dobrodružné zážitky cestovateľov.

Trojdňový festival v Bratislave sa uskutoční 10. – 12. novembra 2023 v DK Ružinov. Tešiť sa môžete na viac ako 40 prezentácií a diskusií. Hlavnou témou sú ultradlhé túry nielen na americkom kontinente – Great Himalayan Trail, Great Divide Trail, Arizona Trail, Continental Divide Trail, Stezka Českem.

2023-11-letakBA

Dramatické výstupy aj dobrodružné cesty s deťmi

Dá sa prežiť pád alebo stretnutie s medveďom? Sú horšie komáre, otlaky či nedostatok vody? Môže ísť na dlhú túru každý? Odpovede sa dozviete na prezentáciách slovenských a českých prednášajúcich Pavlíny Adam, Martina Úbla, Pavla Sabelu, Ivky Smolkovej. O treku GR 221 na Mallorke vám porozpráva Miloslav Daníšek.

Daníšek Milo - GR221 (2)

Dramatické výstupy na šesťtisícovky Ama DablanAconcagua a sedemtisícovku Pik Lenina zažijeme s Janou Vaňkovou, Martinom TatáromMarekom Odlerom. S organizátorom Michalom Knitlom vystúpame na niekoľko sopiek od Ekvádora po Salvádor a nazrieme do neprebádaných miest v Kolumbii. Že sa nedá dobrodružne cestovať s deťmi? O opaku vás presvedčí Zuzana Remišová aj Milan Schnorrer. Pôjdeme do Nórska aj na bežky.

Veľa smiechu a dychberúcich zážitkov

Kam zvyknete vyraziť na týždňovú dovolenku? Marek Adamech odporúča Čile! Stihol obdivovať krásy Torres del Paine aj púšte Atacama a ako na to, poradí aj začiatočníkom. Milovníkov nespútanej prírody potešíme aj prednáškami o IslandeNovom Zélande od cestovateliek Patrície MrázkovejMilady Mili Konečnej.

Martin Ubl - GDT (Large)

Okrem užitočných informácií a dychberúcich zážitkov na vás čaká aj veľa smiechu v zábavných prezentáciách obľúbeného Michala Tlelkuceste okolo sveta a o Bangladéši spolu s Milanom Sivokom a neuveriteľné príbehy Jozefa Kmeťa a Pavla Sivého alias Jožiho a PalihoÁzie. Poďte zistiť, prečo sa z nich stali Don Quijote a Sancho Panza. Na cestu okolo sveta nás pozve aj Anton Kečkéš, a to popri bežnom zamestnaní.

Púštne krajiny a tropické ostrovy

Komu by chýbalo teplo, nesmie si nechať ujsť púštne krajiny Jemen a Omán od Petra Gregora alebo tropické ostrovy Dominika v Karibiku a Seychely v Indickom oceáne, kam nás zavedie Peter Dvorák. Peter Božik prešiel sám na bicykli 4000 km naprieč Austráliou. Netušil, že sa po päťdesiatke stane študentom. Ak chceš aj ty študovať v Austrálii, viac sa dozvieš na diskusii a v stánku na festivale.

Adam Pavlina - Great Himalayan Trail (20)

Ako sa cestuje po krajine, ktorá sa nachádza v občianskej vojne, a to vo vysokom štádiu tehotenstva, nám porozpráva odvážna Petra Kováč. V Sýrii má svoje korene a počúvala o nej už ako malá od svojej babky. S Veronikou Kapcovou Balážiovou sa vyberieme do Ugandy, kde žijú posledné gorily horské. Pozrieme sa aj do národných parkov za inými zvieratami, spoznáme život Uganďanov či slovenský projekt nemocnice. Etnológ a religionista Radoslav Hlúšek nás zavedie do Mexika na guadalupskú púť.

Keď sa plnia sny

Viktória Horňanová poslúchla volanie srdca a splnila si dizajnérsky sen. V marockej dedine tkala berberskými technikami koberec. Simonu Rapavú zase očarila Kolumbia, a to doslova – šamanmi, tradičnou medicínou a domorodou kultúrou. Peter Šimek si s partiou paraglajdistov zalietal nad Gruzínskom v okolí Ushby.

Dvorak Pavel - Cina 2023 (9)

Slovensko netradične vám predstavia David Slovák (behom) a Ivana Balážová a Gabriel Škabla (na koňoch). Zaujímavé cyklotúry po Európe poradí Tamara ZajacováLukáš Maleček odhalí svoju početnú zbierku navštívených hradov. Matouš Vinš prezradí svoje tipy, ako ušetriť a cestovať pritom naplno.

Koncerty súčasťou sprievodného programu

Nebudú chýbať ani diskusie s cestovateľmi na rôzne témy a sprievodný program, ako napríklad predstavenie ultraľahkej výbavy na túry a koncerty: Ramivana, Rado van HankoJavor Divotvor.

Cestovateľský festival Cestou necestou putuje aj po mnohých slovenských mestách. Vypočuť si budete môcť prezentácie o putovaní peši naprieč Novým Zélandom a na bicykli naprieč Austráliou, o výstupoch na sopky od Ekvádora po Salvádor alebo o Pacifickej hrebeňovke. Vystúpime na šesťtisícovku Ama Dablam v Nepále, prejdeme sa motorkou po Vietname a vydáme sa na túry na Mallorke a po amerických Rockies. Pavel Dvořák prezradí, ako sa mu žije a cestuje v Číne po pandémii a prečo sa odsťahoval zo Šanghaja na vidiek.

Konecna Mili - Novy Zeland - 2 hooker

Celý program, informácie a vstupenky nájdete na https://online.cestounecestou.sk/podujatia