EXPEDÍCIA: Broad Peak 2015

Prvý pokus v histórii zdolať 8051 m vysoký vrchol Broad Peak na Čínsko-Pakistanskej hranici aj s bicyklom!

V júli 2015 sa tím zložený z lezcov zo Slovenska, Nového Zélandu a Rumunska pokúsi nielenže zdolať 8051m vysoký Broad Peak v Pakistane, ale navyše sa dvaja z nás pokúsime o prelomenie svetového rekordu v bicyklovaní v najvyššej nadmorskej výške!!! V prípade úspechu bude tento výkon zapísaný aj v Guinnessovej knihe rekordov! 
/photo by_Xec Oliver/
Broad Peak je na hranici Pakistanu s Čínou a je 12-tym najvyšším vrcholom na svete. Slovenská noha na ňom stála dokopy 4-krát a ja sa chcem pokúsiť o jeho piate zdolanie.

Najúchvatnejšia scenéria sveta

Vrchol leží v pohorí Karakorum a je len 8km od najťažšej a najuznávanejšej 8-tisícovej hory sveta K2 (Broad Peak je tiež nazývaný ako vrchol K3). Pohorie Karakorum ponúka jednu z najúchvatnejších scenérií na svetevďaka najväčšej koncentrácii vysokých vrcholov na jednom mieste. 
/photo by_Aitor Las Hayas/
Obrovský masív ľadovca, ktorý tečie dolinou je obklopený vysokými a strmými štítmi, ktoré tvoria sprievodnú aleju priamo k 8 tisícovým štítom ako sú Gashebrum I, Gashebrum II, Broad Peak a K2. Veľa lezcov pokladá práve túto scenériu za jednu z najkrajších na našej planéte. Je tak obrovská a dominantná, že sa človek pri nej cíti úplne bezmocný, ale zároveň nevysloviteľne dojatý jej krásou.
Náš tím sa bude musieť tvrdo pripraviť na zdolanie 8-tisícového strmého štítu, ktorý si vyžaduje nielen dobrú prípravu a výstroj, ale aj veľký kus šťastia s počasím a nástrahami, ktoré nás môžu v Islamskej časti sveta stretnúť…

Náš medzinárodný tím


Zdeno Brnoliak – 39 ročný lezec, momentálne pracujúci v Číne ako architekt. Jeho najväčším úspechom bol výstup na Muztagh Ata (7500m) v západnej Číne, ako aj ďalšie úspešné výstupy na hory v Európe (Francúzsko, Taliansko, Fínsko, Anglicko…) USA, Novom Zélande, Indonézii a v ďalších krajinách.

Úspešné zdolanie Braod Peak-u by ho posunulo výrazne bližšie k ďalším cieľom, medzi ktoré patria nielen 8000m hory v Číne, ale aj výstupy na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov vrátane zdolania Mt Everestu.
Nathan Dahlberg – 49 ročný bývalý profesionálny cyklista Tour de France, ktorý súťažil vo viac ako 55 krajinách po celom svete. Medzi jeho horolezecké výstupy patria vrcholy v Číne, Pakistane, USA a na Novom Zélande. Bicyklovanie na 8-tisícovom vrchole by ho posunulo ešte bližšie k ikonám Novozélandského cyklistického športu.

Andras Adrian – 28 ročný poloprofesionálny lezec z Rumunska, držiteľ medailí z cezpoľného behu a lezenia. Obyčajne lezie sólo a o túto tradíciu sa chce pokúsiť aj na Broad Peak-u. K jeho lezeckým úspechom patria výstupy na Alijaške, v Ugande, vo Švajčiarskych Alpách a Rumunských horách.
Je to pre nás výzva

Napriek svojej kráse vedia ľadovcové trhliny, hlboký sneh, silný vietor, veľmi nízke teploty, nedostatok kyslíka a hlavne vysoká nadmorská výška urobiť z nášho vrcholu ťažko pokoriteľný cieľ, ktorý vie kruto potrestať každú chybu, alebo precenenie vlasných síl.
Preto sa možno zdá až šialené skúšať zdolať túto horu ešte aj s bicyklom. Nás však táto myšlienka nadchla natoľko, že túto ťažkú skúšku chceme podstúpiť. Vopred ďakujeme všetkým za podporu a prianie šťastia!

“Nezdolávame hory, ale samých seba.” 
                                                              — Edmund Hillary 


Aktuálne novinky z príprav na expedíciu môžete sledovať na blogu...