Dana Ivanovová – žena zrodená pre šport, ktorá sa najlepšie cíti vysoko v horách

V najnovšej sérii článkov, by sme chceli dať priestor aktívnym ženám, ktoré svoj čas najradšej trávia niekde vysoko i ďaleko v horách, aby priniesli poriadnu dávku inšpirácie. Na úvod by sme radi predstavili ženu, ktorá je niekoľkonásobnou majsterkou Slovenskabývalou reprezentantkou SR v rýchlostnej kanoistike, ktorej patrí prvoprechod zimného hrebeňa Západných Tatier nonstop štýlom a ktorá ako prvá získala letnú korunu Liptova…

Dana Ivanovová – rodáčka z Bratislavy, ktorá má však srdce vysoko v horách. Po rokoch driny v gymnastickej telocvični, v rýchlostnom kajaku, v plavkách, bežeckých teniskách, na bicykli, v jaskyniach, v lezečkách, či v konskom sedle tam, kde to má najradšej. Medzi nebom a zemou. Obľubuje hrebeňovky lezeckého charakteru. Čistotu prírody. Lezenie, alpinizmus, skialpinizmus, horské behy a zimnú prírodu.  

42199578_1958903730823009_1746884231461601280_n

 Čo pre teba znamenajú hory?

Hory pre mňa znamenajú život. Pokoru. Úctu. Relax. Dobrodružstvo. Jedno veľké ihrisko. Javisko, kde sme len bábkami v rukách prírody. Na horách, ďaleko od všetkého je však všetko neuveriteľne reálne.

 Čo je hnacím motorom, ktorý ťa ženie stále vpred?

Vidieť čo najviac. Zažiť. Okúsiť nové pocity, prežiť nepoznané. Bohužiaľ väčšinou som limitovaná časom. Preto toľké fofry . Samozrejme je k tomu nevyhnutná výborná kondička a prepnutá hlava .

08bike

 Rodičia ti dávali od útleho detstva neuveriteľnú slobodu. Rešpektovali tvoju divokú povahu a individualitu. Myslíš, že to bolo to najdôležitejšie pre tvoje ďalšie životné smerovanie? 

Vysvetľujem si to ako súhru genetických predispozícií a “správneho” vedenia. Rodičia sa však ešte aj teraz často držia za hlavu s obľúbeným komentárom “Čo sme to vyšľachtili …” . Vraveli, že som bola od začiatku iná, iná ako iné deti, dokonca iná ako moji dvaja súrodenci (bratia ). Dravejšia. Samostatnejšia. Drsnejšia. Zo začiatku sa snažili túto moju samostatnosť krotiť. Predsa len, boli mi štyri roky. Po pár rokoch už nevedeli odolávať a asi sa im minuli aj všetky tresty za moje úteky.  

15MEkano

Vedeli, že mi nestačia víkendové túry, že mi už nestačí bicyklovať len v okolí. Fyzicky a aj časovo im nebolo možné so mnou stíhať. Vedeli, že potrebujem oveľa väčší rozsah, napr. že pre mňa ísť “von na korčule” znamená minimálne 40km (túto trasu som absolvovala takmer každý deň v kombinácií s plávaním okolo jazera). Už som bola veľká, bolo mi predsa dvanásť. Vykúpením sa stala rýchlostná kanoistika, kde som bola usmernená a dvoj až trojfázové tréningy ma uzemili.

Bolo neskutočne dôležité, že mi dali tieto možnosti, že mi ukázali možnosti a cesty. Výber nechali na mne. Som im nevýslovne vďačná za všetku nadľudskú trpezlivosť a úsilie, ktoré na mňa vynaložili…

 Kedy nastal v tvojom živote ten okamih, keď si sa rozhodla, že toto je to, čo chceš v živote robiť a bude ťa napĺňať?

Nejde o okamih. Ide o celoživotné smerovanie. A jasne ukazovalo k športu. Od útleho detstva sa to tak javilo. Športovala som v detstve. Vyštudovala som na  fakulte telesnej výchovy a športu. Pôsobím ako tréner, horolezecký a zážitkový inštruktor. Robím víkendovú školu kajaku (areál Divokej vody). Každý voľný čas trávim v prírode. Neexistuje jediný deň, ktorý by nebol s týmto  spojený. Je to moja minulosť, prítomnosť aj budúcnosť. A napĺňa ma to neuveriteľným šťastím.

35226958_1805048086208575_2816017701581881344_n

 Stále je relatívne málo žien, ktoré by rôznym outdoorovým športom zasvätili svoj život – prečo je to podľa teba tak?

Jaj toto je ťažká téma. Ja som sa zas seba pýtala, prečo nie som ako ako ony . Každého teší niečo iné, každá sme na niečo iné. Keby sme boli všetky rovnaké, bola by to nuda. Je dôležité nájsť si svoje šťastie. To, v čom bude tkvieť záleží na každom jednotlivcovi.

 Mnoho outdoorových nadšencov sa na svoje dobrodružstvá vydáva sólo. Aj ty preferuješ samotu alebo radšej spoločnosť nejakého dobrého parťáka? Alebo to záleží od okolností?

Musí byť dobrý parťák. Ak tomu tak nieje, idem sama. So samotou nemám problém, skôr mi vyhovuje. Bohužiaľ, na niektoré športy, akým je napríklad lezenie, treba dvoch. Taktiež je fajn mať parťáka na takých akciách, ktoré sú nebezpečnejšie alebo extrémne náročné.

