Ekologické lavičkové pohľadnice lákajú k návšteve dominánt v mestách Trenčianskeho kraja

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región vymyslela netradičnú pozvánku na návštevu dominánt Trenčianskeho kraja. Originálnu pohľadnicu na lavičke vyrobenej z dreva, bez použitia klincov. Okrem toho, že lavička nie je tvorená a spájaná klincami, ekologický odkaz dotvárajú aj použité materiály, laky a farby, ktoré neobsahujú chemické alternatívy.    

sadada-5feea86a27c26c42cdf4b798e0253674
/foto_KOCR Trenčín regón/
sadada-1769d21a6164e647a0758119d149c0f4
/foto_KOCR Trenčín regón/

Pohľadnica vyobrazuje z jednej strany dominantu, ktorá sa v regióne nachádza a z druhej strany nabáda miestnych obyvateľov na návštevu. Dosiaľ sa lavičky umiestnili v mestách Nová Dubnica, Púchov, Trenčín, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Nové Mesto nad Váhom. A pred 2 týždňami k nim pribudli lavičky v mestách Bojnice, Beckov, Trenčianske Teplice, Považská Bystrica a Brezová pod Bradlom.

Vzájomná podpora regiónov

Jeden zo zmyslov lavičiek je aj podpora regionálneho cestovného ruchu. Grafický vizuál a zvolená dominanta je pridelená vždy podľa vzdialenosti pamiatok od daného miesta tak, aby cesta autom trvala najviac hodinu. Touto pútavou a viditeľnou formou je obyvateľstvu povedané, že mnohé nádherné pamiatky majú na dosah ruky.

„Myšlienkou projektu je prepájanie jednotlivých regiónov, prezentácia významných miest Trenčianskeho kraja. V Trenčianskych Tepliciach sa práve osadila lavička, ktorá propaguje románsky kostolík v Haluziciach a Trenčianske Teplice budú takýmto spôsobom propagované v Brezovej pod Bradlom. Lokalitu sme vybrali kvôli blízkosti frekventovanej autobusovej zastávky, vďaka ktorej môže denne prejsť okolo lavičky množstvo ľudí,“ informovala primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková.

sadada-9035cc04a1643c991a7e6b607db77166
/foto_KOCR Trenčín regón/

Lavičkám sa však nedá odoprieť ani ich estetický prvok, ktorý často skrášľuje a dotvára mestské priestranstvo. „Túto aktivitu v našom meste vítame a sme radi, že aj takouto vizuálne priťažlivou formou môžeme propagovať dominanty Trenčianskeho kraja. Veríme, že okoloidúcich lavička upúta a vyobrazenú Skalku nad Váhom radi navštívia,“  komentoval primátor mesta Bojnice, František Tám.

Do projektu boli zapojení aj žiaci

Pohľadnica umiestnená na drevenej eko lavičke okrem textu a adresáta obsahuje aj špeciálne vytvorenú poštovú známku. „Na jej tvorbe sa podieľali žiaci strednej Školy umeleckého priemyslu v Trenčíne, za ochotu a spoluprácu im ďakujeme,” vyjadrila sa výkonná riaditeľka KOCR Trenčín región Eva Frývaldská.  Okrem nej sa na lavičke nachádza aj QR kód, ktorý priamo odkazuje na web stránku trencinregion.sk a na podrobnejšie informácie o danej pamiatke.

sadada-102c4ffef82a80709a0a97a10393086d
/foto_KOCR Trenčín regón/