Dnes štartuje RED BULL X-ALPS 2019

Dobrodružné vytrvalostné preteky, Red Bull X-Alps, dnes vstupujú do deviateho ročníka, aby opäť potvrdili svoj status extrémnej náročnosti. Na štart v Salzburgu sa postaví 32 športovcov z dvadsiatich krajín, medzi ktorými bude po druhý raz v histórii aj Slovák. Mladého Kremničana, Juraja Koreňa, čaká najťažšia trasa v dejinách podujatia, dlhá až 1138 km, ktorá vedie cez šesť krajín. 

62205946_861303687570575_3951737127728840704_n

Splnený sen malého chalana

O Red Bull X-Alps sa Juro dozvedel od brata pred viac ako desiatimi rokmi, keď začínal s paraglidingom: „Povedal som si, že raz sa tam dostanem a zabojujem si s ostatnými proti vetru, dažďu a únave. Pre mňa je to splnenie jedného obrovského sna malého chalana, ktorý si povedal, že nič nie je nemožné! Neskutočne sa na to teším!“

Filip Bencek - redbull.sk (3)
/Filip Benček / redbull.sk/

Juraj trávil väčšinu času vo vzduchu a poctivým tréningom na horách a snažil sa čo najlepšie pripraviť

„Je to najväčšia, najťažšia a najprestížnejšia súťaž, o ktorej všetci piloti básnia. Štart a live-trackingový ošiaľ si takmer nikto nenechá ujsť.“

Príprava trvala v podstate celý život

Síce je pravda, že odkedy sa Ďuro dozvedel tú šťastnú správu, trénuje ešte oveľa viac než zvyčajne.

„Budujem aeróbny základ turistikou, behaním, korčuľovaním či bicyklovaním, leziem na upevnenie odvahy a samozrejme lietam. Keď lietam, tak spolu s výstupom a návratom, štúdiom počasia, tak aj 12 hodín za deň,” vysvetľuje Juraj.

Filip Bencek - redbull.sk (2)
/Filip Benček / redbull.sk/

Bohužiaľ, s čím úplne nerátal, bola veľmi premenlivá jar, čo sa týka počasia. Nemohol teda nalietať a pochodiť v Alpách až toľko, koľko by si predstavoval

K tomu prišla tesne pred štartom ďalšia nepríjemná správa: „Vysoko v horách je stále biela pokrývka. Vnímam to ako výzvu, drsné spestrenie. Hory zaodeté v snehu mám rád. Povinná výbava sa nám však rozrástla o snežnice a lavínovú výstroj, ktorú budeme musieť nosiť so sebou, keby sme sa dostali do kritických miest.”

juraj-koren-red-bull-x-alps
/ Filip Benček / redbull.sk/

Výhra je cieľ

Jedna z najlepších a zároveň najhorších vecí na tom celom je počasie. Tomu skrátka nerozkážeš a v prípade paraglidingu to znamená, že sa cesta do cieľa môže v pohode predĺžiť aj na dvojnásobok. Niekedy sa totiž lietať nedá, inokedy ťa vietor pustí na úplne iné miesto, ako si dúfal. A vtedy sa najčastejšie rozhoduje! 

“Budem sa snažiť letieť čo najviac a postupovať s jasným plánom. Musíme z každej situácie vedieť kam a kedy ísť, v čom mi veľmi pomáha aj môj podporný tím.” Každý večer po zotmení sa preto ešte vášnivo debatuje a hľadajú sa riešenia pre všetky možné scenáre, ktoré by mohli na ďalší deň nastať.

Filip Bencek - redbull.sk (1)
/Filip Benček / redbull.sk/

„Ako pred každými veľkými pretekmi, cítim sa byť slabý vo všetkých oblastiach. Je to veľká výzva, je tu veľa pochybností, určite nie som najlepší, ale uvidíme. Menej skúseností sa budem snažiť vykompenzovať zápalom a odhodlaním, nerobím to totiž len pre seba, ale aj pre Katarínku, ktorá ma uplynulé dva roky vytrvalo podporovala a snažila sa mi všemocne pomôcť, aby som sa k svojmu snu dopracoval. Preto budem bojovať aj pre ňu.”

Držte Jurovi palce.

Celý priebeh tohto alpského dobrodružstva môžete sledovať prostredníctvom live trackingu na webe redbullxalps.com