Everesting – ako si môžete aj z lokálneho kopca spraviť najvyššiu horu sveta

Cyklistika a outdoor sa síce prezentujú ako 2 odlišné svety, no majú v podstate veľa spoločného. Či už sa jedná o samotný pohyb vonku, alebo zdolávanie rôznych výziev. No a práve jednou takou je aj Everesting, v ktorom sa opäť všetko spája pri veľmi jednoduchej myšlienke. O čo ide? Stačí si vybrať obľúbený kopec a na ňom nastúpať v rámci jednej aktivity 8848 výškových metrov. Samozrejme vlastnou silou a môže to byť na lyžiach, behom alebo aj na biku.

20

Vďaka tomu si môžete takmer z akéhokoľvek stúpania spraviť symbolicky najvyšší vrchol sveta Mount Everest. Bez veľkého cestovania, bez obmedzení, pričom všetko je o tom, ako si veci nastavíte. Metre totiž môžete zbierať na lokálnom kopci doslova za domom, alebo sa vybrať do skutočných hôr. Rozdiel bude len v počte opakovaní…

Everesting – na bicykli na najvyšší vrchol sveta

Everesting je, zjednodušene povedané, šliapanie stále dokola na rovnaký kopec toľkokrát, až kým nenastúpate výšku Mt. Everestu. Máte na to časový limit 24 hodín. Everesting získal v poslednej dobe na popularite aj vďaka obmedzeniam v rámci Covid-19. Nie je možné cestovať, nie sú žiadne preteky, a práve táto výzva sa na dané obdobie dokonale hodí. Jediné, čo potrebujete je nájsť si svoj kopec a začať. Ale keď sa to rozmení na drobné, až tak jednoduché to nie je. Jedná sa v podstate o extrémny výkon, kde je dôležitá nielen fyzická príprava, ale svoju úlohu hrajú dôležité detaily. Sem patrí napríklad vhodný výber jedla a s tým spojený príjem energie, pretože sa dostanete cez hranicu 10 000 kcal. Jednoducho každá vec, ktorú pri bežnom výlete neriešite, sa vám môže pri tak dlhom výkone vrátiť.

15

Síce sa točíte na jednom kopci, ale plynú z toho aj výhody. Hlavne si môžete vytvoriť zázemie (napr. len kufor auta), takže máte akoby svoj tábor, z ktorého vyrážate za ďalšou a ďalšou porciou výškových metrov. Rovnako si môžete zavolať kamarátov alebo rodinu, nech vás prídu podporiť a absolvujú nejakú porciu spolu s vami. Takže vo výsledku z toho nemusí byť žiadne utrpenie samotára, ale naopak výborná akcia s partiou.

Fyzická príprava nie je to najdôležitejšie – hlava je základ úspechu

Rovnako ako pri pohybe v horách, dôležitá nie je len fyzická pripravenosť. Tá tvorí len časť úspechu, no ešte väčší podiel na ňom má práve hlava. Treba myslieť v prvom rade pozitívne a nevzdávať sa, pretože keď ste na začiatku, porcia 8848 m pôsobí ako poriadne veľké sústo. Neustále sledovanie výškomeru, času alebo kilometrov, nepôsobí práve pozitívne na psychiku.

38

Oficiálny Everesting má svoje základné pravidlá:

  • na prekonanie 8 848 výškových metrov máte stanovený čas 24 hodín
  • môžete použiť len 1 kopec, ktorý budete stále jazdiť dokola
  • nemôžete prijať fyzickú pomoc pri prekonávaní prevýšenia

Everesting láka ľudí po celom svete, na webovej stránke si môžete pozrieť výkony ďalších borcov a nájdete tam aj sieň slávy. Ak sa tam chcete dostať, je potrebné svoj výkon zaznamenať pomocou GPS a následne po overení sa ocitnete na listine spolu s ostatnými. Môžete si zobraziť aj najrýchlejšie časy, prípadne si vybrať filter pre danú krajinu alebo aktivitu. Stačí navštíviť stránku everesting.cc

17

No a prečo vlastne točiť dookola jeden kopec? Tu sa rovnako hodí paralela s horolezectvom. Veď prečo sa lezie na vysoké hory? No pretože tam sú. V prípade Everestingu sa to dá upraviť na odpoveď: „Pretože môžeme“.

10 000 výškových metrov za jeden deň

Martin Imrich, ktorý každoročne jazdí maratóny a už 14 rokov sa zameriavam na tie dlhé, neraz extrémne, sa rozhodol, že tento rok nadišiel ten správny čas, aby sa podujal na zatiaľ najväčšiu životnú výzvu. Na kopci Polom v smere od Strečna sa rozhodol za 24 hodín nastúpať 10 000 metrov. Tento kopec, so sklonom 8,4%, má podľa jeho slov všetko, čo má rád, zákruty, zmeny sklonu, zaujímavé prostredie a hlavne skvelé výhľady. Nemá úplne pravidelný sklon, čo tiež nie je výhoda, no dobre padne aj pár rovinatejších úsekov, ktoré zase nasledovali po tých strmých. Navyše, osviežením bol aj zjazd, kde bolo potrebné vyberať stopu pomedzi kamene, čo ho tiež bavilo a rovnako skúšal ladiť prejazdy zákrut, správny nájazd a pod.

18

A ako to nakoniec dopadlo? Martin nakoniec na bicykli prešiel 231 kilometrov a nastúpal 10 092 metrov a trvalo mu to 17 hod 17 min. Klobúk dolu, pred jeho výkonom. Všetko podstatné sa dozviete vo videu…