12Tatry

 Začiatkom roka 2018 sa ti spolu s Radom Golianom podaril prvý zimný nonstop prechod hrebeňa Západných Tatier – ako vôbec prvej žene a prvému mužovi. Podarilo sa vám to až na tretí pokus. Chce to silu a odhodlanie nevzdať sa a ísť do toho napriek neúspechu znova a znova. 

Všetko má svoj čas. Treba vedieť aj to, kedy treba zložiť zbrane. To však neznamená sa vzdať. Znamená to odísť a vrátiť sa neskôr. Niekedy je to väčšie hrdinstvo. /pozri aj video  Západné Tatry – prvý zimný nonstop prechod/

 Keď chce byť človek rýchly, zoberie si len to najnutnejšie. Základom sú určite kvalitné ultralight veci. Čo všetko ste mali so sebou pri zimnom prechode?

Minimum vecí – keďže sme sa vzdali možnosti spať vonku. Išli sme 33 hodín vkuse. Základom je kvalitný batoh, momentálne používam Salewa Apex Guide 45 a je to to najlepšie vo svojej kategórií, čo som kedy mala na chrbte. Ďalej GTX komplet, nedám dopustiť na veci z  rady Dynafit Polartec Alpha. Tento materiál považujem za prevratný.

Ďalej lekárničku, nabité telefóny, tenkú Cummulus páperku, mačky, cepíny, prilbu, paličky Fizan. Bivakovacie vrecko keby náhodou, čelovku Ledlenser, športové hodinky. Kopu tyčiniek. Trochu jedla. Málo vody. Obrovské odhodlanie. 

Kvalitné vybavenie vie strašne pomôcť počas prechodov, úzko súvisí s fyzickou aj psychickou pohodou. Navyše ak človek ušetrí na každej jednej veci niekoľko gramov, v konečnom dôsledku sa vie dostať s hmotnosťou batohu aj o niekoľko kíl dole.

57226406_2248749278505118_7110164946591154176_n

 Korunu Liptova ste mali v pláne absolvovať dvaja, ale nešťastná náhoda tvojho parťáka rozhodla o tom, že to musíš zvládnuť sama. O čo to bolo náročnejšie ako vo dvojici?

Po tomto dramatickom zvrate bola moja psychika značne nahlodaná. Ťažšie (doslova) to bolo o to, že sme neniesli spoločné veci dvaja – bola som na ne sama. Navyše takto nesie človek celé bremeno zodpovednosti úplne sám a za seba samého.

Bolo to výhodou aj nevýhodou zároveň. Týchto 400 kilometrov a 50 000 výškových metrov v horách vnímam ako riadnu previerku psychických a fyzických síl. Od osemdesiateho-šiesteho to bolo prvé úspešné zopakovanie prechodu a vôbec prvý letný prechod. /pozri aj video  Koruna Liptova/

IMG_3520 (1)-01

 Z oboch výstupov máte urobené aj krátke videá. Točili ste sa zrejme vy dvaja navzájom. O koľko je to náročnejšie na čas a fyzičku, keď chcete priniesť aj dobré zábery a nejaký zmysluplný výstup? Používate len GoPro alebo nosíte so sebou aj klasický foťák?

Keďže spolupracujem s Xtreme.sk, ktorí videotechniku aj zapožičiavajú, tak ma neskutočne ústretový majiteľ vždy nabalí tým najlepším – ako pán Q Jamesa Bonda . GoPro 7 Black je neoddeliteľnou súčasťou mojich akcií, občas dron DJI Mavic Air. Nevážia takmer nič.

Čím je akcia náročnejšia a výstup má byť kvalitnejší, tým je to zložitejšie. Vtedy je ideál mať kameramana, ja mám už súkromného, ktorý tieto záležitosti rieši. Používa foťák Panasonic GH4, nevieme si vynachváliť nového drona DJI MAVIC 2 ZOOM. A nové pohľady otvára ďalšie príslušenstvo (všelijaké nástavce, husí krk, rôzne stabilizátory, tyče, tripody, …).

11tatry

 Máš za sebou zimný nonstop prechod Tatier aj Korunu Liptova. Akú výzvu chystáš na tento rok?

Rada by som absolvovala jeden krásny jarný prechod našimi pohoriami, viac však prezrádzať nechcem . Spolulezec sa dáva dokopy a tak máme aj horolezecké plány, chceli by sme preliezť niektoré veľké Alpské steny.

 Teraz sú celkom v kurze rôzne diaľkové turistické prechody? Neláka ťa to, alebo uprednostnuješ výzvy úplne iného charakteru?

Nebránim  sa žiadnej výzve, ak príde inšpirácia určite do toho idem. Každopádne ma tento trend teší, keďže ich mám za sebou sama niekoľko.

 A čo Himaláje, alebo iné vysoké hory, neplánuješ do budúcnosti niečo aj týmto smerom?

Himalájam som zatiaľ neprišla a chuť , čo ale nieje, môže byť.

05Alpy

 Čo je tvoj najväčší životný sen?

Byť šťastná. Skromne a jednoducho. Zatiaľ to vychádza, nemôžem byť vďačnejšia za to všetko čo mám, za ľudí, ktorí ma obklopujú.

 Ako si predstavuješ ideálne strávený deň?

Nekonkretizovala by som to len na jeden deň. Mám rada, keď je každý iný. Keď život prekvapí. Samozrejme ideál sú vždy hory a šport.


Danku podporujú : DYNAFIT, SALEWA, WILDCOUNTRY, SUUNTO, OUTDOORLINE, XTREME, HOREDOLE, LEDLENSER, VELOCITY