Expedičná kamera 2019 – na starom pionieri motorizovaným bezdomovcom

Hoci nám zima tento rok nadelila poriadnu porciu snehu, určite sa už mnohí z vás tešia na teplejšie dni a premýšľajú nad tým, kam a za akým dobrodružstvom v lete vyrazia. A presne v tomto vám pomôže ďalší, už ôsmy ročník filmového festivalu Expedičná kamera, ktorý sa uskutoční v sobotu, 23.februára 2019 od 16:00 v kine Mier v Pov. Bystrici.

ek2019

Je dnes ešte vôbec ale možné zažiť ozajstné dobrodružstvo? Tak ako za starých čias, len s papierovou mapou v ruke? , kladie si rečnícku otázku organizátor Juraj Lukáš. „Starostlivo vybrané filmy nášho festivalu vám možno ponúknu odpoveď. Ak budete vnímaví a necháte sa unášať ich príbehom.“

A na čo všetko sa môžete tešiť?

Hlavným lákadlom bude určite vtipná prezentácia motorkára Ruda Tisovského, ktorý na starom, 45 ročnom Pionieri vyrobenom v Považských strojárňach, vyrazil na cestu po 14 štátoch Európy.

Ako sám Rudo hovorí...

„ak chcete cestovať, nehľadajte si veľa dôvodov, prečo to nejde, jednoducho vyrazte. Porozprávam vám aj o tom, ako na cestu pripraviť takúto starú motorku a čo všetko si nabaliť na 8500 km cestami necestami. Ukážem, aké zaujímavé miesta som navštívil, kde všade som kempoval a uvidíte aj to, ako vyzerá život motorizovaného „bezdomovca“. A pre milovníkov improvizovaných opráv prinesiem aj hmotné prekvapenie."

Viac už neprezradíme. Príďte si užiť 60 minút pútavého rozprávania, doplneného o fotky a videá z tejto šialenej cesty...

rudo

rudo2

V ďalších dvoch filmoch sa presunieme na severoamerický kontinent. Maureen je lezkyňa. Býva v Colorade a miluje zvieratá, nezdravé jedlo a spanie v aute. A okrem toho má v hlave aj jeden veľký lezecký projekt. A mimochodom - Mo nemá jednu ruku! Podarí sa jej všetko po čom túži? To uvidíte vo filme Stumped.

stumped

Z Kanady do Mexika je to 4 500 kilometrov, takže ako najrozumnejšia alternatíva prepravy sa javí lietadlo. Rickie a Lee sa ale rozhodli, že trasu absolvujú na bicykli. Obe dievčatá spája láska k cyklistike a v sedle bicykla už obe dve zažili všeličo. Tentokrát budú ale čeliť výzve, počas ktorej si siahnu na ozajstné dno. Bolesť, smútok, komári. Podarí sa im dopedálovať až do cieľa? O tom už rozpráva film DIVIDE.

screen_shot_2017-08-17_at_16.32

Zaujímavý bude i príbeh otca s dcérou, ktorí sa na vlastnú päsť vydajú na Peruánsko-brazílsku hranicu až do vnútra Amazónie, ku kmeňu Matsés, čeliacemu tlaku civilizácie a ťažobných spoločností. MATSÉS je film, ktorý vás chvíľu inšpiruje a dojíma, chvíľu vám z neho behá mráz po chrbte. 

matses-2-b

V divočine Nového Zélandu na bicykli aj rafte

Partia troch dobrodruhov, jedného fotografa a filmára vyrazila na 300 km dlhú 6 dňovú cestu bez akejkoľvek podpory. Naplánovali výpravu spájajúcu divoké rieky a prírodné cyklotraily v takmer nedotknutej divočine Nového Zélandu. Moderné poňatie minimalistického cestovania na bicykli vás čaká vo filme s krkolomným názvom Waiau – Toa Odyssey.

Rainbow-Clarence-8929

V spolupráci s Romanom Horeckým, ktorý sa venuje zbieraniu historických a dobových fotografii, sme pripravili prezentáciu o tom ako vyzerala Považská Bystrica vo svojich najkrajších časoch. Prezentácia bude zmesou fotiek, faktov a príbehov, aby nič z toho krásneho, vďaka čomu tu môžeme bývať aj teraz, neupadlo do večného zabudnutia.

48374750_348503345705076_2123736284194144256_n

Výzva mnohých dobrodruhov - cesta hrdinov SNP

Cesta hrdinov SNP je najznámejšia diaľková turistická trasa na Slovensku vedúca od Dukly až na Devín. Je výzvou pre mnohých bláznov, čudákov a dobrodruhov. Meria 765 kilometrov a podľa značkového času jej prechod trvá 224 hodín nepretržitého kráčania.

Celkové prevýšenie na tejto trase dosahuje 31 000 výškových metrov. Bežne prechod esenpéčky turisticky trvá od 20 do 30 dní. Zdolať ju v rozpätí 7 až 9 dní, je poriadna výzva, aká sa nevidí každý deň. Vy to môžete vidieť v novom filme Adama Lisého VOLANIE DIAĽOK.

volanie-dialok-2-b

A to nie je všetko. Pre každého účastníka je pripravené občerstvenie – káva/čaj, ale hlavne veľmi obľúbený chlieb s masťou a cibuľou /slovenský hamburger/ a na úplný záver nebude chýbať ani tombola.

ek

Príďte a užite si príjemne strávené popoludnie so svojou rodinou či priateľmi. Viac informácií o filmoch nájdete na webe www.expedicnikamera.cz